U RS 6.000 svinja viška

Autor:

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja opštine Gradiška Dragiša Cvjetković kaže da je trenutno najveći problem uzgajivača svinja u Republici Srpskoj višak tovljenika koje ne mogu prodati i pored veoma niske cijene na tržištu.

0
A- A A+

Cvjetković je naveo da u Srpskoj trenutno ima viška oko 6.000, a na području Gradiške 1.500 tovljenika.

"Trenutna cijena tovljenika po kilogramu je od 2.50 do 2.70 KM, ali se ni po toj cijeni ne mogu prodati. Ako uzmemo u obzir da je cijena prasadi u vrijeme početka tova bila od četiri do pet KM i da smo imali nedostatak i veoma skupu stočnu hranu, cijena tovljenika ne može da pokrije troškove proizvodnje", rekao je Cvjetković za radiogradiska.net.

On je istakao da je potrebno da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izdvoji 50 KM za podsticaj po utovljenom grlu, jer će tovljači svinja prodajom tovljenika po ovako niskoj cijeni biti prinuđeni da smanjuju proizvodnju u sljedećem tovu, pa čak i da smanjuju broj krmača na farmama.

Cvjetković kaže da ipak niko ne može podsticati uzgoj svinja u Srpskoj onoliko koliko uvoznici mogu da uvezu jeftinog svinjskog mesa, te naglasio da se ne slaže sa izjavom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, da stanje na tržištu nije alarmantno i da nema potrebe za se zatvara granica za uvoz svinjskog mesa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić najavio je da će u ponedjeljak imati sastanak sa Udruženjima svinjara, na kome će se razgovarati o problemu viška od 6.000 tovljenika.

Ostale vijesti