• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Erdogan i Tramp utiču na Partizan - Bešiktaš?

Autor mondo.rs

Fudbaleri Partizana dočekuju prvu utakmicu sa crno-belima iz Istanbula kao da će oni doputovati u najjačem sastavu, ali to bi moglo da se promeni. Razlozi su ekonomske prirode, a uzroci? Tiču se geopolitičke situacije u svetu.

Gol u 90. za prolaz dalje, crveni u 92. za nevericu, pa odlazak iz kluba?

Alvaro Negredo (32) postigao je u četvrtak uveče u Lincu gol u 90. minutu za eliminaciju LASK-a i prolazak Bešiktaša u plej-of Lige Evrope na dvomeč sa Partizanom, potom sa opomenom iz 85. minuta žestoko izvređao sudiju Nikolu Dabanovića i isprovocirao Crnogorca da ga isključi u drugom minutu nadoknade, da bi posle svega, navodno, prihvatio da napusti Istanbul samo godinu dana od transfera iz Midslbroa.

Snažni španski napadač, koji bi bio velika pretnja odbrani beogradskih crno-belih u revanšu podno Taksim skvera 30. avgusta (za meč narednog četvrtka u Humskoj svakako bi bio suspendovan), nalazi se u pregovorima sa Monakom oko visine primanja i dužine saradnje i prema informacijama iz Turske i Francuske mogao bi narednih dana da napusti "orlove".

Svi Negredovi golovi:

Rajo Valjekano "B" 28/40

Rajo Valjekano 1/13

Real Madrid "B" 22/65

Almeija 32/73

Sevilja 85/182

Mančester siti 23/49

Valensija 18/74

Midslbro 10/40

Bešiktaš 15/44

Ukoliko se Negredo ne dogovori sa "kneževima" (mada je njima potreban napadač posle transfera Keite Baldea u Inter), njegov menadžer Huanma Lopez nastaviće da traži zainteresovane strane, jer Bešiktaš po svemu sudeći nije u prilici da ga zadrži.

Crno-beli se, prema informaciajma iz Istanbula, nalaze u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Moderni stadion "Vodafon park" od 110 miliona evra, završen u aprilu 2016. godine, ostavio je posledice na računu kluba, a problem je dodatno pogoršan aktuelnom geopolitičkom situacijom u svetu, gde se Turska nakon nove pobede predsednika Erdogana na izborima našla na suprotnoj strani u odnosu na Zapadne sile, pre svih SAD.

Turskoj se kao članici NATO zameraju sve jači odnosi sa Rusijom, govorilo se i da Erdogan pregovara sa predsednikom Ruske Federacije, Vladimirom Putinom, oko kupovine raketnog sistema odbrane S-400, a ne treba zaboraviti i da su dve zemlje prošle godine započele izgradnju gasovoda nazvanog "Turski tok" vrednog 11,4 milijarde evra. Ovaj projekat, koji se takođe nije dopao Zapadnim silama, terbalo bi da bude završen do kraja 2019. godine.

Inače komplikovanu situaciju u odnosima sa SAD i ostalim članicama NATO, Turskoj otežava hapšenje američkog evangelističkog sveštenika Endrjua Bransona, optuženog da je 2016. pomagao organizatorima navodnog puča da pobegnu iz zemlje.



Ekonomija ove zemlje od 70 i "kusur" miliona stanovnika nalazi se na velikom iskušenju, turska lira slabi iz dana u dan i oslabila je 15,6 odsto u odnosu na američki dolar zbog čega su reagovali bogati katarski prinčevi i "injekcijom" od 15 milijardi dolara u turske banke privremeno zaustavili sunovrat ove uglavnom stabilne valute.

Sve to nateralo je predsednika Bešiktaša, Fikreta Ormana, da najskuplje fudbalere iz sastava trenera Šenola Guneša stavi na letnju "rasprodaju".

Ormanovi savetnici, prema pisanju turske štampe, ocenili su da bi klub mogao da zaradi suspenziju zbog kršenja finansijskog fer-pleja i da će UEFA svakako biti zainteresovana za bilans poslovanja.

U u dosadašnjem toku letnjeg prelaznog roka ostvaren je prihod od svega 13,7 miliona evra odlascima golmana Fabrija u Fulam kod našeg menadžera Slaviše Jokanovića, odnosno srpskog reprezentativca Duška Tošića u kineski Gvanžu, kod još jednog našeg trenera, Dragana Stojkovića. Nešto novca zarađeno je i prodajom hrvatskog defanzivca, Mateja Mitrovića, koji je prešao u Klub Briž, kao i Umuta Najira u Osmanlispor iz Ankare.


Zato, ne bi bilo iznenađenje da u narednih desetak dana Istanbul napusti ne samo Negredo, već i još neki od brojnih internacionalaca, poput Pepea, Garija Medela, Rajana Babela, Enca Roka, Adrijana, Atibe Hačinsona, Džermajna Lansa, Rikarda Kvarežme, Domagoja Vide…

I ako se sve bude svelo na odlazak na jednog ili dvojicu igrača iz ovog zaista skupog sastava, očigledno je da prilike u Turskoj nisu baš najpovoljnije za sportiste koji trenutno nastupaju za klubove iz te zemlje i to bi, donekle, mogla da bude šansa za beogradske crno-bele.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC