• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan kuca na velika vrata Lige Evrope!

Autor mondo.rs

Eliminisati Bešiktaš je jezivo teško, ali ne i nemoguće. Pred crno-bijelima je ispit generacije.

 Partizan - Bešiktaš - ispit generacije Izvor: MN PRESS

Partizan je srpski klub sa ubjedljivo najviše učešća u grupnim fazama dva klupska UEFA takmičenja. Crno-bijeli su, od kada je evropska "kuća fudbala" odlučila da umjesto kup sistema uvede ligaški u prvoj fazi takmičenja, deset puta proveli "jesen" u Evropi, a od toga dva puta uspjeli da stignu i do "proljeća".

Partizan u svojoj kolekciji ima osam učešća u Ligi Evrope i dva u Ligi šampiona. Pored toga, "parni valjak" je ubjedljivo najuspješniji srpski klub u evro-kupovima, jer je u posljednjih 15 godina sakupio više bodova nego svi ostali zajedno.

Ali...

Crno-bijeli pamte i kikseve poput Šamroka, Makabija Petah Tikve, Tuna, Zaglembija... Upravo su oni spriječili da Beograđani na evropskoj sceni imaju konstantu i lijepe nizove, a možda i više prezimljavanja u Evropi.

Pred Partizanom je ove sezone definitivno najteži izazov. Tako jakog protivnika u borbi za grupnu fazu Lige Evrope crno-bijeli do sada nisu imali.

Padali su pred Partizanom u plej-ofu Dinamo Bukurešt, Groningen, temišvarska Politehnika, Žilina, Tromso, Nefči i Videoton. I nijedan od navedenih klubova nije imao snagu kao što je danas ima Bešiktaš.

Višestruki prvak Turske, ekipa kojoj je prošle sezone titula izmakla poslije poraza u dva gradska derbija protiv Galatasaraja i Fenerbahčea, u svojim redovima ima preiskusne i preskupe fudbalere, od kojih su mnogi godinama bili dio evropske elite. O tome svjedoči i odlično prošlogodišnje izdanje istanbulskih crno-bijelih u Ligi šampiona, kada su u grupi zauzeli prvo mjesto bez poraza, pobijedivši Porto, RB Lajpcig dva puta i Monako. Bajern je, ipak, bio preveliki zalogaj u osmini finala.

Zvijezde Bešiktaša su sve bivši i sadašnji reprezentativci. Adrijano, Pepe, Medel, Kvarežma, Babel, Negredo, Roko, Lens, Kanađani Hatčinson, Larin, Hrvat Vida... Tu je i prekaljeni borac Vagner Lov, uz more sjajnih turskih fudbalera poput Gokana Gonula, Kanera Erkina, Oguzana Ozjakupa, iskusnog golmana Tolge Zengina, koji teško da će lako prepustiti mjesto Lorisu Karijusu.

Nema šta, ekipa za svaki respekt! Ipak...

Zajedničko za beogradske i istanbulske crno-bijele je to što su obje ekipe dosta "štucale" na početku ove sezone. Partizan više u Superligi Srbije, a Bešiktaš u Evropi.

Izvor: Mondo/Goran Sivački


Šenjola Guneša i njegov tim minuti su dijelili od eliminacije iz Evrope prošlog četvrtka u Lincu. LASK je imao 2:0 sve do 90. minuta, ali je onda zablistao Alvaro Negredo i golom odveo Bešiktaš na megdan Partizanu. Na sreću po Partizan, Španac je nedugo poslije gola dobio crveni karton i neće moći u četvrtak da igra u Humskoj. Pričalo se i o njegovom odlasku, ali je Negredo te glasine (za sada) demantovao za vikend golom u 2. kolu turskog prvenstva, postigavši pogodak u pobjedi protiv Erzumuspora (3:1).

Bešiktaš je bio loš u prvih 45 minuta, a po izvještajima turskih medija čak i katastrofalan. Međutim, u drugom poluvremenu pokazao je moć, koja je sjevala iz nogu Rikarda Kvarežme. Sjajni krilni napadač bio je neuhvatljiv za odbranu novog prvoligaša. Portugalac je dva puta asistirao i na kraju odličnu partiju krunisao golom iz penala.

Guneš još uvijek luta u pronalaženju idealne postave. U odnosu na posljednji evropski i prvenstveni meč, promijenio je čak petoricu, menjao im mjesta, tražio dobitnu kombinaciju...

Upravo to bi mogla da bude šansa za Partizan, kao i činjenica da najmoćniji turski klubovi posljednjih godina ne mare mnogo za Ligu Evrope. Jedonstvano, na prvom mjestu su im Liga šampiona i borba za titulu.

Partizan je povukao konkretan potez, promijenio trenera i umjesto Miroslava Đukića doveo Zorana Mirkovića. Ekipa je, čini se, stabilizovana, nazire se "kostur" tima, smanjena je rotacija, evidentna je bolja forma, veća borbenost, ali i nedostak koncentracije u finišu. "Parni valjak" će već u četvrtak morati nešto da preduzme po tom pitanju, jer su i mnogo slabiji timovi od Bešiktaša lagano koristili padove u igri srpskog vicešampiona.

Motiva ima na pretek, biće i velike podrške sa tribina stadiona u Humskoj. Na crno-bijelima je da odigraju najbolje što mogu u ovom trenutku i da u Istanbul odnesu što bolji rezultat, a to bi bio svaki bez primljenog gola. Ukoliko budu eliminisani, malo ko će im zamjeriti, ali ako prođu postaće heroji puni samopouzdanja za naredne mnogobrojne bitke koje ih očekuju ove sezone.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC