• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vruće transfer ljeto na "čizmi“

Autor mondo.ba

Dolaskom Kristijana Ronalda u Juventus fokus fudbalske javnosti ponovo je na Seriji A. Ali nije šampion Italije samo aktivan ovog ljeta. Roma, Inter, Lacio uveliko rade na pojačanjima za narednu sezonu.

Kristijano Ronaldo prelaskom iz Real Madrida u Juventus vjerovatno je obilježio prelazni rok u Evropi, iako je do njegovog kraja ostalo još mjesec dana.

To ne znači da drugi klubovi sjede skrštenih ruku. Naprotiv. Njihovi najveći rivali uveliko su krenuli da pojačavaju svoje ekipe sa namjerom da prekinu dominaciju „Stare Dame“.

Naravno, neće im biti nimalo lako, posebno zbog napadačke linije Juventusa u kojoj će udarni tandem biti Kristijano Ronaldo i Dibala, a tu su i Mandžukić i Iguain.

Izvor: Promo / EA

Prema pisanjima italijanskih medija Iguain bi tu trebao biti višak, a navodno je već dogovoren njegov prelazak u Milan, prvo na jednogodišnju pozajmicu vrijednu 16 miliona evra, a potom bi Milan trebao da plati dodatnih 38 miliona za otkup njegovog ugovora.

Šampion Italije pojačao je desni bok dovođenjem Portugalca Žoaa Kansela iz Valensije za 40 miliona evra, a za isto toliko otkupljen je ugovor Daglasa Koste, koji je prošlu godinu proveo u Torinu kao pozajmljen igrač Bajerna.

Đanluiđija Bufona, koji je otišao u Pari Sen Žermen zamijenio je Matija Perin, koji je stigao iz Đenove za 12 miliona evra, a dolazak napadača Andree Favilija (7,5 miliona) i štopera Đanđakoma Manjanija (5 miliona) treba shvatiti kao ulaganje u budućnost.

Najveći rival Juventusa iz prošle sezone, ekipa Napolija doživjela je nekoliko bitnih promjena. Prije svega, trener Mauricio Sari otišao je u Čelsi, a naslijedio ga je Karlo Anćeloti koji će imati zadatak da Napolitance zadrži u vrhu, odnosno u borbi za Skudeto.

Sa Sarijem je u London otišao i Žorginjo i napunio klupsku kasu sa 57 miliona evra, dok najavljeni odlazak golmana Pepe Reine nije imao nikakvog finansijskog efekta, s obzirom da mu je istekao ugovor.

Umjesto njega na golu Napolija će sudeći prema cifri od 22 miliona evra stajati Aleks Meret koji je stigao iz Udinezea, a zvučna, ili bar dobro plaćena, pojačanja su i Simone Verdi iz Bolonje (25 miliona evra) i veznjak Fabijan Ruiz (30 miliona) iz Betisa.

Mnogo uzbudljivije bilo je u kacelariji sportskog direktora Rome Ramona Rodrigeza Valjeha, ili jednostavnije Monkija.

Golman Alison Beker odličnim partijama prošle sezone privukao je ogromnu pažnju i bilo je jasno da Roma neće uspjeti, pa vjerovatno ni htjeti, da to ne naplati. Njegovim odlaskom u Liverpul „Vučica“ je inkasirala 62,5 miliona evra, a transferom Rađe Naingolana u Inter još 38 i Monki je imao solidan budžet za pojačanja.

Najveći dio, za sada, potrošen je na Havijera Pastore koji je plaćen PSŽ-u skoro 25 miliona evra, a pravi posao moglo bi biti dovođenje devetnaestogodišnjeg Džastina Klajverta iz Ajaksa. Ukoliko tinejdžer iz Holandije nastavi stopama svog oca Patrika isplatiće se svaki od 17,25 miliona evra plaćenih „kopljanicima“.

Iz Sasuola je stigao napadač Gregori Defrel za 12 miliona evra, a 9,5 miliona koštao je bek Davide Santon.

Iz zagrebačkog Dinama stigao je talentovani Ante Ćorić za šest miliona evra, ali uprkos svemu ostaje utisak da je Monki „kiksao“ jer mu je Barselona otela brazilskog ofanzivca Malkoma.

Njegov transfer iz Bordoa u Romu već je bio dogovoren, ali se onda umiješala Barselona, i Malkom je za 43 miliona evra završio u redovima šampiona Španije.

"(Džejms) Palota (predsjednik Rome) odlučio je da napravimo najbolju moguću ponudu, ali kada su pregovori postali aukcija, onda smo odlučili da se povučemo", objasnio je Monki.

Jedan od najaktivnijih klubova Serije A u ovom prelaznom roku bio je Inter.

Posljednji u nizu igrača koji su stigli na Đuzepe Meaca je desni bek Šime Vrsaljko, koji je stigao na jednogodišnju pozajmicu iz Atletiko Madrida. Vicešampion svijeta sa reprezentacijom Hrvatske neće imati problema da se prilagodi s obzirom da je već igrao u Italiji za Đenovu i Sasuolo, a ukoliko zadovolji Spaletija inter će osim 6,5 miliona evra za otkup ugovora morati da plati 17,5 miliona evra.

Najskuplje pojačanje Intera za novu sezonu je Naingolan koji je plaćen 38 miliona evra Romi, ali odličan posao napravljen je dovođenjem mladog talentovanog Argentinca Lautara Martineza.

Ovog mladog napadača argentinskog Rasinga ranije su jurili Arsenal, Mančester junajted, Atletiko i brojni drugi klubovi, a na kraju je u toj trci pobijedio Inter i doveo ga za 16 miliona evra.

Lijevi bek Dimarko stigao je iz Siona za sedam, a desno krilo Politano iz Sasuola na pozajmicu vrijednu pet miliona evra, ali jedno od najvećih pojačanja Inter je ranije obezbijedio dogovorom sa Stefanom De Frajom, defanzivcem koji je stigao iz Lacija nakon isteka ugovora, kao i Asamoa iz Juventusa.

Još jedno besplatno pojačanje Inter je dobio u vidu Žoaa Marija, koji se nakon dobrih partija u dresu engleskog Vest Hema vratio sa pozajmice.

Naravno, neko je morao i da ode, pa se Inter tako riješio Edera koji je otišao u kineski Suning za 5,7 miliona evra, Santona (Roma – 9,5 miliona evra) te nekolicine mladih fudbalera koji se nisu dokazali. Za Valietu, Betalu, Odgarda, Karara i Zaniola Inter je ukupno dobio 29 miliona evra.

Francuski veznjak Džefri Kondogbija prošlu sezonu proveo je na pozajmici u Valensiji, a kako ni ove sezone Lučijano Spaleti ne računa na njega  u Interu su odlučili da ga prodaju „slijepim miševima“ za 25 miliona evra.

Ovaj novac odlično će doći „neroazurima“, ali Inter u suštini nije zaradio, jer ga je prije tri godine Monaku platio 36 miliona evra.

Akter jednog od najvećih transfera ovog ljeta u Evropi trebao je da bude srpski reprezentativac Sergej Milinković-Savić, ali je interes za njega nakon prilično neubjedljivih igara na Svjetskom prvenstvu u Rusiji značajno opao.

Predsjednik Lacija Klaudio Lotito prije Mundijala zacijenio je Milinković-Savića na 150 miliona evra, međutim, o takvoj ponudi sada mogu samo da sanjanju na Olimpiku.

Prema pisanju italijanskih medija posljednja ponuda Čelsija iznosi 80 miliona evra, pa bi SMS vrlo vjerovatno mogao i da ostane u Laciju i narednu sezonu.

Lacio je u srijedu doveo dvojicu igrača, Argentinac Hoakin Korea je potpisao petogodišnji ugovor, a stigao je iz Sevilje za 16 miliona evra.  Nebesko-plavi dres na četiri godine zadužio je i hrvatski fudbaler Milan Badelj, koji je sigao iz Fiorentine kao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor.

Stefana de Fraja u odbrani bi trebao zamijeniti Frančesko Ačerbi, dosadašnji štoper Sasuola, koji je plaćen deset miliona evra, Valon Beriša za 7,5 miliona evra stigao je iz Salcburga, a milion manje plaćen je bek Riza Durmisi španskom Betisu.

Kasa Lacija bila bi u debelom minusu da Felipe Anderson nije prodan Vest Hemu za čitavih 38 miliona evra, s obzirom da su Filip Đorđević i Federiko Marketi kao i De Fraj otišli bez obeštećenja, a Nani je vraćen Valensiji.

Fudbaleri na „-ić“ obilježili su i prelazni rok kada je Milan u pitanju. Nikola Kalinić ostaje na San Siru i sljedeće sezone, ali ne više kao pozajmljen igrač, pošto su „rosoneri“ isplatili Fiorentini 20 miliona evra.

Kalinić će svlačionicu dijeliti sa (bivšim) saigračem iz hrvatske reprezentacije Ivanom Strinićem koji je nakon isteka ugovora sa Sampdorijom stigao u Milan, te Alenom Halilovićem.

Nekadašnji veliki talenat hrvatskog fudbala koji je iz škole zagrebačkog  Dinama prešao u Barselonu na Kamp Nou nije dobio priliku, pa se nakon neuspješnih epizoda u Sporting Hihonu, Las Palmasu i HSV-u , obreo u Milanu.

Golman Pepe Reina stigao je iz Napolija kao slobodan igrač i biće rezerva Donarumi, ali najveće pojačanje za „rosonere“ ovog ljeta, trebao bi biti pomenuta pozajmica Iguaina.

U dosadašnjem prelaznom roku najviše je potrošio Juventus, čak 221,90 miliona evra, a s obzirom da su prihodovali samo 36,5 miliona evra od transfera, trenutni minus „Stare Dame“ iznosi 185,40 miliona evra.

Najmanje je trošila Parma, novi član Serije A potrošio je tek 6,5 miliona evra na pojačanja.

Najveću zaradu ostvarila je Sampdorija koja je u "plusu“ 17,85 miliona evra, najviše zahvaljujući prodaji Lukasa Toreire londonskom Arsenalu za 30 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC