Šangajska lista bez univerziteta iz BiH

Autor:

Na Šangajskoj listi najboljih univerziteta za ovu godinu nema nijednog iz Makedonije i BiH, dok je Univerzitet u Beogradu rangiran između 300. i 400. mjesta, kao i Univerzitet u Atini.

0
A- A A+
diploma, doktorat, student, studemti, master, školstvo, škola, univerzitet, fakultet, obrazovanje, profesor, učitelj, nastavnik Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Na listi Akademskog rangiranja svjetskih univerziteta za ovu godinu, koja je objavljena danas, nalazi se 1.000 univerziteta.

LJubljanski, Solunski "Aristotel" i Atinski tehnički univerzitet pozicionirani su između 400. i 500. mjesta.

Univerzitet u Mariboru i Zagrebački univerzitet su između 500. i 600. mjesta, a Sofijski univerzitet između 900. i 1.000. pozicije.

Na prvom mjestu, 16. godinu uzastopno, nalazi se Univerzitet Harvard, na drugom Stenford iz SAD, a na trećem britanski Kembridž.

Među visokorangiranim univerzitetima iz Evrope su Univerzitet Cirih na 19. mjestu, Univerzitet u Kopenhagenu na 29. i Sorbona na 36. poziciji.

Na svjetskoj rang listi nijedan univerzitet iz BiH

Šangajsku listu svake godine objavljuje Univerzitet "Ciao Tung" iz Šangaja i smatra se najznačajnijim rangiranjem najuticajnijih univerziteta na svijetu.

Među ključnim kriterijumima za rangiranje su broj objavljenih radova u međunarodnim časopisima, broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje.

Početkom avgusta objavljena je i lista najboljih univerziteta britanskog Instituta "Kvakvareli Simonds" za 2019. godinu, ali i na toj listi nisu prošli univerziteti iz BiH, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Najbolje rangirani univerziteti na toj listi su Univerzitet u LJubljani koji je zauzeo poziciju između 651. i 700. mjesta, kao i Univerzitet u Zagrebu, Mariboru i Beogradu, koji su rangirani između 801. i 1.000 mjesta.

Na britanskoj listi prvi je američki MIT, slijede Stenford, Harvard, Kalifornijski tehnički institut, Kembridž, Oksford i Univerzitet koledž London.

Britanska lista temelji se na šest kriterijuma - akademskom ugledu, ugledu kod poslodavaca, fakultetskom osoblju i citatima akademskog osoblja.

Na "Vebometriks" listi koja obuhvata oko 27.000 univerziteta, izuzev LJubljanskog, Beogradskog i Zagrebačkog, svi su slabo rangirani.

Svjetska rang lista: Nema univerziteta iz BiH

Tagovi:

Ostale vijesti