Ako želite zdravu kosu, ovo izbegavajte

Autor:

Mnogi tvrde da im je kosa zdravije jer ne peru često i da često pranje oštećuje kosu, a evo šta o tome kažu eksperti.

Frizer Ves Šarpton otkriva da kosi ne šteti često, pa čak ni svakodnevno pranje, već alati za tretiranje kose koji je previše greju. Takođe, za kosu nije dobro ni ako je previše zatežete kada je vezujete u rep.

Najpre, oštećenu kosu ćete prepoznati po suvim i razlistanim krajevima, a nezdrava kosa će imati i previše volumena, odnosno nećete baš moći da je ukrotite. Osim toga, kosa koja je suva i krta takođe je oštećena.

Šta su najveći uzroci oštećene kose

Kosu može da ošteti stalno presovanje ili peglanje kose, posebno ako je temperature prese prevelika. Takođe, i sušenje kose bez zaštite od toplote može da šteti. Ako to redovno radite, dlaka vremenom može da postane suva i oštećena.

Osim toga, i vezivanje kose u rep koji je previše zategnut može da izlomi dlake i tako je ošteti.

Da li je OK da perete kosu svakog dana?

Frizer kaže da je sasvim OK da perete kosu svakog dana, tj. da je time nećete oštetiti, ali da bi bilo pametno da za često pranje kose koristite neki blaži šampon.

Šta treba da izbegavate

Šarpton kaže da je najbolje da se kosa suši prirodno. Dakle, u redu je da se ponekad isfenirate, napravite lokne ili ispeglate kosu, ali radite to za specijalne prilike, ne svakodnevno.

Da biste ipak malo stilizovali kosu, možete, recimo, da ispletete pletenicu na mokroj kosi, kako biste dobili opuštene talase.

Ako vam je kosa sklona naelektrisanju, frizer savetuje da, uprkos uvreženom mišljenju, ne bi trebalo da peglate kosu.

Ostale vijesti