• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivana obezbedila finale EP

Autor mondo.rs

Ivana Španović na Evropskom prvenstvu u atletici brani titulu osvojenu pre dve godine u Amsterdamu u skoku u dalj i juri 11. odličje na velikim takmičenjima, dok se Milica Gardašević prvi put okušala u seniorskoj konkurenciji

 Ivana obezbedila finale EP Izvor: MN PRESS

Ivana Španović u Berlinu brani titulu evropske prvakinje u skoku u dalj.

Najbolja srpska atletičarka osvojila je zlatnu medalju na prethodnom Evropskom šampionatu u Amsterdamu 2016. godine skokom od 6,94 metra, a najboljim rezultatom u kvalifikacijama obezbedila je i borbu za medalju u Berlinu.

Ivana je osigurala mesto među 12 najboljih u trećoj seriji, kada je skočila 6,84 metra.

Druga srpska skakačica u dalj, mlada Milica Gardašević prvi put je nastupala u seniorskoj konkurenciji na velikom takmičenju i najbolji rezultat ostvarila je u prvoj seriji - 6,26 metara, što nije bilo dovoljno za finale.

Finale skoka u dalj za atletičarke na programu je u subotu od 20.05 časova na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ


TOK KVALIFIKACIJA

Prva serija

- Ivana je prestupila u prvom skoku. Imala je daljinu oko 6,90 metara, ali je za dva centimetra prestupila.

- Jedna od favorita za medalju Britanka Šara Proktor takođe nije bila uspešna u prvom pokušaju. Nije prestupila, preskočila je 6,22 metra ali to nije dovoljno za finale

- Milica Gardašević startovala je ispravnim skokom od 6,26 metara

Druga serija

- Ivana beleži uspešan skok - 6.56 metara, ali još uvek nedovoljno za plasman u finale

- Milica opet dobra, bez prestupa - 6,00 metara

Treća serija

- Ivana sigurna u trećoj seriji, obezbedila je plasman u finale skokom od 6,84 metra, najboljim u kvalifikacijama. Španovićka je imala i bolju daljinu, jer se odrazila gotovo čitavih 10 centimetara od odskočne daske. Ivana je u dobroj formi i dobrog raspoloženja i najvažnije je da je ispunila prvi cilj

- Britanka Šara Proktor odmah iza najbolje srpske atletičarke sa 6,75 metara

- Milica Gardašević u poslednjoj seriji nije imala ispravan skok. Prvo veliko takmičenje u karijeri završava na 11. mestu u svojoj kvalifikacionoj grupi, ukupno na 21. poziciji, sa najboljim skokom 6,26 metara

Ovu sezonu počela je sjajno, osvajanjem svetskog zlata u dvorani u martu u Birmingemu. Napravila je najbolji rezultat u istoriji srpske atletike skokom od 6,96 metara i sjajnu uvertiru za novu sezonu.

I MILICA UZ IVANU PRVI PUT

Osim Ivane Španović u kvalifikacijama skoka u dalj u Berlinu nastupiće i Milica Gardašević. Mladoj srpskoj takmičarki to će biti prvo veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji. Ona se nada da će na debiju ostvariti dobar rezultat. "Znam da će konkurencija biti veoma jaka, ali moja želja je ulazak u finale i lični rekord", rekla je Milica Gardašević, koju mnogi smatraju naslednicom Ivane Španović. Devetnaestogodišnja Milica, koja je prošle godine postala juniorska evropska šampionka, normu za EP u Berlinu izborila je na mitingu u Crnoj Gori skokom od 6,64 metara.

Nakon toga učetvovala je na dva mitinga Dijamantske lige, u kojoj je prošle godine osvojila pehar. U Stokholmu je bila četvrta sa preskočenih 6,81 metar, dok je u Lozani zauzela drugo mesto skokom od 6,90 metara.

Nastupala je i na Mediteranskim igrama u Taragoni krajem juna, gde je ubedljivo trijumfovala ostvarivši najbolji rezultat sezone - 7,04 metara.

Ivanu u Berlinu očekuje žestoka borba, najpre u kvalifikacijama, u četvrtak od 10.30 časova, a potom i u finalu, u subotu u 20.05 sati.

Aktuelna evropska i svetska šampionka u dvorani najveći je adut srpskog tima koji broji 12 atletičara u Berlinu.

Najveće rivalke za mesto na najvišem stepeniku pobedničkog postolja biće joj domaće takmičarke, Nemice Sosten Tarum Mogenara, treća sa SP u dvorani u Birmingemu i Malajka Mihambo, kao i dugogodišnje protivnice, Britanke Lorejn Ugen i Šara Proktor.

Ona će pokušati da osvoji 11. medalju na velikim takmičenjima (svetska, evropska prvenstva i Olimpijske igre), kojom bi prestigla Italijanku Fionu Mej i približila se najboljoj u istoriji, Nemici Hajke Dreksler, koja je osvojila 19 odličja, od čega 13 zlatnih.

Od 2013. godine u seniroskoj konkurenciji Ivana je osvojila devet medalja (tri zlata, dva srebra, četiri bronze) uzastopno na velikim takmičenjima na kojima je nastupala.

Njen sjajan niz prekinut je prošle godine na Svetskom prvenstvu u Londonu, zbog čuvenih zihernadli koje nisu bile dobro zakačene, pa joj je otpao broj, i nije joj priznat skok od od 7,02 metra koji joj je garantovao zlatnu medalju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC