Kokosovo ulje je "čist otrov"?!

Autor:

Evo šta o kokosovom ulju misli profesor sa Harvarda.

Sve dobrobiti koje navodno imate ako koristite kokosovo ulje dovedene su u pitanje, nakon što je profesorka sa Harvarda i direktorka Institura za prevenciju i epidemiologiju tumora Unoverziteta u Frajburgu, dr Karin Majkls održala predavanje pod nazivom "Kokosovo ulje i druge nutritivne greške".

U predavanju održanom na Univerzitetu u Frajburgu, dr Majkls je rekla da je kokosovo ulje "jedna od najgorih namirnica koje možete da konzumirate", i to zbog štetnog efekta koje zasićene masne kiseline kojima obiluje mogu da imaju po vaše telo, prenosi "Indipendent".

Ova teza je u direktnoj suprotnosti sa pomodarstvom koje je poslednjih godina zahvatilo sve oblasti života, pa i ishranu, koje promoviše kokosovo ulje kao gotovo "čudotvorno", tako da je vrlo brzo proglašeno "supernamirnicom" koja bi trebalo da se koristi u kuhinji kao sastojak bilo kojeg jela. 

Prošle godine, Američka asocijacija za srce je "osvežila" preporuke, između ostalog pominjući i zasićene masne kiseline koje se nalaze u kokosovom ulju, savetujući da ljudi zasićene masti treba da zamene nezasićenim, ne bi li snizili rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dr Majkls smatra da je korišćenje kokosovog ulja u ishrani štetnije od kuvanja na svinjskoj masti, jer kokosovo ulje (koliko god "fensi" zvučalo), sadrži pretežno zasićene masne kiseline.

Konzumiranje namirnica koje su bogate zasićenim mastima izlaže vas povišenom riziku od koronarnih bolesti, koje se javljaju kao posledica rasta nivoa lošeg holesterola u krvi.

Osim kokosovog ulja, ogromne količine zasićenih masti sadrže i puter, tvrdi sirevi, suvomesnati proizvodi kao što su kobasice na primer...

S druge strane, namirnice koje su bogate zdravim, nezasićenim mastima su plava riba, orašasti plodovi, semenke, biljna ulja i avokado, recimo.

Ostale vijesti