SzP traži nadgledenje štampanje listića

Autor:

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Davor Šešić rekao je da je "Savez za pobjedu (SzP) poslao zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da im omogući da njihovi posmatrači prate štampanje glasačkog materijala".

0
A- A A+
izbori, izbori 2018. Foto: Mondo.ba

Šešić je naveo da je utvrđeno da je "za deset godina iz magacina CIK-a nestalo 35 tona papira na kojima se štampa glasački materijal, te da je jedno od obrazloženja da je papir kalirao". 

"Interesantno je da niko o tome ne želi da razgovara, pa postavljamo pitanje koliko sada u magacinima nedostaje papira za štampanje glasačkog materijala. Upravo smo zbog ovakvih nedoumica tražili da prisustvujemo štapmanju izvbornog materijala, da bi spriječili bilo kakve malverzacije", rekao je Šešić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da samo štampanje glasačkog materijala prate zanimljivi detalji i afere, počevši od tendera za izbor onih koji će štampati materijal, zbog čega SzP izražava sumnju da su, kako kaže, firme koje će štampati materijal bliske vladajućim strankama.

"Bez obzira na to, mi pozivamo građane da izađu na dan izbora i koriste svoje biračko pravo, a mi smo preduzeli sve mjere da spriječimo bilo kakve zloupotrebe do kojih je ranije dolazilo na biračkim mjestima", kaže Šešić.

Narodni poslanik Adam Šukalo rekao je da CIK i ljudi koji u njoj rade imaju veliku odgovornost za ovaj izborni proces, ali da svoj legitimitet, kako kaže, nisu potvrdili svojim zakonitim angažmanom.

On je rekao da će SzP pokloniti CIK-u vagu kojom bi mjerili težinu papira na kojima se štampa glasački materijal.

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH za CIK navodi se da popisna komisija CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.

"S obzirom da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu", navodi se u ovom izvještaju. 

Tagovi:

Ostale vijesti