Nelson protiv Rusa, haker protiv "vremena"

Autor:

U subotnjem pregledu štampe izdvajamo strategiju novog američkog ambasadora u BiH, ''dosađivanje'' jednog sirijskog hakera, opasne puteve u RS i kako stvari stoje - novi talas odlaska radnika u Njemačku.

Nelson protiv Rusa, haker protiv "vremena" Foto: Mondo/Željko Svitlica

Nelson će "suzbijati ruski uticaj"

Erik Džordž Nelson, kojeg je američki predsjednik Donald Tramp nominovao da zamijeni Morin Elizabet Kormak na mjestu ambasadora SAD u BiH, je karijerni diplomata, sprovodiće istu ili veoma sličnu američku politiku kao dosad, s tim da se treba očekivati nešto veći angažman u suzbijanju ruskog djelovanja u BiH, saznaju "Nezavisne" iz više izvora.

S obzirom na dugačak i komplikovan proces potvrđivanja u američkom Kongresu, ne treba očekivati da će funkciju preuzeti prije početka sljedeće godine, a možda i tek na proljeće.

Više sagovornika je reklo da će Nelson, kao karijerni diplomata, sprovoditi Nacionalnu bezbjednosnu strategiju SAD, koju je Tramp potpisao 17. novembra prošle godine, a u kojoj se na prvom mjestu vidi promocija američkih ekonomskih interesa u svijetu i borba na suzbijanju ruskog uticaja, posebno u Evropi. 

"Sirijski vuk" hakovao meteorologe

Sirijski hakeri ''napali'' su u noći između 23. i 24. avgusta zvanični sajt Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, piše Glas Srpske.

Na sajtu su osvanule poruke lica koje se prestavilo kao "Wolf" a u kojima se govori o stradanju sirijskog naroda u ovoj ratom pogođenoj državi. Prema riječima Vladimira Cicovića, stručnjaka za informatičku bezbjednost riječ je o političkom, kako ga je nazvao ''haktivizmu''.

Kako je dodao, ovakvkih i sličnih napada bilo je i ranije.

Kazne nisu spriječili pogibije na putevima

Paprene kazne u saobraćaju koje su na snazi duže od godinu dana nisu urodile plodom, o čemu svjedoči podatak da su na putevima širom Republike Srpske za sedam i po mjeseci ugašena 82 života, što je za 18 više nego u istom periodu lani, piše Glas.

Strah od visokih kazni nije natjerao vozače u RS da se rjeđe duruže sa ''čašicom'' i popuste papučicu gasa, pa je crni niz iz prošle godine nasavljen i u ovoj.

Stručnjaci ističu da je krajnje vrijeme da se pokrene inicijativa za donošenje novog zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Tržištu rada prijeti cunami

Stručnjaci podsjećaju da u ovom momentu na cijeloj teritoriji Njemačke nedostaje oko 1,1 milion radnika raznih profila, zbog čega je pomenuta vijest dobra za one koji hoće da napuste zapadni Balkan, a izuzetno loša za privredu Srpske, BiH, Srbije, Makedonije, piše EuroBlic.

Vlastimir Vidić, diplomirani politikolog za međunarodne odnose, upozorava da će svima onima koji ispunjavaju uslove ubrzo biti značajno olakšan način dobijanja viza, zbog čega na ovim prostorima prijeti velika opasnost upravo za branše koje se nalaze na listi deficitarnih zanimanja.

''Vize će se i dalje izdavati u ambasadama Njemačke širom svijeta. Međutim, novo je to što će za njih moći da apliciraju ne samo fakultetski obrazovani ljudi već i oni koji imaju završene srednje škole. Tačnije, oni koji se bave nekim od stručnih poslova sa liste deficitarnih zanimanja u Njemačkoj, kao što su medicinsko osoblje, građevinci, vozači teških vozila, varioci, električari, automehaničari, vodoinstalateri. Među fakultetski obrazovanim prednjače ljekari, mašinski i građevinski inženjeri, stručnjaci iz oblasti informatike, pedagozi za predškolski uzrast", kaže sagovornik EuroBlica.

Tagovi:

Ostale vijesti