Četiri vrste veze i lekcije koje iz njih naučimo

Autor:

Svaka osoba sa kojom smo tokom života u vezi nas nečemu nauči.

Postoje četiri vrste romantičnih veza u kojima možete da budete, tvrdi "lajf kouč" Silvija Salou. Međutim, ne mora svako od nas doživi sve vrste veza tokom života, a poneko će u određenom tipu veze "zaglaviti" možda i duže nego što bi trebalo. Ili će možda predugo patiti nakon raskida...

Kako bilo, od svake osobe sa kojom smo tokom života u vezi nešto naučimo. Drugim rečima, i svaka od vaših prošlih veza je neka lekcija koju ste naučili. Evo koje vrste veza postoje i koja je "svrha" svake od njih.

Prva vrstaveze je sa, kako je to Silvija nazvala, "bridžersima". Pod tim se misli na partnera koji nas priprema da, figurativno, pređemo most, odnosno priprema nas za novu fazu života. Ovakve veze su najčešće kratke i vrlo intenzivne.

Jednom kada stavimo nogu da most i načinimo nekoliko prvih koraka, takav partner nestaje iz našeg života. Najčešće nestaje brzo kako se i pojavio, a mi ostajemo zbunjeni i u tom trenutku ne razumemo zašto je nestao. Zapravo je samo ispunio svoju svrhu u našem životu i nastavio dalje.

Najčešće, nakon raskida ovakve veze, osećamo da nam je život u haosu, ali nakon toga uvek sledi neka promena: menjamo posao, selimo se, imamo nove hobije...

Druga je vrsta veze sa putnicima. To je, tvrdi "lajf kouč" jedna od najčešćih tipova romantičnih veza. Ovi partneri mogu dugo da ostanu u našem životu – nekoliko godina, ali i celog žviota. Silvija tvrdi da je ovakav partner veoma važan učitelj u našem životu jer nam on ukazuje šta je to što treba kod sebe da promenimo da bismo bili srećni.

Ona smatra i da su mnoge veze ovog tipa često pune svađa jer putnik odnosno naš partner zna koje su naše slabe tačke i pogađa ih gotovo kao da mu to donosi zadovoljstvo.

"Ovakve veze su veoma važne jer nam pomažu da se suočimo sa našim unutrašnjim strahovima, ranama ili emocionalnim traumama. U ovakvoj vezi prenosimo sve navike sopstvene disfunkcionalne porodice, kako bismo konačno mogli da ih se oslobodimo", tvrdi ona.

Dužina ovakve veze zavisi od toga koliko smo voljni da rešavamo probleme koje u sebi otkrivamo zahvaljujući partneru putniku. Nakon toga smo spremni da nastavimo dalje i upoznamo nekoga sa kim ne moramo da preživljavamo iste drame iznova.

Treći tip veza su takozvane srodne duše. Reč je o partnerima sa kojima uspevamo da se povežemo na dubljem nivou nego što smo ranije ikada uspeli sa nekim. Imamo utisak da nas partner zaista "poznaje u dušu" i da zna najintimnije o nama.

Sa ovakvim partnerima vam je sve prirodno i opušteno. Osećate kao da ste na istoj frekvenciji i da se razumete bez predugih objašnjenja. Retko kada se svađate, a kad se to desi, brzo izgladite stvari.

Partner koji je vaša "srodna duša" je zapravo vaš najbolji prijatelj i najbolji ljubavnik u jednoj osobi. Kada takvu osobu upoznate, nekako odmah "kliknete" i veza između vas postaje neraskidiva.

I ovi partneri su sjajni životni učitelji, samo što oni "dele lekcije" kroz radost i sopstvenim primerom.  

Četvrta vrsta veze sa osobom koja nam "otvara srce". Reč je o najređem tipu veze, koja i nije svima potrebna. Partner koji vam "otvara srce" je najveći šok i doneće najveću promenu u vaš život jer ćete u takvom partneru prepoznati sebe – delite slične porodične priče, misli, emocije, snove, planove, gotovo sve.

Kada upoznate osobu koja vam toliko odgovara u svemu, "srce vam se otvara" tako da možete da osetite neizmernu ljubav.

Silvija to objašnjava kao da ste duboko u sebi čuvali svu tu ljubav za nekoga ko će biti vredan toga, a onda se pojavljuje baš taj partner koji "bez problema dolazi do najskivenijih delova vašeg srca".

Tagovi:

Ostale vijesti