• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najisplativiji Android telefon do 200 € FOTO/VIDEO

Autor mondo.rs

Kad kupujete novi Android telefon vodite se mogućnošću da on dobije što je više moguće novih verzija operativnog sistema.

 Najisplativiji Android telefon do 200 € FOTO/VIDEO Izvor: Promo / Nokia

Napomena #2 (23. avgust 15:00): U iznenađujućem obrtu Nokia i HMD Global su, iz samo njima znanih razloga, odlučili da ukinu “notch“ sa Nokia 5.1 Plus modela za srpsko tržište. Nije odluka “pala“ samo za Srbiju, nego za mnoga evropska tržišta, osim za Poljsku, Rusiju i još neke zemlje. U svakom slučaju svi koji ne vole “notch“ imaju razlog za slavlje, jer Nokia 5.1 Plus i dalje ostaje jedan od najboljih telefona u svom cenovnom rangu (oko 200 evra), ali to znači i da će ekran biti dijagonale 5.8 inča, a ne 5.86 inča. Da, nije neka žrtva u veličini ekrana, a on će svakako biti “ceo“, umesto sa “isečkom“.

MONDU je još jednom potvrđeno da će Nokia 5.1 Plus dobiti dve nadogradnje Android operativnog sistema, da je model spreman za Android 9.0 Pie i tri godine bezbednosnih ažuriranja.

HMD Global je u saopštenju dostavljenom MONOD redakciji, takođe, naveo da će kamera imati elektronsku stabilizaciju kadra, kako bi slike i video snimci bili kvalitetniji, da je omogućeno korišćenje pomoćne veštačke inteligencije prilikom upotrebe kamere i da je potencijal hardvera posebno okrenut i prilagođen igranju zahtevnih igara, uz optimizovanu potrošnju energije.

Pogledajte kako će, nakon svega, izgledati ekran Nokije 5.1 Plus:

Napomena (22. avgust 07:50): HMD Global je potvrdio za neke evropske medije da će “prosečna“ cena u slobodnoj prodaji za model Nokia 5.1 Plus biti 199 evra, ali i da će se prodavati u Srbiji i još 11 zemalja Evrope za početak.

____________________________ ORIGINALNA VEST ____________________________

Kompanija HMD Global odavno se obavezala da će svim svojim Android One mobilnim telefonima, ma kog cenovnog ranga oni bili, isporučiti makar dve nove verzije Android operativnog sistema, kao i čak tri godine bezbednosnih Google ažuriranja. Tim opcijama ne može da se pohvali nijedan drugi proizvođač, osim Pixel-a, ali ti uređaji su svakako drastično skuplji i nedostupni su legalno kod nas i u regionu.

Kompanija Nokia je još jednom potvrdila da će ažurirati sve postojeće Android One uređaje na Android Pie 9.0, ali i sve druge Android uređaje, o čemu možete da saznate više na linku. Tako je i sa Nokia 5.1 Plus modelom, koji dolazi sa čistim Android Oreo 8.1 operativnim sistemom, koji će dobiti Android Pie 9.0 i Android Q, ma kako se on zvao 2019. godine.

Što se specifikacija tiče, Nokia 5.1 Plus (poznata i kao Nokia 5X i Nokia 5.1+ u Kini i azijskom delu sveta) dolazi sa Mediatek Helio P60 čipsetom, uz osam procesorskih jezgara (4 x 2.0 GHz Cortex-A73 + 4 x 2.0 GHz Cortex-A53) i Mali-G72 MP3 GPU. Složićemo se sa potencijalnim komentarima da Mediatek nije Qualcomm, ali je Helio P60 izuzetan čipset, kojem neće ponestati snage ni nakon dužeg korišćenja, u šta, takođe ne sumnjamo. U paru sa čipsetom je 3 ili 4 GB RAM memorije i 32 ili 64 GB korisničke memorije, koja može da se proširi microSD karticom, uz Dual SIM podršku, kao i uvek na Nokia telefonima.

Nokia 5.1 Plus Your gaming companion #Nokia5Plus
Izvor: Nokia Mobile

Ekran ima prilično veliki isečak, popularni “notch“, dijagonale je čak 5.86 inča (14.9 centimetara), odnosa stranica 19:9, unapređene HD plus rezolucije i sa oko 300 ppi. Tip ekrana je IPS LCD, uz zaštitu od grebanja i prljanja i podržan “multitouch“ unos.

Zašto bi ovo bio najisplativiji Android telefon?

Nokia 5.1 Plus ima odličan hardver za cenu od 199 evra, a izgled pogotovo! Ipak, ono što nijedan drugi telefon na tržištu ne nudi u ovoj klasi (pa čak ni toliko spominjani Xiaomi) su dve velike nadogradnje Android softvera i tri godine sigurnosnih zakrpa, uz potpuno čist i neopterećen Android OS (Stock).

MONDO MobIT

Kamera pozadi je dvostruka, naravno, formirana od jedinice sa PDAF podrškom, rezolucije 13 megapiksela, f/2.0 otvora blende i pomoćne rezolucije pet megapiksela za bokeh efekat uživo. Podržani su panoramsko slikanje, HDR, promena pojedinačnih parametara i prisutan je i Led blic, a video se snima u Full HD rezoluciji sa do 30 fps.

Prednja kamera je širokougaona (80 stepeni), rezolucije osam megapiksela i f/2.2 optike sa podržanim Full HD video snimanjem.

Kamera ima nov interfejs, koji će korisnicima olakšati pravljenje unapred definisanih fotki za Facebook, Instagram i druge društvene mreže, a podržani su i emitovanje uživo na YouTube kanal i Facebook profil, koje korisnik poveže sa interfejsom kamere. Tu je i neizostavni “Bothie“, koji omogućava istovremeno slikanje i snimanje prednjom i zadnjom kamerom, kako gledaoci ne bi propustili ništa ni sa jedne strane kamere.

Pored svih uobičajenih opcija za povezivanje (ističemo dual Wi-Fi, koji često bude izbačen na modelima ove cenovne klase), Nokia 5.1 Plus nudi i FM radio prijemnik, skener otiska prsta pozadi, kao i USB Type-C priključak. Baterija je kapaciteta 3.060 mAh, a izrada je premijum za klasu, kojoj ovaj model pripada - i sa jedne i sa druge strane je 2.5D staklo, ojačano metalnim ramom. U ponudi su bela, crna i plava boja.

Od modernih opcija podržani su otključavanje pogledom, AI za kameru i unapređenje korišćenja uređaja (kako ne bi došlo do usporavanja tokom rada nikad) i usmeravanje rada prilikom igranja igara, kako bi se omogućilo maksimalno iskorišćenje performansi za gejming.

Dobra stvar je i to što telefon u kutiji ima punjač od 10 vati, kao i slušalice sa klasičnim 3.5 mm audio ulazom, koje možete da zamenite svojim, boljim, ako vam isporučene nisu dovoljno dobre. Naravno, telefon podržava i bežičnu Bluetooth vezu v4.1 LE.

Cena uređaja nije zvanično objavljena za naš ili evropski region, ali ne očekujemo da bude preko 200 evra, kad se tokom jeseni Nokia 5.1 Plus pojavi u prodaji.

Nokia 5.1 Plus specifikacije:

- Android 8.1 (Oreo), Android One platforma, Stock OS, dve nadogradnje
- IPS LCD, 16M boja, 5.86 inča, 19:9, 720 x 1.520 piksela, oko 300 ppi
- 3/4 GB RAM, 32/64 GB Interna memorija + microSD do 400 GB
- Mediatek Helio P60, Quad-core 4 x 2.0 GHz Cortex-A73 + 4 x 2.0 GHz Cortex-A53, grafika Mali-G72 MP3
- Li-Ion 3.060 mAh baterija, optimizacija potrošnje, 10W punjač u paketu
- Glavna kamera 13 MPx f/2.0, AI pomognuta, PDAF, HDR, blic, portret, panorama, HDR + 5 MPx bokeh, Full HD 30 fps video
- Selfi kamera 8 MPx, Full HD video, f/2.2
- Aktivno potiskivanje buke u slušalici, stakleno kućište, 4G/LTE, USB Type-C ulaz, 3.5 mm audio, FM radio, Bluetooth v4.2 LE, GPS (GLONASS, GALILEO), dual Wi-Fi (ima i 5 GHz), otključavanje pogledom, Bothie, emitovanje na FB i YouTube uživo, novi kamera interfejs, Dual SIM...
- 149 x 72 x 8.1 milimetara, 160 grama
- Oko 200 evra.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS