• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fetahović: Otišao je najhrabriji

Autori mondo.ba Autori Fena

Selektor bokserske reprezentacije BiH Almedin Fetahović sa tugom je primio vijest o smrti bokserskog velikana Marijana Beneša, uputivši izraze saučešća njegovoj porodici.

Fetahović je istakao da odlazak Marijana Beneša predstavlja nenadoknadiv gubitak za bokserski sport, ne samo u BiH nego i na prostoru cijele bivše države i šire.

"Otišao je jedan od najhrabrijih, koji nikada u svojoj karijeri nije birao protivnika. U kontaktu sam sa svim bokserskim radnicima s prostora bivše Jugoslavije i znam da je uživao najveće poštovanje svih. Čak je i legendarni Mate Parlov za njega izjavio da je bio najhrabriji", izjavio je Fetahović.

Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, umro je danas u Banaluci u 67. godini, nakon duge i teške bolesti.

Rođen u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje. Sa samo sedamnaest godina potpisuje za "Slaviju", bokserski klub iz Banje Luke, gdje i ostaje tokom čitave svoje amaterske karijere.

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je "Zlatnu rukavicu", "Zlatni gong", "Čeličnu pesnicu". Vrhunac amaterske karijere doživljava 1973. godine kada je u Beogradu osvojio titulu amaterskog prvaka Evrope u lako-velter kategoriji. Tada se borio protiv Rusa Kamnjeva.

Nakon amaterske karijere prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik, 21 meč pobijedio je nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.

Povukao se iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC