Ignorišite lažne pozive iz Slovenije i Estonije

Autor:

Kako bi se ovaj problem efikasnije suzbio, bitno je naglasiti da krajnji korisnik mora pomoći operatoru kako bi mogao blokirati poziv i obavijestiti ostale korisnike o takvom djelovanju, poručuju iz RAK-a

0
A- A A+
htc, desire, 310, mobilni Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Korisnici telekom operatera u BiH proteklih dana primali su pozive iz Estonije i Slovenije, a iz telekom operatera su kazali da se radi o novim prevarama te savjetuju da korisnici ne odgovaraju i ne uzvraćaju na propuštene pozive.

Korisnici su prijavljivali nepoznate pozive iz Slovenije (pozivni broj +386) i Estonije (pozivni broj +372). Domaći operateri o tome su informisali kolege u navedenim zemljama, a svim korisnicima su savjetovali da se ne javljaju na pozive kako ne bi došlo do dodatnih troškova.

Prema riječima stručnjaka, ovakvi poziv spadaju u pokušaj zloupotrebe elektronskih komunikacija i prevare korisnikas ciljem prikupljanja ličnih informacija ili stvaranja nekontrolisanih troškova uzvraćanjem ili javljanjem na pozive, prenosi portal Klix.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije u BiH su kazali da su upoznati sa zloupotrebom telefonskih usluga, kako u svijetu, tako i u BiH te da zaštitu korisnika treba obezbijediti operator.

"Kako bi se ovaj problem efikasnije suzbio, bitno je naglasiti da krajnji korisnik mora pomoći operatoru, a na taj način posredno i ostalim korisnicima, na način da ga obavijesti o potencijalnom zlonamjernom pozivu. Tako će operator moći blokirati poziv i obavijestiti ostale korisnike o takvom djelovanju", kazali su iz RAK-a.

Dodali su da u skladu sa svojim nadležnostima obezbjeđuju potrebnu podršku operatorima da se ovakvi slučajevi suzbijaju.

Proteklih godina korisnici telekom operatera primali su pozive iz Afrike i drugih kontinenata, a nakon prijava telekom operateri su blokirali uzvratne pozive ka određenim brojevima.

SMS prevara: Kupe pare na dopunama

Tagovi:

Ostale vijesti