• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klinac hakovao Apple: Odneo “brdo“ podataka

Autor mondo.rs

Osnovac je provalio više puta u Apple sistem i uzeo preko 90 gigabajta osetljivih podataka.

 Klinac hakovao Apple: Odneo “brdo“ podataka Izvor: Promo/KasperskyLab

Apple je tokom 2017. godine registrovao seriju “upada“ u svoj sistem i o tome obavestio FBI. Istragom je utvrđeno da je napad na kompaniju došao iz Australije, pa je slučaj preuzela državna policija te zemlje. Ispostavilo se da je osnovac, za kojeg se, osim da je iz Melburna, ne navodi koliko godina ima i kako se zove, nekoliko puta hakovao Apple i u seriji tih napada prisvojio preko 90 gigabajta osetljivih kompanijskih podataka.

Policija je izvršila raciju kuće, oduzevši od mladog prestupnika dva laptop računara, jedan mobilni telefon i jedan hard disk. Analizom zaplenjenih uređaja utvrđeno je da podaci stoje na jednom od njih i da su sklonjeni u folderom pod imenom "hacky hack hack". Dečak je otkriven tako što su IP adrese sa kojih su napadi izvršeni povezani sa serijskim brojevima uređaja kojim su napadi izvršeni, a koji su pripadali osumnjičenom.

Prema izveštaju “The Age“ iz Australije, klinac je iz zabave napao Apple i hakovao ga, najviše zbog toga što se divio kompaniji i želeo jednom da radi za Apple. Isti izvor navodi da je kompanija Apple od tamošnjih vlasti zahtevala da se ovome ne daje publicitet. Ipak, dečak je postao toliko poznat u “hakerskim krugovima“, da je bilo gotovo nemoguće za njega da se sakrije od vlasti ili da ovo ne dobije publicitet kakav je dobilo.

Mladom Australijancu je suđeno po zakonima, koji važe za maloletnike i decu, ali se ne navodi kakvu je kaznu dobio, osim da “odsluženje“ počinje u septembru.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS