• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan telefon, jedna kamera i najbolji ekran ikad

Autor mondo.rs

To je ukratko nova Xperia XZ3.

 Jedan telefon, jedna kamera i najbolji ekran ikad Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Kompanija Sony najavila je u Berlinu, u okviru IFA 2018 sajma, novi model Xperia XZ3. Lagali bismo, kad ne bismo rekli da smo mnogi očekivali dva Xperia XZ3 modela, jedan od njih da bude Compact, kao i novu 48 MPx kameru, ali ništa od toga, makar ne zasad. Ipak, Xperia XZ3 donosi sasvim dovoljno unapređenja da bi bila atraktivna u izuzetno aktivnoj i popunjenoj premijum kategoriji.

Telefon samo na prvi pogled izgleda isto kao model od prošle godine - Xperia XZ2. Osnovno telo telefona je napravljeno od jednog komada novog aluminijuma Series 7000, koji je omogućio da telefon bude tanji, ali i do 40 odsto čvršći. Ovo nam je Sony otkrio u razgovoru sa njihovim inženjerima proizvodnje, kao i inženjerima dizajna i softvera, sa kojima je MONDO razgovarao nakon premijere na IFA 2018 sajmu.

Novi proces proizvodnje omogućio je da u telefon gotovo istih dimenzija bude ugrađen ekran dijagonale šest inča, što je značajno unapređenje u odnosu na prethodnu generaciju. Takođe, ekran je dobio pojačanje rezolucije, koja sad iznosi 1.440 x 2.880 piksela, a upotrebljena je prvi put Sony OLED vrsta ekrana, koja je u nezavisnoj studiji Strategy Analytic kompanije proglašena najboljim ekranom ikad ugrađenim u mobilni telefon. To nije ni čudo, kad mu je Sony primenio sve svoje tehnologije, osim 4K rezolucije, koja je sačuvana isključivo za Premium Xperia klasu. Dakle, tu su HDR BT.2020 podrška, Triluminos display tehnologija i X-Reality Engine, uz napomenu da je odnos stranica 18:9, a ppi čak 537. U pomenutom istraživanju, uz Sony Xperia XZ3 učestvovali su Samsung Galaxy S9, Apple iPhone X, Sony Xperia XZ2, LG V30 ThinQ i Huawei P20.

Nova Xperia XZ3 je donela dalje osveženje dizajna, iako on prati pređašnju filozofiju, ali sad se sa obe strane nalazi blaže zakrivljeno staklo, koje je istovremeno zaštićeno od udaraca i grebanja, s obzirom na to da je i spreda i pozadi Gorilla Glass 5. Držati Sony Xperia XZ3 mobilni u ruci je lako i prijatno, jer telefon ne klizi, a u prodaji su četiri boje - dve uobičajene (crna i siva/bela) i dve trendi, kako ih Sony zove - tamnocrvena i zelena. MONOD je imao priliku da popriča i sa dizajnerima novog telefona, ali ćemo to ostaviti za sledeću priču, pa nas pratite i dalje.

S-Force Front Surround Sound zvučnici su sada još snažniji, sa 20 odsto jačim zvukom, koji je pritom i usmere tako da ga korisnik najbolje čuje, DSEE HX tehnologija unapređuje kompresovanu muziku do gotovo najvišeg kvaliteta, dok LDAC omogućava vrhunsko bežično slušanje.

Dynamic Vibration System se nalazi i na ovom telefonu i pomoći će korisnicima da jače dožive gledanje filmova, igranje igara i drugu zabavu.

XZ3 pametni telefon doneo je i novi interfejs prilagođen svakom korisniku uz veštačku inteligenciju, koja obezbeđuje lak pristup omiljenim aplikacijama. Jednostavnim duplim klikom bilo gde na XZ3, uređaj će predvideti i prikazati aplikacije koje želite da koristite, postavljajući ih tako da su lako dostupne. Dizajniran zajedno sa velikim ekranom, bočni senzor omogućava lako korišćenje telefona uz pomoć jedne ruke, ali je za to zaslužna i veštačka inteligencija, o kojoj ćemo govoriti, takođe drugi put…

XZ3 sadrži i novu funkciju brzog pokretanja aplikacija - Smart Launch, zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, koja trenutno pokreće kameru kad telefon postavite u horizontalni položaj. Ova funkcija vam omogućava da nikada ne propustite najlepše trenutke. Smart launch zajedno sa postojećim karakteristikama koje podrazumevaju veštačku inteligenciju kao što su Superior Auto, Predictive Capture, Predictive Autofocus I Smile shutter, omogućava da XZ3 kamera uvek ima najbolje uslove za savršenu fotografiju. Naravno, samo Sony Motion Eye kamera omogućava 4K HDR video zapis najvišeg kvaliteta, a za usporene snimke na raspolaganju je Full HD 960fps Super slow motion opcija.

Uz glavnu kameru od 19 MPx dolazi i prednja kamera, najbolja u svojoj klasi sa 13 MPx, koja vam omogućava pravljenje savršenih selfija uz opciju portreta i različitih filtera za kreativno izražavanje. Povrh svih opcija, unapređeni 3D Creator omogućava korisnicima da bolje prikažu svoje facijalne ekspresije.

Sony je s ovim modelom mogao da igra isključivo na sigurno - ugrađen je Snapdragon 845 čipset, sa moćnom Adreno 630 grafikom i 4 GB RAM sa 64 GB memorije. Podržane su dve SIM kartice, kao i microSD kartica kapaciteta do 512 GB (tad je telefon singl SIM).

Uz bateriju od 3.330 mAh telefon bi trebalo da ostane budan makar jedan dan, a na raspolaganju će vam biti i Sony tehnologije Smart Stamina, STAMINA mode, kao i Battery Care i Qnovo Adaptive Charging, koji utiču na duži životni vek baterije. Naravno, tu je i nezaobilazno bežično punjenje, po najnovijem, bržem standardu.

Zanimljivo je napomenuti i da Sony Xperia XZ3 radi pod Android Pie operativnim sistemom i, ako se tokom septembra zaista pojavi na tržištu, kako Sony smatra da hoće, biće jedan od prvih telefona s tim operativnim sistemom.

Xperia XZ3 su prelepi, odlično dizajnirani, sposobni telefoni već na prvi pogled, a uskoro ćemo vam objasniti i kako im radi AI, odnosno kako to veštačka inteligencija zaista uči, ali i na koji način Sony obezbeđuje više bezbednosti korisnicima, tokom njihovog korišćenja.

Pratite naše društvene mreže za slike, video i izveštaje i ne zaboravite da pratite oznaku IFA 2018 na MONDO sajtu i #MobITIFA2018 oznaku na društvenim mrežama!

Sony Xperia XZ3 specifikacije:

Ekran: P-OLED, HDR Triluminos, X-Reality, 6 inča, 16:9, 1.440 x 2.880 piksela, 537 ppi, Gorilla Glass 5 iza 2.5D stakla
Procesor: Snapdragon 845, Adreno 630 GPU
RAM: 4 GB
Memorija: 64 GB, microSD do 512 GB
Baterija: 3.330 mAh, brzo punjenje, bežično punjenje, STAMINA mod
Zadnja kamera: 19 MPx, f/1.9, PDAF, 4K video, ISO do 12.800, Motion Eye kamera, Exmor RS senzori, EIS, BIONZ, led blic
Selfi kamera: 13 MPx f/1.9, Full HD video
Mere: 158 x 73 x 9.9 mm, težina 193 grama
OS: Android 9.0 Pie + delimičan Sony UI sa AI pomoći
Dodatno: USB Type-C, 3D kreator sa prednjom i zadnjom kamerom, skener otiska prsta i lica, Bluetooth 5.0, 2.5D staklo, Hi-Res zvuk, 4.5G, svi Wi-Fi standardi, slušalice u paketu, aktivno poništavanje buke, GPS, GLONASS, HDR video pretvarač, stereo zvučnici i pojačana vibracija sa efektima…
- Cena: između Xperia XZ2 i Xperia XZ2 Premium, nije precizirano koliko.

Xperia XZ3 – A beautiful curved glass design
Izvor: Sony Xperia

Hands-On Exclusive of Xperia XZ3 – IFA 2018
Izvor: Sony Xperia

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS