Srbi "otkrili" Hrvatsku, troše više od Nijemaca

Autor:

Turisti iz Srbije sve više ljetuju u Hrvatskoj, sve duže ostaju u toj zemlji i troše više od prosiječnog Nijemca!

Srbi "otkrili" Hrvatsku, troše više od Nijemaca Foto: MONDO/Danijela Pašić

Ovo su pokazali podaci sistema eVisitor preko kojeg se registruju stranci koji borave u Hrvatskoj.

Prema pokazateljima za prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je 97.487 dolazaka i 599.035 noćenja s tržišta Srbije, što je u poređenju s istim periodom prošle godine porast od 12 odsto u dolascima i gotovo 20 osto u noćenjima, prenosi riječki Novi list.

Većina gostiju iz Srbije posjećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su Rovinj, Zagreb i Pula. Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar. U privatnom smještaju najviše odsjedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.

Zanimljivo je da se gotovo 45 odsto noćenja sa tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle riječ je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj, navodi Riječki dnevnik, ali i dodaje da dio bolje platežnih, mlađih gostiju iz Srbije koji autom obilaze obalu, nerijetko za odmor biraju ostrva poput Brača i Hvara.

Kako piše taj list, turisti iz Srbije su dobri gosti "jer za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta". To dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u prosjeku troše 95,03 evra dnevno, što je više od prosjeka ovim istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta, a koji iznosi 78,77 evra. Prema prošlogodišnji podacima prosječan nemački turista troši 65 evra dnevno.

Pozivajući se na istraživanje TOMAS leto 2017, Novi list piše i da među turistima iz Srbije dominiraju turisti koji imaju mjesečna primanja između 1.500 i 2.000 evra i njih je gotovo trećina, a potom oni s prihodom od 1.000 do 1.500 evra.

Gotovo 50 odsto turista iz Srbije Hrvatsku posjećuje samo s partnerom, otprilike trećina (32,7 odsto) s porodicom, a glavni motivi dolaska je pasivni odmor (69,1 odsto), uživanje u gastronomiji i piću (36,2 odsto), zabava (33,6 odsto) i nova iskustva (33,2 posto).

Najviše turista iz Srbije posjećuje Hrvatsku već šest i više puta (35,7 odsto), a glavni izvor informacija vezanih za posetu Hrvatskoj su ranije posjete, Internet i preporuke rodbine i prijatelja.

Novi list piše i da na turističkim forumima gdje se razmjenjuju iskustva s putovanja već dugo nema većih rasprava o sigurnosti srpskih turista u Hrvatskoj, već se uglavnom govori o cijenama i činjenici da je Hrvatska Srbima postala preskupa u odnosu na neke druge zemlje, ali se uvijek ističe i veći kvalitet usluga kao argument zbog kojeg se vraćaju u Hrvatsku.

Ostale vijesti