Porođaj u teretnom vozu Prijedor - Banjaluka

Autor:

"Banjalučke novine" iz 1955. godine (broj 115) donose priču o neobičnom spletu okolnosti koji je mogao biti fatalan.

0
A- A A+

Naime, 17. oktobra Rasema Cerić iz Miljakovaca u Prijedoru otišla je u tamošnju bolnicu kako bi se porodila.

Kad je porodica došla da se raspita za nju, rečeno im je da je porodilja upućena u Banjaluku, usljed težine porođaja. Budući da je bolničko vozilo bilo u kvaru, a da nije bilo putničkog voza, ona je pošla u porodilište - teretnim vozom!

Rasema je putovala bez ikakve pratnje, iako je imala velike porođajne bolove. Kako to obično biva, to nije sve, jer gospođa Cerić nije ni stigla do Banjaluke, već se porodila u vozu u blizini Piskavice. Nikoga nije bilo da joj pomogne, a i bila je bez odjeće, samo u bolničkom šlafroku. Ni dijete nije mogla zamotati, pa je, uz pomoć vozača, iz sela posudila tri metra ponjave.

O ovom događaju, zanimljivo, nisu pisali novinari, već je kao autor teksta potpisan Hasan Filipović, radnik Fabrike celuloze. Nažalost, nikad nećemo saznati ko je Hasan – otac djeteta, brat, zabrinuti komšija ili kolega.

Kad smo kog neobičnih porođaja, donosimo vam i priču iz Banjaluke, objavljenu 1955. godine (broj 83) u kojoj stoji da je u ulici Braće Pavlića Stana Malkić, domaćica, rodila svoje četvrto dijete ispod jednog kestena.

......

Još vijesti "iz naftalina" čitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti