U Banjaluci obilježen kineski Praznik zaljubljenih

Autor:

Na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci danas je obilježen kineski Praznik zaljubljenih, koji se slavi 7. jula po lunarnom kalendaru.

0
A- A A+

Namjera Konfucijevog instituta je da svojim polaznicima, pored kineskog jezika, približi i kinesku kulturu, praznike i sve ono što čini kulturni identitet Kine, a upravo zbog toga su polaznici u Banjaluci danas imali priliku da se upoznaju sa predivnom pričom o ljubavi Dži Nu i Niu Langa.

Dži Nu (u prevodu sa kineskog njeno ime znači pletilja) bila je vila, a Niu Lang običan čovjek. Njihova ljubav je bila silna pa su se vjenčali, iako je ljubav vile i običnog smrtnika bila zabranjena. Zbog toga su kažnjeni i morali su da se razdvoje.

Legenda kaže da su zbog toga toliko tugovali da su se oboje pretvorili u zvijezde Niu Lang i Dži Nu, koje sijaju na dvije obale Srebrne rijeke, kako u Kini zovu Mliječni put. Na sjevernoj hemisferi ovaj svjetlosni trag najbolje se vidi tokom ljetnih mjeseci pa je možda baš zato nastala priča da se svake godine, uoči 7. jula po lunarnom kalendaru Niu Lang i Dži Nu sastaju na Nebeskom mostu.

Konfucijev institut predstavio je danas i tradicionalno kinesko vjenčanje, a pored toga polaznici su napravili prezentaciju o banjalučkoj ljubavnoj priči, između Safikade i austrijskog vojnika, pa je na ovaj način napravljena paralela između naše i kineske tradicije i kulture.

Ostale vijesti