• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedini Android tablet, koji može da zameni PC

Autor mondo.rs

Nije da Android proizvođači nisu pokušavali i ranije, ali Tab S4 je najbliže što se otišlo u pokušaju da se Android tabletom zameni PC. Ovog puta imamo konkretnije rezultate.

Android tržište, makar što se tableta tiče, je u padu. Jedini proizvođač, koji redovno ažurira svoju tablet ponudu je Samsung.

Korejska kompanija je prošle godine najavila Samsung Galaxy Tab S3, koji je lagano postao najbolji tablet u Android svetu, a novim modelom proizvođač odlazi korak dalje. Približavajući se PC tržištu i gradeći Galaxy Tab S4 oko te premise stvoren je tablet, koji se lako pretvara u mobilni, a moćan računar, koji će parirati i Windows PC i Chromebook računarima.

Gledajući oblik i telo Galaxy Tab S4 tableta jasno je na prvu da je potpuno drugačiji od prethodnika. Ekran mu je daleko duži, ili viši, u zavisnosti kako ga koristite i ima dijagonalu od 10.5 inča, što je oko 27 centimetara. Ekran je, naravno Super AMOLED, a odnos stranica mu je 16:10, a rezolucija 2.560 x 1.600 piksela, što formira mrežu od nešto manje od 300 piksela po inču (ppi). Ekran je, prirodno, osetljiv dodir stilusom tj. olovkom i podržava rad sa do 10 prstiju odjednom. Vidljiv je iz apsolutno svih uglova, boje su zasićene i crna je baš takva - crna. Ono što ne znamo jeste koliko je dobra zaštita ekrana tj. koji standard Samsung koristi za njegovu zaštitu od grebanja i prljanja.

Veliki zaokret po pitanju dizajna i funkcionalnosti jeste odluka proizvođača da potpuno izbaci čuveno “Home“ dugme, koje je dosad bilo na svim Galaxy tabletima. Ovog puta mesta za to dugme nije bilo, jer je ekran razvučen na celu površinu prednje strane, a iznad su IRIS i skener lica za otključavanje tableta i unapređenu bezbednost - isti oni, koji se nalaze na Note 8 i Galaxy S8 i S9 serijama telefona.

Samsung je tablet opremio sa 4 GB ili 6 GB RAM memorije, microSD proširenjem, S Pen olovkom, naravno, ali i starijim Snapdragon 835 čipsetom. Zašto Samsung nije uzeo Snapdragon 845 i tako tabletu obezbedio dugotrajniju upotrebu i moć ne znamo zvanično, ali pretpostavljamo da je to zbog cene.

Poput najvećeg konkurenta u klasi, iPad Pro tableta, i Galaxy Tab S4 ima četiri izuzetna AKG zvučnika sa Dolby karakteristikama, kao i jakom baterijom dovoljnom za 16 sati slušanja muzike putem tih zvučnika - 7.300 mAh sa Qualcomm brzim punjenjem.

U prodaji će biti Wi-Fi samo i druga, Wi-Fi i LTE, odnosno 4G verzija tableta.

Ono što nema nijedan drugi tablet je Samsung DeX - softver i hardver iskombinovan tako da se tablet jednim pritiskom na dugme pretvori u mobilnu PC stanicu. Ovaj mod Galaxy Tab S4 tabletu omogućava multitasking rad sa čak do 20 otvorenih aplikacija tj. prozora bez zastajkivanja. DeX je poseban mod, koji ima ugrađen i Samsung  Knox servis za bezbednije korišćenje aplikacija i sadržaja tableta, bez mogućnosti špijuniranja. Samsung DeX omogućava da pristupite prethodno korišćenim aplikacijama na nov način, dodaje novi “toolbar“, koji pojednostavljuje upravljanje i pristup aplikacijama za trenutan ili predložen rad.

Tablet se automatski stavlja u DeX mod prilikom priključivanja na tastaturu, a DeX mod se može upotrebiti i za priključivanje monitora putem mini HDMI priključka direktno na tablet (uz podržanu dodatnu opremu, koja se kupuje odvojeno) i miša, putem Bluetooth veze. Na taj način se Galaxy Tab S4 može iskoristiti kao PC sa bilo kojim monitorom i mišem, a aplikacije se pretvaraju u “PC aplikacije“. Naravno, upotrebljivost svake od njih varira, ali sve Samsung aplikacije su spremne za taj mod, a svakako se ističu beležnica, umetnički S Pen mod, kao i “Samsung Internet Browser“, koji gotovo da ne zaostaje za Chrome pretraživačem. Zanimljivo je da su i sve Microsoft Android aplikacije konfigurisane za Samsung DeX, pa će to sigurno biti sjajan početak za sve, koji žele da nabave ovaj tablet.

DeX se automatski pokreće, kad se na tablet magnetima priključi novi tim tvrde QWERTY tastature. Ima dobru ponudu tastera, ali nedostaju “Escape“ ili “Back“ tasteri, koji bi bili savršen dodatak i nije jasno baš zašto su izostavljeni s tastature. Tastatura je istovremeno i futrola za nošenje i zaštitu tableta, a na njoj je mesta bilo i za držač olovke. S Pen je ovog puta, za razliku od Note 9, koji ćemo upoznati 9. avgusta, bez Bluetooth podrške, ali je upotrebljiv isto kao olovka na Note 8 - ima 4.096 nivoa pritisaka, omogućeno je pisanje po ekranu kad je on zaključan, za brzo hvatanje beleški i promena vrhova tj. dostupne su rezervne iglice.

Što se povezivanja tiče, na raspolaganju je sve, čak i FM radio, osim infrared porta: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0, USB 3.1 Type-C i nano SIM sa 4G. Bixby je prisutan, ali je kod nas neupotrebljiv i zbog jezika i zbog nepodržanih servisa. Ipak, ne treba zaboraviti da postoji mogućnost upotrebe i tog pomoćnika za neke stvari, a svakako vam je na raspolaganju i Google Assisstant.

Kamere su uobičajene - 13 megapiksela pozadi (f/1.9, piksel 1.12 mikrona), sa autofokusom, 4K video snimanjem, panoramom i HDR dodatkom, a prednja je rezolucije osam megapiksela (f/1.9, piksel 1.12 mikrona) i podržava Full HD video snimke, ali je autofokusiranje izostalo.

Tablet radi pod Android Oreo 8.1 operativnim sistemom i dolazi sa Samsung Experience korisničkim okruženjem, koji je prilagođen novom tipu ekrana i prikazuje interfejs i obaveštenja na nov način, koji je predviđen za upotrebu sa S Pen dodatkom. Takođe, Samsung DeX je podrazumevan interfejs kad se priključi tastatura u svakom trenutku.

Kao i svi moderni Samsung uređaji i ovaj je izrađen od metalnog rama sa staklenim pločama sa obe strane. Težina tableta je do 483 grama u obe varijante, a dimenzije 249 x 164 x 7.1 milimetra u oba slučaja. U ponudi su crna i siva boja, a u prodaji će se naći i preklopne futrole u različitim bojama, dok DeX tastatura dolazi isključivo u crnoj i sivoj boji.

S Pen se dobija uz tablet, a sve ostalo se prodaje posebno i cena varira od regiona do regiona. U Srbiji očekujemo tablet do početka jeseni, a cenu ćemo znati tek tada. U inostranstvu se osnovna verzija tableta prodaje za oko 650 evra (4 GB RAM, 64 GB memorije), a 4G verzija dolazi po ceni od oko 700 evra u istoj memorijskoj konfiguraciji.

Samsung Galaxy Tab S4 ima izuzetnu konkurenciju - Microsoft Surface Go je odličan Windows 10 tablet, a tu je i iPad Pro, koji će biti osvežen i ove godine. Cene su im slične, ali prednost Windows i iOS uređaja je u prilagođenim aplikacijama za tablete. Google i Samsung imaju još dosta da rade na prilagođavanju Android aplikacija za tablete, ali ako spreme dovoljno aplikacija za Tab S liniju i korisnici budu zadovoljni, sigurni smo da Galaxy Tab S4 može da ima puno zadovoljnih korisnika.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Samsung Galaxy Tab S4 specifikacije:

- 10.5 inča, 2.560 x 1.600 piksela, super AMOLED ekran, oko 290 ppi
- 249 x 164 x 7.1 mm, Wi-Fi: 482 grama, LTE: 483 grama
- Selfi kamera 8 MPx (f/1.9), glavna kamera 13 MPx AF (f/1.9)
- 4 AKG zvučnika by Harman Kardon (po dva gore i dole)
- 4 GB RAM + 64 GB memorije + microSD 400 GB (u ponudi i 256 GB memorije)
- Qualcomm Snapdragon 835 čipset, Adreno 540 grafika
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.0, USB 3.1 Type-C, Audio 3.5 mm
- Baterija 7.300 mAh
- Android Nougat 8.1, Samsung Experience UI
- S Pen, 4.096 nivoa pritiska, uključen u prodajni paket
- Samsung DeX podrška kroz OS mod i priključivanjem tastature (prodaje se posebno)
- Cena od 650 do 750 evra u EU.

Samsung Galaxy Tab S4: Official Introduction
Izvor: Samsung

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS