• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sva pojačanja "velikih" u Engleskoj: Čudno ljeto!

Autor mondo.rs

Totenhem je postao prvi klub u istoriji Premijer lige koji nije doveo nikoga pred start sezone, Liverpul potrošio ubjedljivo najviše, Junajted bio neuspješan u nekoliko pokušaja... Ko je bio najbolji, a ko najlošiji?



Ideja o djelimičnom zatvaranju prelaznog roka za fudbalere prije početka Premijer lige, a znatno prije nego što će to uraditi ostatak Evrope, u Engleskoj je prvi put sprovedena juče, u četvrtak 9. avgusta i može se reći da je donijela nekoliko iznenađenja.

Djelimično, jer će fudbaleri imati pravo da napuste premijerligaše sve dok ne budu zatvoreni rokovi i u ostalim zemljama Evrope i svijeta, a to u najvećem broju slučaja i dalje znači - 31. avgust.

Do tada će postave klubova učesnika sezone 2018/19 vjerovatno biti neznatno promijenjene, uglavnom odlascima igrača iz drugog plana.



Šoping u Barsi

Klub koji dugo pokušava da se "priključi" velikoj šestorki i umiješa u borbu za vrh, Everton, imao je neobičan prelazni rok gdje je posljednjeg dana doveo dvojicu igrača Barselone, Džerija Minu i Andrea Gomeša, nakon što je prije toga kupio i Lukasa Dinja iz istog kluba. Uz Rišarlisona, Bernarda i Žoao Viržiniju svakako prelazni rok vrijedan pažnje, tim prije što su "Gudison" od zvučnijih imena napustili samo Vejn Runi i Kevin Miralas.

Kada je u četvrtak u 20 časova po lokalnom vremenu istekao rok za dovođenje pojačanja odlaskom Danija Ingsa na pozajmicu iz Liverpula u Sautempton, Totenhem je postao prvi klub u istoriji Premijer lige koji nije doveo nijedno pojačanje pred start sezone, Liverpul ostao klub koji je najviše potrošio ispred Čelsija, Fulama, Lestera, Vest Hema i Evertona, a ostaće upamćeno da su od ukupno 1,4 milijarde evra potrošenih na novajlije najskuplje plaćeni golmani Kepa Arizabalaga (80 miliona) i Alison Beker (72,5).

Najskuplje pojačanje u polju ostao je Rijad Mahrez za kojeg je šampion Mančester siti platio Lesteru 66 miliona evra, istom klubu koji posljednjeg dana nije želio da razgovara sa svojim večerašnjim rivalom o prodaji štopera Havija Megvajera (pominjala se suma od 80 miliona) uprkos tome što je iz zagrebačkog Dinama doveden 21-godišnji štoper Filip Benković za 14,5 miliona.

Junajted je u "minut do 12" neuspješno pokušao da dovede Džeroma Boatenga iz Bajern Minhena i Dijega Godina iz Atletiko Madrida, nakon čega je menadžer Žoze Murinjo nevoljno morao da prihvati da su Fred i Diogo Dalo sve od pojačanja za sezonu velikih očekivanja (a, vidjećemo kakvih mogućnosti).



Arsenal je posao za prvu sezonu od odlaska Arsena Vengera obavio na vrijeme i potom samo dijelio suvišne igrače na pozajmice ostalim Premijerligašima, poput Fulama, Vest Hema ili Evertona, noć pred "deadline day" Čelsi je uplatom "izlazne klauzule" za Kepu Arizabalagu nadomjestio "bijeg" Tiboa Kurtoe u Real Madrid (ali i mladog čuvara mreže učinio najskupljim svih vremena), mada je važno reći da je novi menadžer Maurisio Sari dobio dva ozbiljna pojačanja u veznom redu: Žorginja iz Napolija i Matea Kovačića iz Reala.

Fulam kupovao mahnito

Klub sa "Krejven Kotidža", srpskog menadžera Slaviše Jokanovića, bio je veoma aktivan u prvom prelaznom roku po povratku u Premijer ligu. Jedan za drugim potpisivali su: Žan Mišel Seri (Nica), Maksim Le Maršon (Nica), Fabrisio Agusto Ramirez (Bešiktaš), Andre Širle (Dortmund), Aleksandar Mitrović (Njukasl), Alfi Moson (Svonsi), Kalum Čejmbers (Arsenal), Serhio Riko (Sevilja), Džo Rajan (Bristol), Lusijano Veto (Atletiko Madrid), Timoti Fosu-Mensah (Mančester junajted) i Andre-Frank Zambo Ažisa (Marsej). "Kotidž" je napustio solidan broj igrača, ali nijedan sa važnom ulogom iz prošle sezone.

Liverpul je značajno izašao iz modela poslovanja iz prošlih sezona, proslavljajući završetak proširenja stadiona i povratak u Ligu šampiona trošenjem preko 180 miliona evra na golmana Bekera, veziste Fabinja i Nabija Keite (što su bili poslovi dogovoreni još prošlog ljeta i zime), kao i dodavanjem ofanzivnog Đerdana Šaćirija iz posrnulog Stouka za prelazni rok u kom nije bilo potrebno "krpiti" mnogo rupa.

Otišao je samo Emre Džan od igrača sa važnom ulogom.

Mančester siti je, kao što smo rekli, ispratio legendarnog Jaju Turea daleko od "Etihada" i otvorio se samo za Mahreza, nakon čega je nastavljen rad na okupljanju talenata sa svih strana svijeta od kojih će neki možda i zaigrati kod Gvardiole (mada teško ove sezone).

Poslije svega, ostaje nam da vas pitamo: Ko se po vašem mišljenju najbolje, a ko najlošije pojačao ovog leta od "velike šestorke" Premijer lige?



Sva pojačanja "velike šestorke", ljeto 2018:

Arsenal

Stefan Lihtštajner (Juventus)
Bernd Leno (Leverkuzen)
Sokratis Papastatopulos (Dortmund)
Lukas Toreira (Sampdorija)
Mateo Genduzi (Lorijan)

*napomena: otišli su veterani, često povrijeđeni i malo korišćeni igrači poput Pera Mertesakera, Santija Kasorle, Džeka Vilšera, Kaluma Čejmbersa, Lukasa Pereza, Čube Akpoma…

Čelsi

Žorginjo (Napoli)
Robert Grin (Hadersfild)
Mateo Kovačić (Real Madrid)*
Kepa Arizabalaga (Atletik Bilbao)

*napomena: od igrača sa minutažom u prvom timu otišao je samo golman Tibo Kurtoa.

Liverpul

Fabinjo (Monako)
Nabi Kejta (Lajpcig)
Đerdan Šaćiri (Stouk)
Alison Beker (Roma)

*napomena: od igrača sa minutažom u prvom timu otišao je Emre Džan, dok je Aleks Okslejd-Čemberlejn teško povrijeđen.

Mančester siti

Rijad Mahrez (Lester)
Klaudio Gomez (PSŽ)
Filip Sandler (Cvole)
Danijel Arzani (Melburn)

*napomena: od zvučnijih imena otišli su veterani Jaja Ture, Džo Hart...

Mančester junajted

Diogo Dalo (Porto)
Fred (Šahtjor)
Li Grant (Stouk)

*napomena: od igrača sa kakvom-takvom ulogom otišao je samo veteran Majkl Karik.

Totenhem

*napomena: "Pijevci" nisu nikoga doveli, otišli su samo Kinan Benets i Anton Voks, koji nisu imali minutažu.

Anketa

Ko se najbolje pojačao iz "velike šestorke" Premijer lige?

  • Arsenal

    5% (1)

  • Čelsi

    10% (2)

  • Liverpul

    60% (12)

  • Mančester siti

    10% (2)

  • Mančester junajted

    0% (0)

  • Totenhem

    15% (3)

Ko se najbolje pojačao iz "velike šestorke" Premijer lige?

Rezultati

Anketa

Ko se najlošije pojačao iz "velike šestorke" Premijer lige?

  • Arsenal

    9.09% (1)

  • Čelsi

    0% (0)

  • Liverpul

    9.09% (1)

  • Mančester siti

    0% (0)

  • Mančester junajted

    45.45% (5)

  • Totenhem

    36.36% (4)

Ko se najlošije pojačao iz "velike šestorke" Premijer lige?

Rezultati


Najskuplji tim prelaznog roka (4-4-2): Kepa (Čelsi, 80) - Dalo (Junajted, 21), Mina (Everton, 31,5), Vestergard (Sautempton, 25), Dinj (Everton, 20) - Mahrez (Siti, 66), Žorginjo (Napoli, 59), Keita (Liverpul, 58,5), Anderson (Vest Hem, 46,5) - Mitrović (Fulam, 22,2), Afobe (Vulverhempton, 13,3).

Raspored 1. kola:

petak

Mančester junajted - Lester (21.00)

subota

Njukasl - Totenhem (13.30)
Bornmut - Kardif (16.00)
Fulam - Kristal Palas
Hadersfild - Čelsi
Votford - Brajton
Vulverhempton - Everton (18.30)

nedjelja

Liverpul - Vest Hem (14.30)
Sautempton - Barnli
Arsenal - Mančester siti (17.00)


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC