Škole za 21. vijek: Osnovci će učiti programiranje

Autor:

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je resorno ministarstvo u saradnji sa Britanskim savjetom danas počelo sa realizacijom programa "Škole za 21. vijek na zapadnom Balkanu".

0
A- A A+
učionica, škola, školska tabla, globus, klupe, školska klupa Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Ovaj program će biti realizovan u 15 osnovnih škola u Republici Srpskoj radi unapređenja vještine kritičkog razmišljanja pri rješavanju problema i povećanja digitalne pismenosti kod nastavnika i učenika, kroz nastavne i vannastavne aktivnosti", rekao je Malešević novinarima u Banjaluci nakon prijema za učesnike programa.

Malešević je pojasnio da program podrazumijeva podjelu određenih računara ovim osnovnim školama u Srpskoj.

"Ovi računari će pomoći da unesemo više informacione tehnologije u osnovne škole tako da učenici više neće na klasičan način učiti samo o informatici i koristiti računar, jer moramo početi učiti djecu programiranju", istakao je Malešević.

On je pojasnio da će ovi uređaji omogućiti da se učenici u najranijoj dobi privikavaju na programiranje.

Malešević je istakao da se projekat, koji realizuje veliki broj škola u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, pokazao kao dobar i izrazio zahvalnost Britanskom savjetu na ranijoj saradnji sa resornim ministarstvom i na podršci ovom projektu.

Projektni menadžer u Britanskom savjetu Samir Avdibegović rekao je novinarima da se ovaj projekat realizuje na prostoru zapadnog Balkana od prošle godine.

"Ovaj projekat u Republici Srpskoj predviđa petodnevnu obuku i to dva dana kritičko razmišljanje, dva dana digitalna pismenost i jedan dan kodiranja", pojasnio je Avdibegović.

Ostale vijesti