Šest hiljada kubika smeća pluta Vrbasom

Autor:

Na zaštitnoj mreži u Vrbasu u Eko-centru Bočac trenutno je nakupljeno oko 6.000 metara kubnih otpada, a biće uklonjeno u naredna tri mjeseca.

Ogromne količine nakupljenog otpada iz Vrbasa, koje je trenutno zaustavljeno na zaštitnoj mreži u Bočcu, biće uklonjene u naredna tri mjeseca, saopšteno je poslije današnjeg sastanka gradonačelnik Igora Radojičića sa predstavnicima resornog ministarstva i Hidroelektrane „Bočac“.

Prlikom obilaska lokacije, na kojoj se nalazi zaštitna mreža, Radojičić je naglasio da je ova mreža od izuzetnog značaja za grad Banja Luku, s obzirom na to da bi, u slučaju njenog probijanja, na hiljade tona nakupljenog otpada krenulo prema gradu.

"Već sedmicama razgovaramo o tome kako i na koji način spriječiti da nagomilani otpad ode nizvodno, prema Banja Luci", rekao je Radojičić, nakon što je obišao pomenutu lokaciju, zajedeno sa ministarkom Srebrenkom Golić i direktor HE Bočac Nedeljkom Kesićem.

Gradonačelnik Banje Luke istakao je da je plutajući otpad posljedica nemara građana.

"Apelovao bih na građane da ne izazivaju ovakve posljedice svojim postupanjem", kazao je Radojičić i dodao da je dodatna komplikacija činjenica da je u pitanju međuentitetska granica pa je mnogo aktera koji treba da budu uključeni u pregovore o rješenju.

On je istakao da će, u ovom trenutku, interventno djelovati HE „Bočac“ tako što će ukloniti nakupljeni otpad, ali i upozorio da se mora naći sistemsko i dugoročno rješenje za ovaj problem. U te razgovore, prema njegovim riječima, mora biti uključen niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i opštine iz gornjeg sliva Vrbasa, koje su sastavu Federacije BiH, stoji na sajtu Grada Banjaluka.

Direktor HE „Bočac“ Nedeljko Kesić izjavio da je već pokrenut postupak za izbor izvođača koji bi uklonio nataloženo smeće.

Rafteri čiste korito Vrbasa

"Procjenjena vrijednost radova iznosi oko 55.000 KM i nadam se da ćemo do kraja mjeseca biti u mogućnosti da krenemo sa izlačenjem otpada. Prema nekim procjenama, na mreži se trenutno nalazi oko 6.000 kubnih metara otpada. Za sav ovaj posao, odnosno da se otpad ukloni u potpunosti, biće potrebno oko tri mjeseca", naglasio je on.

Ministarka Srebrenka Golić ističe da se sa ovim problemom suočavaju već godinama.

"Za trajno rješenje problema moraće se razgovarati sa svim opštinama u slivu Vrbasa kao i sa Vladom Federacije BiH i tamošnjim fondovima za zaštitu životne sredine", kazala je ona.

Tagovi:

Ostale vijesti