Policajci iz FBiH u Srpskoj?

Autor:

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, najavio mogućnost dolaska policajaca iz Federacije BiH na državne granice zbog pomoći Graničnoj policiji. Ministar Lukač kaže da to nije moguće bez dozvole Vlade RS.

1
A- A A+
policija, nesreća, saobraćaj, rotacija, saobraćajna policija, saobraćajac, milicija, patrola, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić tvrdi da još ne zna da li će policajci iz Federacije BiH (FBiH) biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, ali da će oni, ukoliko i budu raspoređeni, biti podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

"Još ne znam da li će biti raspoređeni. Dakle, oni neće imati ništa sa nadležnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne mogu biti derogirane", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci upitan da prokomentariše činjenicu da je Operativni štab za pitanje migracija u BiH juče prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Govoreći o radu Službe za poslove sa strancima na području Bijeljine i Zvornika, Mektić kaže da je rad vikendom uveden da bi migranti mogli da budu registrovani.

On je naveo da je od registrovanog broja migranata, njih 9.758 iskazalo namjeru da podnese zahtjev za azil i da još nikome ova mogućnost nije odobrena, jer su tretirani kao ekonomski migranti.

Mektić i dalje tvrdi da se smanjuje broj migranata u BiH kojih je sada od 2.000 do 2.300.

"Padaju u vodu i apsolutno su netačne priče o velikom broju migranata. Sjetite se samo priča o 150.000 migranata koje neko želi da dovede u BiH ili srpske povratničke opštine, što je netačno. Velike cifre govorili su političari koji nisu imali odgovor na krizu u Republici Srpskoj i sve veći odlazak naših ljudi u inostranstvo", mišljenja je Mektić.

On je naveo da su organizovana tri nova smještajna kapaciteta za migrante u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu.

Na pitanje da li je potpisao "crnu listu" nepoželjnih građana Rusije u BiH, Mektić tvrdi da nikakve liste nema, ali da postoji registar određenog broja stranaca koji imaju mjeru zabrane ulaska u zemlju.

LUKAČ: VLADA RS MORA BITI SAGLASNA

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, bez saglasnosti Vlade Srpske, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

"Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske, koji dolaze od ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i drugih policijskih agencija u BiH", naglasio je Lukač.

On je naveo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima potpisan Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH.

Lukač je pojasnio da je prema ovom sporazumu trenutno angažovano 80 policijskih službenika MUP-a Republike Srpske i da je MUP Srpske, u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spreman da angažuje i dodatne snage Policije Republike Srpske na zaštiti granice, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

"Pokušaj raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriji Republike Srpske od ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva sa dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve sprovede s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a Republike Srpske i teritorijalnog integriteta Republike Srpske", upozorio je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Lukač je naglasio da je u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, Policija Republike Srpske nadležna za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, a tako će biti i u budućnosti.

Ostale vijesti