5G podiže cenu telefona, otkriveno i koliko

Autor:

Prosečna cena mobilnih telefona u narednim godinama narašće i zbog podrške za 5G mrežu.

0
A- A A+
Nokia, Nokia logo, logo Foto: Promo/Nokia/GSMArena.com

Ukoliko ste se pitali koliko će poskupeti telefoni zbog 5G hardvera i podrške, Nokia je prvi proizvođač, koji je i otkrio tačan iznos povećanja - tri evra, najmanje.

Ukoliko proizvođači drugih uređaja budu želeli da koriste Nokia standard za 5G (okupljen oko SEPs porodice patenata), moraće da plate nadoknadu za korišćenje, ali i svaku drugu nadoknadu za bilo koji dodatni patent, koji isključuje tzv. New Radio standard.

Tri evra prosečno de deluje kao preveliko povećanje, ali je to samo početak, jer će proizvođači morati da plate i kompanijama, poput Qualcomm-a za modeme ili druga hardverska rešenja. Takođe, proizvođači će morati da plate i određenu sumu po svakom modelu za razvoj softvera i iskorišćavanje 5G hardvera, pa će cena novih telefona biti mnogostruko više od pomenuta tri evra.

Prvi 5G telefoni su već najavljeni - Moto Z3 Play sa Moto 5G Modom, kao i prva samostalna rešenja za poslovne prostore i kuće. 5G se kod nas ne očekuje brzo, ali su prvi testovi 5G eksperimentalne mreže već izvršeni sa Ericsson kompanijom.

Izvor: mts Tvoj svet

Ostale vijesti