• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srpska open" u septembru u Banjaluci

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Banjalučki čelendžer ove godine sa većim nagradnim fondom, više bodova za pobjednika, boljom organizacijom i novim imenom.

 Banjaluka čelendžer "Srpska open" 10-16 septembar, učesnik Janko Tipsarević Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Banjaluka će od 10. do 16. septembra po 17. put ugostiti tenisere iz cijelog svijeta na banjalučkom čelendžeru koji od ove godine nosi ime "Srpska open“.

Organizatori turnira očekuju kvalitetniji tenis i zvučnija imena učesnika, jer je u odnosu na prošlu godinu napravljen veliki pomak, kada je nagradni fond u pitanju.

"Ove godine Banjaluka čelendžer nosi ime ’Srpska open’, a imamo veći nagradni fond koji sada iznosi 85.000 evra i pobjednik će dobiti 100 bodova. Biće to veliki motiv za igrače koji počinju karijere na čelendžerima i one koji se nakon pada na ATP listi iz nekog razloga, vraćaju na naš čelendžer“, rekla je direktor turnira Lana Popović.

Ona je istakla da je banjalučki čelendžer drugi najjači u regionu.

"Organizujemo ga 17. put, a po jačini samo je Umag ispred nas. Osim većeg nagradnog fonda i broja bodova, biće poboljšane još mnoge stvari, jer da bismo ostali u ovom rangu turnira morate da imate i dobru organizaciju i ocjene supervizora, ne samo nagradni fond. Imaćemo 2 fizioterapeuta, jednog nam šalje ATP, kao i dvojicu sudija, jednog iz Egipta i jednog iz Češke", rekla je Popovićeva.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Prošle godine nagradni fond iznosio je 43.000 dolara, a pobjedniku Maksu Martereru pripalo je 80 ATP bodova. Ove godine pobjednik će dobiti 100 ATP bodova, a menadžer turnira Ozren Đurđević, istakao je da je to vrlo važno za privlačenje kvalitetnih tenisera u Banjaluku.

"Ako uporedimo, 100 bodova koje dobije pobjednik turnira u Banjaluci je više nego što dobije polufinalista turnira u Dohi, gdje je nagradni fond oko 1,3 miliona dolara, ili četvrtfinalista turnira u Dubaiju i Pekingu. Igrač koji dođe na ovaj turnir sa 200. pozicije na ATP listi i osvoji turnir pomjeriće se na otprilike 150. mjesto, igrač koji dođe sa 400. pozicije i osvoji pomjeriće se za 150 pozicija na listi. Tih 100 bodova je vrlo važno, to je ono zbog čega teniseri dolaze na turnir“, rekao je Đurđević.

On je istakao da u svijetu postoji osam turnira ove jačine, te da je Banjaluka jedan od njih, a banjalučki čelendžer spada u TOP 30 najjačih u svijetu, od ukupno 150 koji se igraju.

Direktor TK Mladost Siniša Simeunović istakao je da će ovaj klub i Banjaluka biti dobar domaćin i najavio dolazak srpskog tenisera Janka Tipsarevića.

"Nadamo se da će TK Mladost i Banjaluka biti još bolji domaćin i d aće svi koji dođu u Banjaluku uživati. Čuo sam se sa Jankom Tipsarevićem, počeo je da trenira i nada se da će biti zdrav i da će doći u Banjaluku. Zahvaljujući Teniskom savezu RS mladi igrači iz RS dobiće ’vajld karte’ i za njih će ovo biti značajan turnir“, rekao je Simeunović.

On je dodao da će organizatori blagovremeno obavijestiti javnost o imenima učesnika, te da rok za prijave ističe 20. avgusta.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Predsjednik TSRS i predsjednik Organizacionog odbora turnira Draško Milinović istakao je zadovoljstvo što će banjalučki čelendžer sada prerasti u „Srpska open“.

"Zadovoljan sam što sada imamo Otvoreno prvenstvo RS, obratili smo se ATP-u i nakon dugo godina uspješnog organizovanja turnira dobili smo odobrenje, kao i saglasnost TSRS. Zašto smo htjeli da to bude Srpska open? Svi naši teniseri već učestvuju u kvlaifikacijama, oni su tu na domaćem terenu gdje mogu da odmjere snage sa velikim teniserima koji dolaze u Banjaluku“, rekao je Milinović.

NAGRADE I BODOVI

Pobjednik - 12,250 evra + 100 bodova

Finalista - 7,200 evra + 60 bodova Polufinalista - 4,260 evra + 35 bodova

Četvrtfinalista - 2,480 + 18 bodova Drugo kolo - 1,460 evra + 8 bodova Prvo kolo - 885 evra

 Organizatori banjalučkog čelendžera „Srpska open“ ističu da u toj sedmici od 10-17. septembra u ATP kalendaru je još 5 turnira, pa je Banjaluka rame uz rame sa Istanbulom i Šangajom, kojima je, kako mnogo manji problem obezbijediti nagradni fond.

“Naravno mi ne bismo mogli bez pomoći države. Pokrovitelji su Predsjednik RS, Vlada RS, Grad Banjaluka, Ministarstvo porodice omladine i sporta RS, ove godine generalni sponzor je kompanija „Prointer, tu su naši dugogodišnji prijatelji ’M:tel’ i ’Lanaco’,, a u sponzorskom pulu je i Elektroprivreda RS“, rekla je Popovićeva.

Tokom turnira, ali i prije njega biće organizovani i brojni popratni sadržaji u parku Mladen Stojanović.

Jedan od njih biće i humanitarni teniski meč između proslavljenih rukometaša Mladena Bojinovića i Goran Stupara, koji će biti održan u nedjelju 12. avgusta.

Ulaznice koštaju 10 KM, a kako je najavio direktor RK Borac Vladimir Branković,  dio prihoda ide za Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“, te dio za razvoj omladinskog rukometa u Banjaluci.

Kvalifikacije za Banjaluka čelendžer "Srpska open" počeće u subotu, 8. septembra, a glavni turnir igraće se od 10. do 16. septembra, za kada je zakazano finale.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC