• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljamo Android 9.0 Pie i podržane telefone

Autor mondo.rs

Nakon nekoliko meseci nagađanja otkriveno je ime Android 9.0 platforme.

Novi Android 9.0 zvaće se Android Pie, a dosad je bio poznat kao Android P, objavio je Google i zvanično na svom blogu.

Novi Android 9.0 Pie biće zasnovan na veštačkoj inteligenciji i prilagođavaće se svakom od korisnika, prema njegovim potrebama. Android će sad imati prilagodljive tj. adaptivne AI tehnologije, kakve su “Adaptive Battery“ ili “Adaptive Brightness“, za duže trajanje baterije i bolje osvetljenje ekrana, pravovremeno u svakom okruženju.

Telefon će vas slušati i predviđati šta biste dalje mogli da poželite tj. zatražite od njega, pa će funkcija “App Actions“ vršiti preusmeravanje resursa telefona na one aplikacije, koje vi najviše koristite i to baš u pravom trenutku - kad poželite da ih koristite. Još jedna opcija biće dodata tokom jeseni, a to je “Slices“, što će omogućiti da dobijete “komadić, parče“ (poput parčeta pite) omiljene aplikacije, odnosno relevantne informacije iz aplikacija koje najčešće koristite. Recimo, ako u Google Search ukucate Google Maps dobićete informacije o saobraćaju za rute koje su planirane za vas i slično.

Novi sistem upravljanja telefonom dolazi sa iPhone X telefona i vrlo mu je sličan. Umesto klasičnih Android tastera više ćete koristiti “pokrete“, kako biste lakše upravljali telefonima, čiji ekrani postaju sve duži i teško ih je kontrolisati samo jednom rukom. Postojaće samo jedno “Home“ dugme, kojim ćete vršiti sve akcije, a u donjem delu ekrana uvek će biti pet omiljenih prečica ka aplikacijama i Google pretraga.

Nova alatka je i “Smart Text Selection“, koja proučava značenje obuhvaćenog tj. izabranog teksta i predlaže relevantne akcije na osnovu njega.

Dodatak “Dashboard“ omogućiće vam da proučite i otkrijete koliko vremena provodite s telefonom, na koji način, u koje vreme najviše, s kojim aplikacijama i slično, a nova opcija “App Timer“ će vam pomoći da ograničite vreme provedeno sa aplikacijama u kojim, možda, najviše dangubite. Još jedna unapređena opcija je “Do Not Disturb“, koja osim zvučnih gasi i sve ekranske podsetnike i obaveštenja u trenucima, kad vi tako želite. Potpuno nova opcija “Wind Down“ spustiće osvetljenje, koje štiti oči prilikom noćnog čitanja, aktivirati “Night mode“, isključiti sva obaveštenja do alarma ili čak podesiti ekran na crno-beli prikaz, radi još veće zaštite vašeg vida tokom dužeg čitanja pre spavanja.

Ovo su samo neke od novosti, koje će Android telefone sa Android Pie operativnim sistemom učiniti boljim, bržim i sigurnijim. Više o Android 9.0 OS-u pročitajte na zvaničnoj strani.

Ovo su modeli na koje sigurno stiže Android Pie 9.0:

Za sada podržane modeli telefona su: Google Pixel, Google Pixel XL, Google Pixel 2,Google Pixel 2 XL, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6, Essential PH‑1., a više podataka o tome pronađite u ovoj objavi!

Nokia je još ranije najavila da će SVI aktuelni modeli dobiti tadašnji Android P, sad Android Pie 9.0, pa se podsetite i te vesti, kad smo je objavili.

Još jedna dobra stvar je to što će i većina Android One uređaja biti nadograđena na Android 9.0 Pie, što je i najveća prednost One programa.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Android: Open to the future
Izvor: Android

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS