Dejvis kup je promenjen, posle 118 godina!

Autor:

Teniseri su se izborili za drastičnu promenu popularnog takmičenja. Ideja Novaka Đokovića je ostvarena!

0
A- A A+
Dejvis kup Foto: MN Press

Najavljene promene su se i dogodile!

Na godišnjoj Skupštini Međunarodne teniske federacije (ITF), koja je danas održana u Orlandu, na Floridi, odlučeno je da posle 118 godina bude izmenjen format takmičenja Dejvis kupa, što odavno traže najbolji teniseri sveta.

Kako će ubuduće izgledati takmičenje koje je Srbija osvojila 2010. godine?

Umesto kup sistema, koji je primenjivan od prvog izdanja 1900. godine, ekipni prvak sveta ubuduće će se dobijati na sedmodnevnom turniru, koji će biti organizovan na kraju sezone.

Za izmenu sistema takmičenja bila je nephodna podrška 84 nacionalne federacije, a novi format je dobio 100 glasova.

Predsednik ITF Dejvid Hagerti izložio je plan koji predviđa da u narednih 25 godina kompanija Kosmos, koju je osnovao fudbaler Barselone Đerar Pike, uz podršku japanskog milijardera Hirošija Mikitanija, u Dejvis kup uloži tri milijarde dolara.

On je istakao da će, zahvaljujući tome, nacionalnim federacijama biti značajno uvećani prihodi od učešća u Dejvis kupu, a nagradni fond za tenisere koji nastupaju na završnom turniru iznosiće 20 miliona dolara, čime će biti gotovo izjednačeni sa gren slem turnirima.

Prvo takmičenje u novom formatu biće održano od 18. do 24. novembra naredne godine u Madridu ili u Lilu. Za titulu ćese boriti 18 nacionalnih selekcija, s tim što će garantovano mesto imati polufinalisti ovogodišnjeg Dejvis kupa.

Za 12 mesta će se boriti 24 reprezentacije u baražu koji će biti igran u februaru, a ITF je zadržala pravo da uruči dve specijalne pozivnice.

Učesnici završnog turnira biće podeljeni u šest grupa od po tri tima, a mečevi u grupama, dva singla i dubl, igraće se od ponedeljka do četvrtka. Pobednici šest grupa i dve najbolje drugoplasirane ekipe u petak će igrati u četvrtfinalu. Polufinala će se igrati u subotu, a finale u nedelju.

Dve najlošije selekcije iz grupne faze takmičenja sele se u zonska takmičenja, polufinalisti će imati direktno pravo učešća na završnom turniru naredne godine, a preostalih 12 ekipa će naredene godine igrati u baražu protiv 12 najboljih timova iz zonskih takmičenja.

Kako će sve ove promene izgledati kada takmičenje krene? Saznaćemo sledeće godine!

Ostale vijesti