• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vengerovski" debi Emerija: Šampion rutinski!

Autor mondo.rs

U prvoj utakmici bez Vengera na klupi posle 22 godine, tri meseca i sedam dana, Arsenal je izgubio onako kako je uglavnom i gubio derbije u poznoj fazi "Profesorove" ere na "Emirejtsu".

Fudbaleri Arsenala doživeli su poraz od šampiona u derbi meču 1. kola Premijer lige, ujedno i prvoj utakmici posle 22 godine, tri meseca i sedam dana bez Arsena Vengera na klupi.

Pep Gvardiola nije ove nedelje predveče pred 59.934 navijača na "Emirejtsu" imao milosti prema zemljaku Unaiju Emeriju: Arsenal - Mančester siti 0:2 (0:1), uz dve asistencije Benžamena Mendija.

Bek "građana" odigrao je u 14. minutu na stranu za Rahima Sterlinga, koji je pored statične odbrane "tobdžija" lako došao u sredinu i sa "kapice" uputio precizan udarac pored markiranog, ali i neadekvatno postavljenog veterana na golu domaćih, Petera Čeha.

Sterling se tako iskupio za lošu reakciju kojom je uprskao odličnu šansu pet minuta ranije, a usledili su pokušaji 66 miliona evra plaćenog Rijada Mahreza, koji je "bušio" Čeha i kao igrač Lestera, međutim koji je bio zamalo neprecizan iz slobodnog udarca u 27. i posle lepe akcije celog tima u 42. minutu.



Arsenal: Čeh - Beljerin, Papastatopulos, Mustafi, Mejtland-Najls (od 35. Lihtštajner) - Genduzi, Džaka (od 70. Toreira) - Mhitarjan, Ramzi (od 54. Lakazet), Ozil – Obamejang.

Mančester siti: Ederson - Voker, Stouns, Laprt, Mendi - B. Silva, Fernandinjo, Gundogan - Mahrez (od 60. De Brujne), Sterling (od 87. Sane), Aguero (od 79. Žezus).

Bez prave šanse na utakmici, sa ponovo "nevidljivim" Mesutom Ozilom i "isečenim" Pjerom-Emerikom Obamejangom, Emerijev tim otišao je na poluvreme sa kog se vratio rešen da napadne branioca titule i pokuša da izbegne poraz na otvaranju istorijske sezone kada je ovaj klub u pitanju (poslednju utakmicu bez Vengera, Arsenal je odigrao 5. maja 1996. pod vođstvom Brusa Rioha u poslednjem kolu šampiona kada je pobedio Bolton 2:1 na starom stadionu, "Hajberiju").

"Tobžije" su izvršile kakav-takav pritisak na početku drugog poluvremena, ali je Edersonova mreža prvi i poslednji put na meču bila ugrožena u 56. minutu, kada je Aleksandar Lakazet promašio pravi "zicer". On je samo stotinak sekundi ranije zamenio jednog od Vengerovih "stubova igre", Arona Ramzija, a već u prvoj akciji koja je usledila ispostavilo se da taktički potkovani fudbaleri Sitija nisu bili spremni za Emerijevu iznenadnu promenu formacije.

Pojavivši se iz drugog plana, iza Obamejanga, Francuz je ušao u idealnu priliku i ponovo naveo navijače na pomisao o tome - ima li dovoljno kvaliteta za crveno-beli dres.

Gvardiola je reagovao momentalno, u 60. minutu uveo je Kevina De Brujnea umesto Mahreza (koji je odugovlačio kao da je nadoknada vremena i za to dobio salve zvižduka), a ovaj potez trofejnog španskog menadžera značio je i kraj neizvesnosti u poslednjoj utakmici prve runde.


Preofanzivni i naivni Arsenal morao je da bude kažnjen već u 63. minutu, kada je Serhio Aguero istrčao sam pred Čeha nakon greške odbrane domaćih, međutim... "Kun" je traljavo primio loptu, otišao udesno, izgubio dragocene desetinke i omogućio veteranu na golu domaćih da se iskupi za lošu reakciju kod Sterlingovog gola.

To, ipak, nije značilo da prvaci Engleske već u narednoj akciji neće poentirati. Započeo ju je De Brujne, Hektor Beljerin "probijen" je na svojoj strani po ko zna koji put, a Mendi uspeo sa gol-crte da vrati pas u srce šesnaesterca odakle je Bernardo Silva "zakucao" loptu levom nogom u gornji desni ugao Čehovog gola za konačnih 0:2.

I Emeri i Gvardiola napravili su potom još dve izmene, ali je jedina šansa za promenu rezutlata bila ona koju u četvrtom minutu nadoknade nije iskoristio De Brujne. I bez toga, Siti je zabeležio četvrtu pobedu u nizu nad Arsenalom od poraza u polufinalu Liga kupa, kada je Vengerov tim u produžecima na "Vembliju" izborio prolaz u finale. Bilo je to u aprilu 2017.

Emeri je danas igrao 11. put protiv Gvardiolinih timova i ponovo ostao bez pobede (skor 0-4-7), a već narednog vikenda očekuje ga još jedna "vruća" utakmica: gradski derbi sa Čelsijem na "Stamford bridžu", čiji menadžer-debitant nije imao problema u prvoj utakmici na Ostrvu.

Siti u narednom meču dočekuje Hadersfild, pa gostuje Vulverhemtponu.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC