• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federer: Novak je veliki šampion, pričajmo o njemu

Autor mondo.rs

"Pisao je istoriju. To bi trebalo isticati", rekao je Švajcarac poslije finala Sinsinatija.

Rodžer Federer sportski je podneo poraz od Novaka Đokovića u finalu US Opena.

Srpski teniser poboljšao je međusobni skor protiv Švajcarca na 24:22 u pobedama i ušao u istoriju kao prvi teniser koji je osvojio Golden Masters, odnosno svih devet turnira te serije.

Posle meča i prve čestitke upućene našem igraču, Federer je izašao pred novinare.

"Definitivno nije bio najbolji dan za moj retern. Bio je užasan i to je to. Ali, u redu. Znate, Novak je dobro, ali ne znam šta se dogodilo da promašim svaki drugi servis na forhend strani. Čak i ne želim da tražim razloge zašto se to dogodilo. Novak je potpuno zaslužio da pobedi i to je to. Nisam bio dovoljno dobar i sve je u redu. Bila je ovo dobra nedelja i srećan sam što je završena. Potreban mi je odmor. Sve je dobro", izjavio je on, sležući ramenima.

Upitan za svoj nastup u finalu, rekorder u broju Grend slem trofeja (20) rekao je da je bio konkurentan i da to nije bio problem.

"Tri seta sam bio u meču, promašivao sam i zato je još lošiji osećaj, da vam priznam. Mislim da se moja stopala nisu kretala dobro. Možda je kasni ostanak na terenu prethodnih dana imao veze s tim. Malo je frustrirajuće, ali ovakvi mečevi se događaju ponekad, a Novak je veliki šampion i o tome bi trebalo da pričamo na ovoj konferenciji. Dakle, ne o tome da sam promašivao druge servise, već o tome da je on pisao istoriju. To je moje mišljenje".

"Napravio je izuzetan uspeh i nadam se da je veoma ponosan i veoma srećan", dodao je on.

Upitan za činjenicu da je Đoković, a ne on, uspeo da objedini sve Masters titule, Švajcarac je odgovorio...

"Teško je to sada sagledati. Kada završite igračku karijeru, sve svoje rekorde "stavite na sto" i zapitate se 'šta je bilo najbolja stvar koju sam uradio?'. Ovo može da bude upravo to za Novaka, pored osvajanja svih Grend slemova i drugih stvari koje je već postigao. To je nešto što prethodne generacije nisu ni mogle. Imali smo 'Super 9 serije' (od 1996-1999. prim. novinara) i niste mogli to ni da predviđate, jer ste imali toliko eksperata za različite podloge".

"Kako je vreme prolazilo stvari su polako 'usporene', svi su počeli da igraju sa osnovne linije i tek tada ste mogli da osvojite sva četiri (Grend slema), sve Masterse 1.000... Mislim da kako vreme bude proticalo tako će sve više i više igrača dobiti šansu da uradi ovako nešto, ali Novak je prvi koji je to uspeo i mislim da je veoma teško to uraditi".



Federer je ukazao i na činjenicu da nije lako igrati u Sinsinatiju.

"Ovaj turnir nije lak, videli ste moj današnji nastup. Dugačka je nedelja, teško je, najbolji igrači učestvuju, igrate protiv 'najžešćih' momaka u prvim rundama i nemate mnogo vremena da nađete svoj ritam. Praktično radite na svojoj igri tokom nedelje i on je to uradio možda bolje od bilo koga. Zato mu treba odati veliko priznanje. Napravio je izuzetan uspeh".

Na pitanje koliko je na epilog finala uticala činjenica da je u noći između petka i subote odigrao dva meča (kao i Novak!), Federer nije hteo da odgovara.

"Možda je i to uticalo? Ko zna? Ko mari? Gotovo je sad".

Druženje sa Novakovom fondacijom

Švajcarac je najavio da će u predstojećem periodu uz profesionalne aktivnosti biti posvećen i humanitarnim akcijama, pa će u Čikagu učestvovati u događaju Novakove fondacije. "Zajedno sa Novakom ću se sresti u okviru akcije njegove fondacije, pojaviću se na njegovom dobrotvornom događaju. Lepo je kada se igrači okupe i zajedno rade nešto, pogotovo u humanitarne svrhe. Profesionalni teniser nema mnogo vremena, a ja sam uvek spreman da pomognem. Kad završim karijeru verovatno ću se više posvetiti svojoj fondaciji i drugima".

Svi turniri na američkom kontinentu tokom avgusta posmatraju se kao najava najvažnijeg takmičenja na toj turneji - US Opena, koji će početi 27. avgusta.

Federer je bio upitan ko će biti favorit.

"Rekao sam na početku godine da će biti zanimljiv kraj sezone, jer će svi biti zdravi ili zdraviji. Lepo je videti da se Novak vratio, da Miloš igra sjajan tenis opet. Stan opet igra dobro, kao i Nišikori. Svi ti igrači su pomalo nedostajali poslednjih devet meseci. Nisam favorit na US Openu, to su Rafa i Novak. Srećan sam što je moj nivo 'tu', samo moram da nađem svoju igru, da se naviknem na igru različitim lopticama i to će biti nešto na čemu ću raditi. Izaći ću sa mnogo energije i nadam se da ću posle 10 godina imati šansu da uradim nešto na US Openu. Mislim da će biti zabavno. Jedva čekam da počne US Open", poruka je Švajcarca,

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC