"Varaždin nije Karlovac - Bajaga dobrodošao!"

Autor:

Bajaga i Instruktori su svirali u Puli, nije im ukazano gostoprimstvo u Karlovcu... Uprkos protivljenju "branitelja", odnosno hrvatskih ratnih veterana, Bajaga će nastupiti u Varaždinu. Pročitajte izjavu gradonačelnika Varaždina.

0
A- A A+
bajaga, u sali lom, koncert Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Bajaga i Instruktori su nedavno, prvi put u dugoj karijeri, nastupili u velelepnoj pulskoj Areni, pred 6.000 ljudi koji su horski pevali hitove beogradske pop grupe.

Baš pred nastup u Puli, iz Karlovca je stigla vest da Bajaga i njegov bend tamo nisu dobrodošli, jer se eto "branitelji", odnosno hrvatski ratni veterani bune pošto im on kao vređa osećanja... Oko toga se podigla velika prašina, aplauz regiona dobio je bend Hladno pivo, koji je pozvan da nastupi umesto Bajage i Instruktora, ali je poruka hrvatskih rokera bila: "Ne svira Bajaga - nećemo ni mi!".

Najnoviji pokušaj otkazivanja gostoprimstva beogradskim muzičarima dogodio se u Varaždinu, gde su pozvani da nastupe u okviru "Špancirfesta". Opet su grupe hrvatskih ratnih veterana pokušale da spreče koncert Bajage i Instruktora, ali su naišle na zid.

Zid koji je podigao gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, jednostavnom i efektnom porukom: "Varaždin nije Karlovac".

"Bajaga je nastupao dva puta za proteklih osam godina u Varaždinu. Nismo nikada imali protivljenja tom nastupu, niti negativne reakcije. Verovatno je to odjek na ono što se dogodilo u Karlovcu, ali Karlovac nije Varaždin", rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.  

Bivši pripadnici 7. gardijske brigade "Pume", zatražili su da nastup Bajage i Instruktora u Varaždinu bude otkazan, jer je "podržavao velikosrpsku agresiju na teritoriji međunarodno priznate Republike Hrvatske"(?!).

"Mi kao 'branitelj'i borili smo se za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku - demokratsku u smislu da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, da peva i sluša ono što želi, ali da se pritom poštuju drugi, bez vređanja i ponižavanja. Nije nam namera da namećemo zabrane, ali kao 'branitelji' i građani imamo pravo na svoje stavove, a još više na poštovanje koje imaju svi veterani u demokratskim zemljama. Smatramo kako je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebno za hrvatske 'branitelje', da se organizuje nastup srpskog pevača Momčila Bajagića-Bajage, koji je tokom 'Domovinskog rata', zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije, otvoreno podržavao velikosrpsku agresiju na teritoriji međunarodno priznate Republike Hrvatske", poručili su hrvatski ratni veterani u saopštenju.

Ostale vijesti