• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOŠateralna šteta

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Šta se nalazi iza kulisa skandala oko neizdavanja viza tzv. selekciji Kosova...

 Komentar na slučaj košarkaša tzv. Kosova Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Pojam "kolaratelna šteta" uveli su Amerikanci, odnosno njihova vojska kao objašnjenje za usputne posljedice, na žalost najčešće ljudske žrtve, koje nisu bile primarni i legitimni vojni cilj.

Primjera "kolaterne štete" ima bezbroj, usputnih žrtava ima koliko hoćete u svakodnevnom životu, pa i sportu, koji je uvijek ogledalo društva, a sportisti su, kao što političari vole reći 'naši najbolji ambasadori', uvijek se guraju u prve redove kako bi se fotografisali s njiima i slike uz pomoć stranačkih vojnika potom turili na, Instagram profile, svojih političkih partija.

Žrtve kolateralnih političkih ratova uvijek su gotovo po pravilu nedužni, a tako je bilo i u posljednjem slučaju mladih košarkaša tzv. Kosova, koji se poslije velikih problema sa vizama, ipak takmiče na Evropskom prvenstvu B divizije u Sarajevu.

"Zmajići" demolirali tzv. Kosovo - plus 57!

Golobradi dječaci sigurno nisu krivi što je južna srpska pokrajina proglasila nezavisnost od Srbije i što Bosna i Hercegovina, vjerovatno neće nikad priznati njeno samostalno postojanje.

Međutim, u ovom slučaju, ni tzv. Kosovo, niti cijela Bosna i Hercegovina, ali ni poslovično nesposobni Košarkaški savez BiH, nisu najveći krivci za blamažu i vjerovatne kazne koje očekuje bh. košarku.

Za "KOŠateralnu štetu", kriva je izborna godina.

Da je nije, "kosovski" košarkaši ne bi u Skoplju čekali da uposlenik Ambasade BiH udari mur na njihove pasoše, već bi danima ranije šetali Baščaršijom, jeli burek ili ćevape i udarali "selfije" kao što rade svi njihovi vršnjaci na planeti.

To su uostalom prije dvije godine radili odrasli rukometaši tzv. Kosova, koji su u u Tuzli potučeni do nogu od izabranika tadašnjeg selektora Dragana Markovića iz Banjaluke, koja je baš tog 9. januara proslavljala Dan Republike Srpske.

Tada niko nije pravio probleme, ali sada je politika potpuno drugačija...

Naime, u Košarkaškom savezu Republike Srpske, predsjedava Boris Spasojević, nekadašnji prvi čovjek Igokee, blizak Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika RS Milorada Dodika, dok je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, visoki funkcioner Partije demokratskog progresa.

Crnadak je odbijao da potpiše odobrenje za vize dok KS BiH, ali kompletan što uključuje i političke protivnike iz RS, ne potvrdi da stoje iza organizacije takmičenja, dok je Spasojević s druge strane, javno govorio da njega kao sportistu ne dotiče politika niti diplomatija, ali je skoro tri dana čekao da kaže da i KS RS stoji iza Evropskog prvenstva.

POVEZANE VIJESTI

Između redova se čini da je neko sastančio i "kontemplirao" o mogućim posljedicama aminovanja učešća tzv. Kosova na raspoloženje u biračkom tijelu Srpske. Dakle, hoće li se neki domaćin iz Nevesinja ili Vlasenice zapitati: "Ko je pustio ove Albance? Znaju li ovi što su ih pustili za Goraždevac, heroje sa Košara?". A onda udariti "pogrešan" krstić na izbornom listiću!


"Iksiću" na izbornom listiću se nada i Mirsad Đonlagić, član Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, koji je bio najgrlatiji da se "kosovskim" dječacima hitno dodijele vize, što je svakako humano, ali njegov motiv osim oktobarskih izbora leži i u činjenici da će FIBA zbog ovog cirkusa sigurno kazniti Savez, u čijoj je "udobnoj" potpredsjedničkoj fotelji.

Kakva kazna očekuje KS BiH?

Zato nema nedužnih, sankcija FIBA će sigurno biti, samo je pitanje kakvih.

Ali koga briga za to, sve snage su usmjerene samo na 7. oktobar, a do tada smo svi kolateralna šteta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC