• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugarin, Crnogorac, pa Hrvat: Novak u finalu!

Autor mondo.rs

Posle tri pobede u tri vezana balkanska derbija odigrana u tri seta, Novak Đoković plasirao se u finale turnira koji je za njega prava noćna mora. U nedelju će se šesti put boriti za jedinu masters titulu koja mu nedostaje.

Još jedan "balkanski derbi" u Sinsinatiju, ovog puta za finale i još jedna pobeda Srbina, ponovo posle tri seta!

Posle aktuelnog šampiona (5) Grigora Dimitrova i Kanađanina crnogorskog porekla, Miloša Raonića, u nezvaničnom Balkanskom prvenstvu u gornjoj polovini žreba: (10) Novak Đoković - (7) Marin Čilić 6:4, 3:6, 6:3!

Novak je i pored brojnih iskazanih slabosti, poput drugog servisa, nervoze i malog broja vinera ostvarenih u otvorenim razmenama, pronašao način da odgovori 198 centimetara visokom hrvatskom serveru na dva vezana poraza i izbori šesto finale u kom će u nedelju u 22 časa po našem vremenu pokušati da kompletira "zlatni masters" i osvoji jedini turnir iz Serije 1.000 koji mu nedostaje.

Rival će mu biti ili (2) Rodžer Federer, od kog je tri puta gubio u finalima u Mejsonu, ali protiv kog ima minimalno vođstvo u jednom od najvećih rivalstava u istoriji tenisa (23-22) ili belgijski teniser (11) David Gofan, protiv kojeg i pored poraza u poslednjem okršaju vodi 5:2.

Švajcarac i Belgijanac sastaju se u drugom polufinalu koje je zakazano za nedelju u 1 čas.

Do 15. pobede nad rivalom iz Međugorja, koji je od 2008. do 2016. čekao na prvu pobedu u međusobnim okršajima, osvajač 30 masters titula stigao je pre svega snagom karaktera i pametnim odlukama, naročito što za razliku od Hrvata (servis, forhend, snaga udarca) ove subote uveče nije mogao da računa na poene iz udaraca koji su tradicionalno njegova oružja (ritern, bekhend, "građenje" poena u dugim razmenama).

"MIND GAME" (1:5)



Posle dva i po časa tenisa, tokom kojih se uglavnom sticao utisak da je Čilić sigurniji, bolji i bliži pobedi, možda je i presudna bila Novakova naizgled nevažna pobeda u maloj psihiloškoj igrici koju su odigrali na kraju drugog seta pri vođstvu prvog hrvatskog reketa od 1:5.

Od tog trenutka delovalo je se obojica bore za to da Novak ne servira prvi na startu trećeg seta, Čilić je servirajući za 1:6 napravio seriju neiznuneđih grešaka računajući i onu na brejk loptu rivala za 2:5, nakon čega je svom silinom napao Đokovićeve servise i stigao do dve vezane set lopte za 1:1 uz početni udarac na startu "majstorice".

Međutim, Beograđanin je tada vezao najimpresivniju seriju poena u ovom polufinalu, poništio prvu i drugu brejk loptu, smanjio na 3:5 i doveo "komšiju" u poziciju u kojoj bi svaka dalja kalkulacija značila i potencijalni debakl.

Čilić je tada, kao i u najvećem delu meča, pronašao prve servise i vinerima stigao do šestog gema za 3:6 i 1:1, a onda se po ko zna koji put ispostavilo tačnim ono što zna Novak, ali i svaki njegov rival - kada servira prvi u setu, na čemu insistira prilikom svakog bacanja novčića pred meč, Đoković kao da stekne dodatnu dozu sigurnosti i samopouzdanja.

To je i ovog puta značilo laganu ruku na riternu i loptice vraćene pod noge rivalu.

TREĆI SET (6:3)



Upravo sa takvim udarcima nije se snašao sedmi teniser sveta, kada mu je na brejk loptu i mrežica "uskratila" podršku, ali je slab, nesiguran i ranjiv drugi servis onemogućio Novaka da u narednom gemu potvrdi brejk i povede 4:1. Sa 12 odsto uspešnosti kod drugog servisa, Đoković je morao nazad u "egal", delovalo je na 3:3 i 30:30 da su kola nezadrživo krenula nizbrdo, ali je jedan od najvećih tenisera svih vremena tada pronašao as i viner iz prvog servisa za 4:3 i još jedan brejk protiv uveliko nervoznog Hrvata.

Baš tada, praktično bez udarca koji sam po sebi može da reši razmenu, Đoković je igrao staloženo, mirno, pametno i plasirao loptice na delove terena odakle su Marinove mane bile najlakše uočljive, pa je bukvalno rutinski završio posao posle 150 minuta za 6:3, 2:1 i 15:2 u ovom rivalstvu.



Rezultati četvrtfinala:

(10) Đoković - Raonić 7:5, 4:6, 6:3

(7) Čilić - (13) Karenjo Busta 7:6, 6:4

(4) Del Potro - (11) Gofan 6:7, 6:7

(2) Federer - (WC) Vavrinka 6:7, 7:6, 6:2

Parovi polufinala:

(10) Đoković - (7) Čilić 6:3,

(2) Federer - (11) Gofan (nedelja, 1.00)

Finale bi trebalo da počne u nedelju u 22 časa.

Nakon što je u prva dva kola jedinog Masters turnira koji za sada nije uspeo da osvoji eliminisao Stiva Džonsona iz SAD iz devete meč lopte i Adrijana Manarina iz Francuske posle stomačnih tegoba i tri seta, najbolji srpski sportista svih vremena nastavio je pohod ka "zlatnom mastersu" pobedama u napetim, dramatičnim i iscrpljujućim malim balkanskim derbijima.

Đoković je prvo je u meču koji je zbog kiše počeo u četvrtak kasno uveče, prekinut drugi put u petak rano ujutru, a završen u petak uveče, savladao branioca titule (5) Grigora Dimitrova - 2:6, 6:3, 6:4, a potom samo dva sata kasnije obuzdao snažne servise Kanađanina crnogorskog porekla, Miloša Raonića i posle dva i po sata igre zakazao treći balkanski derbi u nizu - 7:5, 4:6, 6:3.

Na red je posle Bugarina i Crnogorca došao prvi reket Hrvatske, rođen u Međugorju (BiH), protiv kog je Beograđanin dobio 14 mečeva u nizu u periodu od 2008. do 2015. (računajući i Dejvis kup duel u Splitu, kada je bilo 6:3, 6:3, 6:2), ali od kojeg je izgubio poslednja dva susreta - 2016. na Mastersu u Parizu (4:6, 6:7), a potom i krajem juna u finalu londonskog Kvinsa (5:7, 7:6, 6:3).

Treću u nizu Novak nije dozvolio, tako da će u nedelju u 22 časa igrati veliko finale sa boljim iz duela (2) Rodžer Federer - (11) David Gofan, koji je zakazan za 1 čas posle ponoći.

TRI PUTA FEDERER, DVA PUTA MAREJ



Nagradni fond turnira u Sinsinatiju, najstarijem na svetu koji se nije selio iz grada u kom je prvi put održan (18. septembar 1899. godine), iznosi 6.335.970 dolara i identičan je onom koji je razdeljen teniserima i teniserkama u Torontu i Montrealu prošle nedelje, na Rodžers kupu odnosno Kanadijan openu.

Ova dva Mastersa već dugo "najavljuju" poslednji gren slem sezone i zajedno sa US openom čine takozvanu "američku turneju" (iako ona počinje u Kanadi), tokom koje Teniski savez SAD nudi i novčani bonus od miliona dolara takmičarima u obe konkurencije ostvare zbirno najbolje rezultate na tom putu.

Teniseru koji će u nedelju podići pehar pred 11.400 navijača na "Centralnom stadionu" pripašće 1.088.450 dolara i 1.000 ATP poena, poraženom finalisti 533.690 dolara i 600 bodova, a polufinalistima ostaje uteha od 268.600 dolara i 360 poena.

Đoković se vratio u teniski centar u Mejsonu, predgrađu najvećeg grada Ohaja, nakon što je 2016. odustao posle bolne eliminacije na startu Olimpijskih igara u Riju, a 2017. započeo šestomesečno odsustvo sa ATP tura zbog povrede lakta sa kojom je dugo igrao i od koje se dugo i oporavljao.

Pre toga, Novak je na poslednjem Mastersu pred početak US opena ili ispadao rano (prvo, drugo, prvo, treće, treće i drugo kolo) ili igrao finala i svako izgubio - 2008. i 2011. pobeđivao ga je Endi Marej, a Rodžer Federer 2009, 2012. i 2015. godine.

U međuvremenu, upravo u Sinsinatiju prve masters titule u karijerama uspeli su da osvoje Čilić, koji je posle Igara u Brazilu 2016. pobedio Endija Mareja i osvojio za sada jedini pehar iz Serije 1.000, a potom i Dimitrov, koji je "prvenac" upisao prošle godine pobedom nad Nikom Kirjosom u finalu.

PRVI SET (6:4)



Đoković je poveo 1:0 posle 53 minuta tokom kojih je odigrano 45 poena na njegov i svega 25 poena na Čilićev servis. Presudio je rani brejk srpskog tenisera za 3:1 iz prve iz poslednje brejk lopte u deset odigranih gemova, i to u periodu seta u kom je osvajao samo 40 odsto poena na drugi servis.

Hrvat to nije znao da iskoristi da stigne do šanse za brejk, a kada ju je konačno dobio na 3:2 posle duple servis greške rivala, dogodila se i neprijatna rasprava između Đokovića i glavnog sudije Fergusa Marfija.



Spremajući se za servis na brejk loptu, Đoković je probio limit od 25 sekundi za pripremu, ali mu je Irac izrekao opomenu u trenutku kada je već započeo izbačaj loptice i to je Noletu prilično zasmetalo. Kada je razmenio nekoliko rečenica u raspravi sa sudijom koji u 18 godina dugoj karijeri nije dobio priliku da vodi gren slem finale u singlu, Đoković se ponovo namestio na liniju i odservirao jedan od retkih preciznih i jakih servisa od starta polufinala sa kojim Hrvat nije uspeo da se izbori.

Uz još dva rutinska poena potom, Novak je poveo 4:2, naredni gem izgubio "sa nulom", pa kroz tri "djusa" izvukao 5:3, a onda servirajući za vođstvo morao da se izbori sa još jednom brejk loptom. Opet je u pravom trenutku pronašao pravi servis, a onda i nadmudrio "komšiju" kada je naredni poen počeo "kikom" iz drugog servisa i potom laganim vinerom po sredini upražnjenog polja za 6:3, 1:0.

DRUGI SET (3:6)



Bolju igru iz finiša prvog seta, koju nije uspeo da iskoristi za kasni "ribrejk", Čilić je nastavio u na startu drugog kada je lako došao do tri vezane brejk lopte za 0:2 i iskoristio drugu, a potom i potvrdio brejk uz malo muke na svoj servis, posle dugo vremena, za 0:3. Tada je Novak uspeo prvi put da osvoji servis gem bez izgubljenog poena i gotovo neprimetno stigne do prve šanse za brejk još od trećeg gema, ali...

Skoro dva metara visoki Hrvat pronašao je prvi servis tada i smečovao za 40:40, a potom uz pomoć mreže i još dva prva servisa brzine preko 210 kilometara na čas, izašao "neoštećen" iz najdužeg gema na svoj servis na meču za 1:4.

Od tog trenutka delovalo je kao da je Novaku osnovni cilj da set bude završen na Marinov servis, kako bi prvi servirao na startu trećeg, a da je u isto vreme Marinov osnovni cilj da set bude završen na Novakov servis, kako bi prvi servirao na startu trećeg i oduzeo jednu od Đokovićevih omiljenih rutina tokom veličanstvene karijere.

Nakon što je gotovo bez borbe prepustio gem dve godine mlađem rivalu za 1:5, Đoković je zahvaljujući neiznuđenim greškama inače dominantnog rivala stekao dve vezane brejk lopte od kojih je Čilić "iskoristio" drugu još jednom greškom za 2:5.

Hrvat nije ličio na sebe u tom gemu, ali je zaličio na sebe u narednom kada je napao Đokovićeve servise i stigao do dve vezane brejk (tj. set lopte), a kada je pomislio da je uspeo i da će servisima otvoriti "majstoricu", susreo se sa najimpresivnijom mini-serijom srpskog šampiona koji je vezao četiri poena i smanjio na 3:5.

Čilić tada više nije smeo da kalkuliše, jer bi njegova svojevremeno najveća noćna mora na ATP turu dobila priliku za potpuni povratak u set, pa je vinerima iz servisa i sa osnovne linije izjednačio na 3:6, 1:1 i nevoljno prebacio loptice na stranu 31-godišnjeg Beograđanina.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nada

Nole najbolji si

Nada

Bravo Nole najbolji si kapa dole

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC