• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Red Bul Salcburg - milioni još nisu doneli LŠ

Autor mondo.rs

Kako se austrijski šampion podigao u proteklih desetak godina na visok evropski nivo, na kojem se mnogi čude da i dalje igra kvalifikacije za Ligu šampiona. A, on u njoj pod Red Bulom još nije učestvovao.

Žrebom u Nionu u ponedeljak je određeno:

Učesnici dvomeča Crvena zvezda - Spartak Trnava i Red Bul Salcburg - Škendija definitivno će u plej-ofu dati tim koji će prvi put učestvovati u grupnoj fazi UEFA Lige šampiona.

Posmatrajući dosadašnje igre, rezultate i snage timova, iznenađenje bi bilo ako u baražu ne budemo gledali duel srpskog i austrijskog prvaka, gde će učesnici doći na 180 minuta od ostvarenja sna i početne zarade od 15 miliona evra.

Crvena zvezda je do sada šest puta kretala ka grupnoj fazi Lige šampiona, ali su je zaustavljali Dinamo Kijev (2000), Bajer Leverkuzen (2001), PSV Ajndhoven (2004), Milan (2006), Glazgov Rendžers (2007) i Ludogorec (2016. godine).

Sa druge strane, Red Bul Salcburg je u međuvremenu gradio ispočetka ime na evropskoj sceni i učinio da od prošle sezone svi potpuno ozbiljno počnu da shvataju i taj klub i austrijski fudbal, koji je ovog leta imao dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ.

Kako je Red Bul dostigao te visine i stigao nadomak finala Lige Evrope, od koga ga je prošle godine udaljila sudijska greška u drugom produžetku dvomeča protiv Olimpik Marseja?

Kompanija Red Bul kupila je 2005. klub koji se do tada zvao "Austrija Salzburg", promenio mu ime, menadžment i napravio potpuni otklon u odnosu na dotadašnju istoriju, uz poruku "ovo je novi klub, bez istorije".

Navijači su protestovali, pet meseci su se borili i na kraju podelili u dve grupe, od kojih je jedna ostala uz klub, a druga je napravila novi, svoju "Austriju Salzburg". Klub je isprava krenuo oštro i ponudio navijačima da stare boje ostanu samo na štucnama rezervnog golmanskog dresa, ali je potom ipak ublažio retoriku i povezao se sa starom Austrijom, priznavši kontinuitet sa njenom istorijom, započetom 1933. godine, što se vidi i na klupskom sajtu.

Oni koji su ostali uz Red Bul brzo su shvatili koliko će taj projekat biti uspešan. U klupsku vitrinu su uz dotadašnje tri titule brzo počele da se ređaju one osvojene 2007, 2009, 2010. i 2012, a od aktuelni šampionski niz Salcburga traje pet godina, počev od 2014.

Tačnije, od kada je Red Bul preuzeo ovaj klub prošlo je 13 sezona i samo se četiri puta dogodilo da Salcburg ne bude prvak.

Poslednji put 2013.

Iako je uspeh bio momentalan i iako su odmah počela da dolaze velika imena (Đovani Trapatoni i Lotar Mateus bili su treneri saradnici, kao i Ko Adrijanse, Hub Stivens...), Salcburg se dugo mučio da se istakne na evropskoj sceni, trudeći se da napravi otklon u odnosu na svoj "bratski" klub iz Nemačke, Red Bul Lajpcig.

Štaviše, UEFA je prošle godine morala da da konkretan odgovor na pitanje - šta će se dogoditi ako se dva Red Bula sastanu u UEFA  takmičenju, jer imaju istog vlasnika. Rešenje je bilo očekivano...

Liga Evrope: Šta ako se sastanu dva Red Bula?


S obzirom na "instant" uspeh i napredak, mnogi ih u Evropi nisu voleli ili ih i dalje otvoreno ne vole, poput navijača Borusije Dortmund, koji su prošle sezone odlučili da bojkotuju meč svog tima u Austriji, pa su novac umesto u kupovinu karata usmerili ka novoformiranom, "navijačkom" klubu Austrija Salcburg.

"Nećemo da prihvatimo ovakve klubove kao što su klubovi iz Salcburga ili Lajpciga, jer se oni kose sa vrednostima na kojima se zasniva popularni sport i na kojima fudbal u našim očima i dalje stoji", bila je poruka navijača sa čuvenog "Žutog zida" na Vestfalenu. Očekivano, na nju se u Salcburgu nisu previše obazirali. Uostalom, "bikovi" su Borusiju prošle sezone ostavili za sobom i napravili najveći evro-uspeh, ušavši u polufinale Lige Evrope.

Na tom putu, Red Bul je izbacio rumunski Vitorul u baražu, zatim je u grupi ostavio za sobom Olimpik Marsej, Konjaspor i Vitoriju Gimaraeš, a onda je u nokaut fazi izbacio Real Sosijedad, Borusiju Dortmund i Lacio. Klub iz Salcburga tako se ukazao na evropskom nebu, ali mu za sjaj koji želi i dalje treba najveća potvrda - ulazak u Ligu šampiona.

Kada je u pitanju Red Bul Salcburg, interesantno je da je pod imenom "Kazino Salcburg" učestvovao u Ligi šampiona u sezoni 1994/95 (igrao protiv AEK-a, Milana i Ajaksa), ali se od novog početka i dolaska novih vlasnika još nije popeo tako visoko.





Red Bul Salcburg je ka Ligi šampiona kretao deset puta i još nije stigao tamo gde svi žele da budu.

Na početku, u leto 2006. eliminisala ga je Valensija, a 2007. ga je zaustavio Šahtjor. Dva leta kasnije Red Bul je prvi put stigao do plej-ofa, ali ga je zaustavio Makabi Haifa.

Sledeće, 2010, Red Bul je ponovo igrao plej-of protiv izraelskog prvaka, ali je ponovo stao, tada pred Hapoel Tel Avivom. Novi pokušaj usledio je 2012. i završen je debaklom - eliminacijom protiv Didelanža iz Luksemburga, dok je sledeće, 2013. uspešniji u 3. kolu bio Fenerbahče.

Godinu kasnije Malme je ugasio san Red Bula u plej-ofu, a isti tim isprečio se pred Austrijancima i 2015, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Usledilo je potom dramatično leto 2016, u kojem je u baražu uspešniji bio Dinamo Zagreb i to posle produžetaka, a interesantno je da je Red Bul i prošlog leta stao pred hrvatskim prvakom - Rijekom.

Ovog leta, ekipa perspektivnog nemačkog trenera Marka Rosea (41 godina) kreće drugi put pod njegovim vođstvom ka Ligi šampiona i ne bi trebalo očekivati da ga makedonski prvak ozbiljno ugrozi. Nekadašnji učenik Jirgena Klopa i Tomasa Tuhela ostao je ovog leta bez nekoliko važnih igrača, jer je Duje Ćaleta Car otišao u Olimpik Marsej za 19 miliona evra, a centralni vezista Valon Beriša u Lacio za 7,5 miliona evra i svi koji prate Red Bul složni su u oceni da su njihovim odlaskom Austrijanci ostali bez oslonaca igre.

Sa druge strane, Salcburg jeste uložio milione u postavljanje kluba na noge, ali se nikad nije previše "otvarao" pri dovođenju igrača. Ovog leta su stigli reprezentativac Austrije Zlatko Junuzović (kao slobodan fudbaler), mladi napadač Karim Ademi (16 godina) plaćen je Unterhahingu tri miliona evra, a novi štoper Džerom Onguene doveden je iz Štutgarta za dva miliona.

Iako ima dovoljno novca da bogato kupuje, Salcburg je posle početnog perioda promenio taktiku i krenuo da kupuje igrače poput centralnog veziste Amadu Hajdare (20) ili zadnjeg veznog Diadije Samasekua (22), koji su došli kao omladinci. Sličan primer je i Austrijanac Ksaver Šlager (20), još jedan centralni vezista koji je stigao u omladinsku školu Salcburga 2001, pa je ubačen u prvi tim posle pozajmice Liferingu.

Prema specijalizovanom portalu transfermarkt, nijedan od te trojice igrača trenutno ne vredi manje od 10 miliona evra, a zajedno vrede više od 40 miliona!



Klupski rekorder u iznosu za koji je doveden je centarfor Munas Dabur, plaćen Grashopersu prošlog leta šest miliona evra i taj novac je za sada u potpunosti opravdao.

Drugo mesto na listi najvećih kupovina Red Bula dele Andreas Invanšic i Sadio Mane (obojica plaćeni po četiri miliona).

Izraelski napadač prošle sezone je bio najbolji strelac ekipe sa ukupno 29 pogodaka (pet u Ligi Evrope), a ovog leta je pokazao da je spreman i da je u formi, jer je na uvodna tri meča postigao četiri gola.

Njegova vrednost, kao i kvalitet celog tima i Red Bulovog projekta mogli bi da budu na novom velikom testu u Beogradu, 21. ili 22. avgusta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC