Krojite li zube?

Autor:

U Banjalučkim novinama iz 1955. godine, broj 89, čitali smo sljedeću, pomalo smiješnu, pomalo zastrašujuću priču...

0
A- A A+

Pred vijećem Okružnog suda u Banjaluci krivično je odgovarao Matija Stojković, krojač iz Karlovca, jer je iznenadno prekinuo da se bavi krojačkim poslom te je odlučio da se bavi unosnijim radom, zubarskim!

Stručne i školske kvalifikacije nije imao, te je 1950. godine otišao u Zubnu ambulantu u Osijeku i tamo je, za početak karijere, samo posmatrao rad zubaraGucla. Posmatranjem je nešto i naučio, ali je i na potvrdi doktora Gucla sam sebi ispisao uvjerenje da je radio kao dentist u Ogulinu. Potom se naš krojač/zubar javio u Sremsku Kamenicu gdje je priložio falsifikovanu potvrdu i svjedočanstvo na njemačkom jeziku.

Sve je išlo kao po loju, međutim, naš je doktor imao mnogo pritužbi o lomljenju zuba pacijentima. Ni tad nije odustao, nego se prijavio za isti posao u Mrkonjić Gradu, ali sa novim svjedočanstvom iz Beograda.

Konačno je, nakon mnogo pritužbi i brojnih isljeđivanja, optužen. Proglašen je krivim i osuđen na kaznu od četiri godine. Kada izađe iz zatvora, pišu autori ovog teksta "onda će opet moći ili za šivaću mašinu ili u kamenolom".

Još vijesti "iz naftalina" čitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti