SRAMOTNO: "U Jasenovcu su se logoraši zabavljali"

Autor:

Hrvatska javnost ponovo je podeljena oko pitanja Jasenovca, povodom teksta u zagrebačkom "Večernjem listu" u kojem se ustaški koncentracioni logor naziva "mitom" i "kampom u kojem su se logoraši zabavljali".

3
A- A A+
Jasenovac Foto: MONDO/Predrag Jelenić Jasenovac

Deo liberalnih hrvatskih medija ovakvo "tumačenje" istorije naziva sramnim, dok desničarski portali likuju.

Uvodnik novinara Milana Ivkošića, koji je posvećen Jasenovcu i knjizi istorijskog revizioniste Igora Vukića u "Večernjaku", izazvao je zgražavanje, ali i odobravanje u Hrvatskoj.

Ustaški sentiment

U velikom delu hrvatske javnosti, ne samo u medijima, već i obrazovnim institucijama, pa i politici, traje proces ublažavanja i umanjivanja zločina ustaša, uz obavezne poruke kako su za satanizaciju NDH najviše krivi Srbi i komunističko nasleđe. Odomaćivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" i njegova pravna rehabilitacija bili su samo logičan sled reustašizacije društva, napominju politički analitičari.

"U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda.

Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim (logorom), rad je obeležavao svakodnevni život", navodi autor, objašnjavajući naziv "radni logor".

Poznati desničarski kolumnista, jedan u nizu onih koji sve češće negiraju zločinački karakter ustaške države i genocid na Srbima, Jevrejima i Romima, tvrdi da je Jasenovac "stvarao priliku za kreativnost".

"U logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, predstava, među kojima su izvođena i dela koja su stvarali sami zatvorenici", piše autor.

Ovaj desničarski novinar tvrdi i da su se jasenovački logoraši "bavili naukom".

Sve svoje stavove, koji su uvredljivi za brojne žrtve ustaških koljača u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), autor zasniva na knjizi Igora Vukića, pseudoistoričara.

Vukić je sekretar "Udruženja za istraživanje trostrukog logora Jasenovac", koje se svim snagama trudi da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima u NDH.

Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća pretnja od ustaških koljača.

Ostale vijesti