• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nadal 33, Đoković 30, Federer 27...

Autor mondo.rs

Prvom masters titulom osvojenom na betonu poslije pet godina, Španac je povećao prednost na vječnoj listi Masters šampiona i gotovo zakucao mjesto "Broj 1" za kraj sezone - a, to bi mu bio peti put u karijeri.

Mladi grčki teniser Stefanos Cicipas, koji je prošle nedelje izašao iz tinejdžerskog doba, zaustavljen je u finalu kanadskog Mastersa, sa kog je jednog za drugim izbacivao favorite (7) Dominika Tima, četvorostrukog šampiona (9) Novaka Đokovića, branioca titule (2) Aleksandera Zvereva i finalistu Vimbldona, (4) Kevina Andersona.

Dok se u nedjelju kasno uveče po našem vremenu "probudio" pred punim tribinama "Aviva centra", (1) Rafael Nadal već je imao brejk prednosti u drugom setu i hitao, ka prvoj masters tituli na betonu poslije pet godina.

Suočen sa rivalovim servisima za titulu, a još zbunjen nakon osvojena ukupno tri poena u prvih osam Nadalovih servis gemova, Grk se tada trgao, stigao do prvih brejk lopti na susretu, izjednačio na 5:5 i uveo set u taj-brejk, ali se tamo nije najbolje snašao - 6:2, 7:6 (7:4) poslije sat i 43 minuta uglavnom neravnopravnog tenisa.



Masters titule:

33 - Rafael Nadal

30 - Novak Đoković

27 - Rodžer Federer

22 - Ivan Lendl

19 - Džon Mekenro

17 - Džimi Konors

17 - Andre Agasi

15 - Bjern Borg

14 - Endi Marej

13 - Boris Beker

Nadal je na pola puta od 33. titule iz masters kategorije, a 80. u karijeri, stigao uz dva brejka i sa samo jednim izgubljenim poenom na svoj servis! Bilo je brzih 2:0 za levorukog "Broja 1" na startu drugog seta, nakon čega je Cicipasu konačno proradio servis, ali je 12.500 hiljada navijača na narednu brejk loptu čekalo sve do vođstva Nadala od 5:4.

Španac je tada trebalo da dovrši posao, ali je i sam osjetio pritisak u meču sa 12 godina mlađim rivalom, dozvolio mu dvije vezane brejk šanse i popustio kod druge za izjednačenje, koje je ostavilo traga na njegovom samopouzdanju. Cicipas je lako osvojio naredni gem, poveo 5:6 i stigao do set lopte u narednom gemu na Nadalov servis, ali je šampion sa Majorke kao nebrojeno puta do sada u karijeri pronašao način da iz defanzive stigne do poena za "djus".



Od tog trenutka, premda je 20-godišnjak koji će osvanuti kao 15. na ATP listi imao mini-brejk prednosti na startu taj-brejka, poene je mahom diktirao Nadal za konačnih 7:4 i četvrtu titulu na Kanadijan openu. U Montrealu je pobeđivao 2005. i 2013, u Torontu 2008. i 2018. godine.

Nadal od "back to back" titula 2013. godine u Montrealu i Sinsinatiju, Mastersu koji počinje već danas, pet godina nije uspjevao da trijumfuje na betonu, iako je to najzastupljenija podloga u najjačoj ATP kategoriji: Indijan Vels, Majami, Montreal/Toronto, Sinsinati, Šangaj i Pariz, uz naravno Finale sezone u Londonu koje ne pripada Seriji 1.000 ali je njena svojevrsna kulminacija.

Inače, Rafa je prvi koji je obezbijedio učešće u "O2 areni" u Londonu, u nadi da će uspjeti prvi put da trijumfuje na završnom turniru sezone. Pre Rodžers kupa, Nadal je po navici osvojio skoro sve turnire tokom "sezone na šljaci": Monte Karlo, Barselona, Rim i Rolan Garos, a potom iskoristio odsustvo dvostrukog prvaka Federera, koji čuva snagu za US open, ranu eliminaciju četvorostrukog šampiona Đokovića, ali i nove probleme sa povredom pomalo zaboravljenog Endija Mareja, koji je tri puta osvajao titule u Kanadi.

Pobedniku je pripala nagrada od 1.020.425 dolara i 1.000 ATP poena, poraženom 500.340 dolara i 600 bodova sa kojima je napravio skok od 18 pozicija na najnovijoj rang listi tenisera.

ATP Top 10:

1. Rafael Nadal 10.050
2. Rodžer Federer 6.490
3. Huan Martin Del Potro 5.330
4. Aleksander Zverev 4.845
5. Kevin Anderson 4.535
6. Marin Čilić 4.095
7. Grigor Dimitrov 3.710
8. Dominik Tim 3.495
9. Novak Đoković 3.455
10. Džon Izner 3.220


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC