BRIFING: Cijene goriva i Zlatibor na Majevici

Autor:

U Mondo brifingu donosimo brzi pregled najinteresantnijih priča iz štampe i drugih medija.

0
A- A A+
brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Barel pada, cijene goriva ostaju iste

Naftaši ne razmišljaju o sniženju cijena goriva, iako je na svjetskoj berzi već duže vrijeme prisutan trend pojeftinjenja barela sirove nafte.

Potrošače i vozače najviše ljuti to što, u suprotnom, odnosno kad barel poskupi, domaći naftaši preko noći koriguju cijene na više, pravdajući se upravo dešavanjima na svjetskom tržištu, piše "Euro Blic".

Zanimljivo je da je, na primjer, u ovo doba prije deset godina barel sirove nafte koštao 147 dolara, dok je cijena litra goriva na pumpama u BiH iznosila 2,5 KM. To znači da je, u međuvremenu, barel pojeftinio čak upola, pa trenutno košta oko 73 dolara, dok je litar benzina jeftiniji za samo 12 odsto, a njegova cijena se kreće oko 2,2 KM pa na više.

Na pitanje da li će u Srpskoj doći do pojeftinjena goriva, s obzirom na pad cijena sirove nafte koji u kontinuitetu traje unazad mjesec dana, iz Grupacije za promet nafte i naftnim derivatima RS saopštili su da nikad nisu razmatrali pitanje cijena nafte i naftnih derivata?! Različito ponašanje najkon poskupljenja i pojeftinjenja barela na svjetskoj berzi, iz ove grupacije više puta su objasnili stavom da distributeri rade po principu slobodnog tržišta, te da formiraju cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom i Zakonom o tržištu.

Jedan od najvećih lanaca benziskih pumpi u RS ima tri različite cijene na udaljenosti od samo nekih pedesetak kilometara. Cijena po litru varira za četiri feninga, pa dizel evro 45 na jednoj od pumpi u Banjaluci košta 2,2 KM, na izlazu iz Banjaluke, na oko kilometar razdaljine, 2,22, a na ulazu u Prijedor 2,24 KM po litru. Poznato je, inače, da postoje znatne razlike u cijenama goriva po regijama u Srpskoj. Tako je gorivo najskuplje u Hercegovini, a najeftinije u Semberiji, što naftaši to pravdaju troškovima transporta.

Od Majevice želi da napravi Zlatibor

Svetozar Ostojić, direktor i vlasnik preduzeća "Megadrvo" iz Bijeljine, planira na planini Majevici, kod Lopara, izgradnju turističko-rekreativnog kompleksa vrijednog više miliona maraka, a koji bi imao sve ono što imaju centri ovakvog tipa u okruženju.

"Nezavisne novine" pišu da je u pitanju lokacija na planinskom vrhu Busija, koja se prostire na nekoliko stotina dunuma i koja je, prema viziji ovog investitora, budući novi Zlatibor.

Tu već postoji izletište sa određenom infrastrukturom, kojim upravlja Udruženje "Viva natura", na čijem čelu je upravo Ostojić.

"U planu je izgradnja hotela, apartmana, skijališta, sportskih terena, sadržaja za djecu, trim-staze, šetališta, etno-pijace i brojnih drugih sadržaja. Riječ je o ozbiljnom turističkom projektu sa odličnom lokacijom. Okružen je sa šest opština, kako u RS, tako i u Federaciji BiH, a nijedna nije dalje od 50 kilometara. Međutim, cilj nam nije da ovo bude turističko mjesto samo za tih nekoliko opština, nego da tu dolaze i strani turisti. U samom startu, u prvoj fazi bi bilo uloženo između dva i tri miliona maraka u motel sa restoranom i vidikovcem te nekoliko bungalova i sportskih terena.

U drugoj fazi bi se gradili apartmani za prodaju, hotel i sve ostalo. Želimo da imamo kompletnu ponudu", kazao je Ostojić.

Smatra kako je lokacija budućeg centra idealna i za pripreme profesionalnih sportista, jer se nalazi na nadmorskoj visini od 840 metara i okružena je borovom šumom, što predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju. On strahuje da bi birokratija mogla da mu napravi najviše problema u realizaciji ove ideje, ali zato očekuje pomoć opštinskih i republičkih institucija.

Banjaluka: Jeftiniji vrtići za socijalno ugrožene porodice?

Ideja Gradske uprave, koja je trenutno u izradi, jeste da roditelji ubuduće plaćaju boravak mališana u državnim vrtićima u skladu sa svojom platežnom moći.

"Euro Blic" piše da Banjalučani dugo već nagoduju da je cjenovnik Centra za predškolsko i obrazovanje preskup, pogotovo što su kod nas većinom četvoročlane porodice, pa mjesečno za čuvanje dvoje djece moraju dati 280 KM.

Građani kažu da je porazno to što je Banjaluka u ovoj oblasti najskuplja u regionu i traže pojeftinjenje usluge. Kao primjer navode Beograd gdje roditelji mjesto u državnom vrtiću plaćaju 93 KM, jer grad subvencioniše čak 80 odsto realne cijene boravka.

U sedmoj deceniji radi sklekove na jednoj ruci

U Fojnici živi 65-godišnji Ramo Bejzić, učitelj u penziji, koji se po mnogočemu razlikuje od svoje generacije. Za sebe kaže da puca od zdravlja i nevjerovatno je vitalan, pa i sada u sedmoj deceniji bez problema može raditi sklekove na jednoj ruci.

"Sad je teže nego kad sam bio mlađi, kad sam se bavio fudbalom, jer ipak imam više od 100 kilograma. Ali, opet uspijevam i, evo, sad ću vam pokazati", kazao je Bejzić te se bacio na pod dvorišta svoje kuće i napravio nekoliko sklekova dok ga novinar nije zaustavio i rekao da mu vjeruje.

Bejzić ima još jedan talenat koji ima svega jedan odsto svjetske populacije, a to je jednako korištenje objema rukama, tj. on je ambidekster. Čak i među malom populacijom onih koji upotrebljavaju obje ruke, tek nekolicina može s podjenakom lakoćom pisati s obje, a bejzić u tome uspijeva bez problema.

Novi Zeland prestaje sa prodajom nekretnina strancima

Stranci neće moći da kupuju postojeće nekretnine u Novom Zelandu nakon što je parlament usvojio vladin prijedlog zakona poslije završnog čitanja.

"Ova vlada vjeruje da Novozelanđani ne treba da gube trku sa bogatijim stranim kupcima", saopštio je pomoćnik ministra finansija Dejvid Parker.

On je dodao da ovaj zakon osigurava da tržište nekretnina u Novom Zelandu bude lokalno, a ne međunarodno, bilo da je riječ o luksuznom imanju na obali ili skromnoj kući iz predgrađa.

Novi Zeland bilježi rekordnu stopu imigracije u posljednjih nekoliko godina, zbog čega je stambeno pitanje postalo jedna od glavnih tema uoči izbora, prenijela je DPA.

Priliv stranaca i stranih investitora doprinio je rastu cijena nekretnina. Cijene kuća porasle su za 50 odsto u prethodnoj deceniji, a stopa vlasništva nad nekretninama pala je na najniži nivo u posljednjih 65 godina.

Tagovi:

Ostale vijesti