Izbori, popravni, nekretnine i javno kupatilo

Autor:

Mondo brifing za sparnu srijedu 22. avgusta.

Izbori, popravni, nekretnine i javno kupatilo Foto: Mondo.ba

Sve u funkciji izbora

Izvršna i zakonodavna vlast na svim nivoima u BiH svoj rad u posljednjih nekoliko mjeseci podredila je isključivo predstojećim izborima i gotovo je sigurno da u naredna dva mjeseca parlamenti i vlade na svim nivoima neće uraditi ništa što nije u funkciji izbora, kampanje i dodvoravanja biračima, a za sve to vrijeme najnormalnije će primati platu, pišu Nezavisne novine.

Već danas je gotovo sigurno da nastavak sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH započete još krajem jula neće biti održan ni u septembru, a to nam je potvrdilo nekoliko poslanika, koji mjesečno primaju oko 5.000 KM i koji naglašavaju da nema šanse da se poslanici sa terena povuku u parlament.

Takođe, poslanici parlamenta BiH, sudeći barem po zvaničnom sajtu, u narednim mjesecima neće imati nikakve ni međunarodne aktivnosti iako su nadaleko poznati po svojim vrlo čestim i skupim putovanjima. Jedina aktivnost koja je najavljena u ovom mjesecu je sjednica Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH, zakazana za 30. avgust, ali u sastavu ovog odbora nema poslanika.

Popravni

Hiljade đaka u Srpskoj koji su zaradili jedinice na kraju školske godine ovih dana zagrijali su stolicu iako raspust još traje, jer se bliži popravni ispit.

Prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda, do kraja mjeseca za pozitivnu ocjenu boriće se ukupno 4.548 učenika, za koje je već počela pripremna nastava.

''Škole su obavezne da organizuju deset časova pripremne nastave iz svakog predmeta iz kojeg su učenici upućeni na popravni ispit. Na popravni ispit u osnovnom vaspitanju i obrazovanju je upućeno 1.245 učenika ili 1,54 odsto, dok će se za pozitivnu ocjenu boriti 3.303 srednjoškolaca, odnosno 8,47 odsto od ukupnog broja đaka srednjih škola u protekloj školskoj godini'', rekao je direktor Zavoda za obrazovanje, Predrag Damjanović.

Osnovcima su najviše muke zadali matematika, srpski i engleski jezik, a negativnu ocjenu na kraju školske godine imalo je najviše osnovaca u Banjaluci, Doboju i Istočnom Sarajevu, piše Glas Srpske.

Najskuplja kuće i vozila u RS

Podaci iz Registra nepokretnosti RS koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, pokazuju da je, za šest mjeseci ove godine, najskuplja prometovana kuća u Srpskoj koštala 1,1 milion KM, prenosi EuroBlic.

Riječ je o kući površine 203 kvadratna metra i zemljištu uz objekat površine 309 kvadrata.
Tokom prošle godine, najskuplja kuća koja je u RS prodata, odnosno kupljena, koštala je 618.123 KM.

Cijena najskupljeg prometovanog stana ove godine u Srpskoj, površine 135 kvadrata sa podrumom i tri garažna mjesta, iznosila je 340.460 KM, stoji u Registru nepokretnosti RUGIP-a, prenosi EuroBlic.

S druge strane u BiH su ove godine uvezena ubjedjivo dva najskuplja automobia unazad pola decenije, koji zajedno koštaju nešto više od miliona KM. Na prvom mjestu je ''porše-991 GT2/kupe'', koji je sa uvoznim dadžbinama koštao 514.000 KM. Slijedi ''ferari F 142 488spider'' koji je sa uvoznim dadžbinama koštao nešto više od 492.000 KM

Volonteri prave javno kupatilo

Bez pomoći nadležnih institucija, načelnika, odbornika ili gradonačelnika, Udruženje ''Mozaik prijateljstva'' je uspješno realizovalo ideju da Banjaluka dobije prvo javno kupatilo.

Građani su proteklih mjesec dana vrijedno radili i velikodušno donirali pločice, cijevi, česme, tuševe, vrata i ostali materijal, piše EuroBic.

Ideja ovog udruženja da svim građanima koji nemaju gdje da se okupaju obezbjedi čisto i toplo kupatilo, naišla je na pozitivne reakcije u Banjaluci.

Tagovi:

Ostale vijesti