• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba "Stećci- svjetska baština"

Autor mondo.rs

U Muzeju Stare Hercegovine u Foči danas je otvorena izložba "Stećci - svjetska baština" koja na panoima prikazuje 28 nekropola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske upisanih na Listu svjetske baštine UNESKO-a.

 Otvorena izložba "Stećci- svjetska baština" Izvor: Goran Dujaković/MONDO
Izvor: Goran Dujaković/MONDO

Riječ je o izložbi Ministarstva civilnih poslova BiH koja gostuje u 18 opština u kojima se nalaze nekropole stećaka.

Pomoćnik ministra civilnih poslova za nauku i kulturu Biljana Čamur Veselinović podsjetila je da su, nakon sedmogodišnjih priprema, nekropole stećaka iz ove četiri zemlje na listu UNESKO-a upisane 2016. godine.

"Cilj ove izložbe je da građanima približimo naše kulturno nasljeđe i vrijednosti stećaka koji su proglašeni svjetskom baštinom. Da se edukacijom mladih generacija to prenosi na buduće naraštaje i da svi zajedno radimo na očuvanju prošlosti", rekla je Veselinovićeva.

Ona je istakla da se 20 od 28 nekropola sa ove liste nalazi u BiH.

"Na našu incijativu su Srbija, Hrvatska i Crna Gora prihvatile da radimo zajedno na projektu. Iz Crne Gore i Srbije su po tri nekropole, a iz Hrvatske dvije. Bitno je da se štiti fenomen stećka i da su ostale nekropole stećaka u našoj zemlji, koje nisu na ovoj listi, proglašene spomenicima kulture i da imaju najveći nivo zaštite", navela je Veselinovićeva.

Na UNESKO-voj listi su po dvije nekropole iz Kalinovika i Radimlja kod Konjica, a po jedna nekropola iz još 16 opština u BiH, među kojima je nekropola u Vrbici, u fočanskoj mjesnoj zajednici Čelebići sa 238 nadgrobnih spomenika.

Blago u Srpskoj nema ko da kopa

Direktor Turističke organizacije opštine Foča LJeposava Đajić kaže da su počeli da promovišu ovu nekropolu, te da im je cilj da od nje naprave atraktivnu turističku destinaciju.

"U toku je priprema turističke signalizacije i obavještajnih tabli da turisti znaju da u opštini Foča postoji nekropola stećaka pod zaštitom UNESKO-a. Slijedi nam još dosta posla oko uređenja lokaliteta i pristupnog puta, pa i stručnih radova na restauraciji znakova na stećcima", rekla je Đajićeva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH izložbu u Foči, koja će biti otvorena tri dana, organizovalo je u saradnji sa lokalnom upravom i Turističkom organizacijom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop