• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO BiH "ubrala" preko četiri milijarde od poreza

Autor SRNA

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH za sedam mjeseci prikupila je 4.266.000.000 KM prihoda od indirektnih poreza, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje od 357 miliona KM ili 9,14 odsto.

 UIO BiH "ubrala" preko četiri milijarde od poreza Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je novinarima u Banjaluci da je samo u julu UIO prikupila 688 miliona KM indirektnih poreza, što je za 69 miliona KM više u odnosu na juli 2017. godine.

"Nakon što je Uprava privrednicima u BiH izvršila povrat PDV-a u iznosu od 790 miliona KM, u raspodjelu BiH, entitetima i Brčko distriktu upućeno je 3.476.000.000 KM, što je za 299 miliona KM više u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine", objasnio je Kovačević.

On je dodao da je za finansiranje institucija BiH u periodu januar-juli 2018. godine raspoređen iznos od 432 miliona KM, dok je Federaciji BiH ukupno raspoređeno 1.931.000.000 KM, Republici Srpskoj 982 miliona KM i Brčko distriktu 105 miliona KM.

"UIO zabilježila je rast prihoda po svim vrstama indirektnih poreza. Zabilježen je rast prihoda po osnovu PDV-a iz PDV prijava koje dostavljaju poreski obveznici što znači da je došlo do povećanja ekonomske aktivnosti u BiH", naglasio je Kovačević.

On je dodao da su drugi po veličini prihodi po osnovu akciza, gdje je posebno istakao rast prihoda prikUpljenih po osnovu akciza na naftu i naftne derivate i duvan i duvanske prerađevine.

"Imali smo i rast prihoda po osnovu putarine, posebno zbog činjenice da su od 1. Februara u primjeni izmjene i dopune zakona o akcizama, gdje je putarina za izgradnju auto-puteva sa 0,10 KM povećana na 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH", naveo je Kovačević.

Kada je u pitanju izvršenje sudske presude koju je protiv UIO pred Sudom BiH dobila Republika Srpska u vezi sa poravnanjem raspodjele prihoda od indirektnih poreza, Kovačević je naveo da je do danas ukupno prinudno naplaćeno 4.259.735 KM.

"Od toga je sa uplatnih računa javnih prihoda od indirektnih poreza skinuto 2.315.254 KM, sa računa rezervi 142.982 KM i sa računa depozita 1.801.499 KM", rekao je Kovačević. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE