• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predaja na US openu: Tim, ipak, izbacio Nadala!

Autor mondo.rs

"Broj 1" igrao je pod bolovima od petočasovnog "istrebljenja" u četrtfinalu i morao treći put u karijeri da preda meč na gren slem turnirima i to pri rezultatu 0:2 u korist Del Potra.

Još vruć i iscrpljen od poraza u petočasovnom teniskom maratonu sa aktuelnim "Brojem 1", (9) Dominik Tim izjavio je pred krcatim tribinama "Artur Eša" da će pamtiti taj meč dok je živ.

Dve večeri kasnije, iako nije ni bio na terenu, a možda ni u Sjedinjenim Američkim Državama, Austrijanac je na neki način uspelo da eliminiše svog rivala!

Pod svodocima najvećeg stadiona u svetu tenisa nije završeno prvo polufinale muškog singla na 138. US openu. Nažalost, nakon što je izgubio i drugi set, branilac titule bacio je peškir u ring, objasnio protivniku o čemu se radi, mahnuo razočaranoj publici i otišaio u svlačionicu:

(1) Rafael Nadal - (3) Huan Martin Del Potro 6:7 (3:7), 3:6, predaja.

Levorukom asu sa Majorke bilo je to treće odustajanje u karijeri na gren slem turnirima, posle Australijan opena 2010. i 2018. godine.

Nadal je u Njujorku podizao trofej 2010, 2012. i 2017, uz samo jedan poraz u finalu, 2011. godine.

Mada mu zbog toga nije bilo drago, argentinski dvometraš prihvatio je okolnosti, poželeo rivalu brz oporavak od povrede, zahvalio se bučnoj grupi "gaučosa" koja je fudbalski navijala za njega i pozvao ih da dođu i u nedelju u istom terminu kada će nastupiti u svom drugom "mejdžor" finalu u karijeri.

Delpo je 2009. godine u nezaboravnom meču prekinuo surovu dominaciju (2) Rodžera Federera na "Flašing Medouzu" i osvojio, do danas, jedinu gren slem titulu - 3:6, 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:4), 6:2.

Novu šansu dočekao je skoro deceniju kasnije, a ko će mu biti rival saznaćemo uskoro kada počne drugo polufinale, ranije nego što je možda bilo predviđeno. I meč (6) Novak Đoković - (12) Kei Nišikori pratićemo UŽIVO, pa vas pozivamo da ostanete uz naš portal.



Četiri sata i 54 minuta trajalo je Nadalovo "lemanje" sa devet godina mlađim Timom pre dve večeri, tokom kog je Austrijanac propustio nekoliko prilika da eliminiše aktuelnog šampiona odmah. Ovako-onako, uspelo mu je to u "prajm tajm" terminu za američku TV publiku, jer je vrlo brzo postalo jasno da kolena asa iz Menorke nisu izdržala posledice tog maratona i izgubljenog seta u mečevima sa sa Nikolozom Basilašvilijem i Karenom Hačanovom pre toga.

Nastupajući sa uobičajenom bandažom oko desnog kolena, Nadal je uspeo da spase dve set lopte pri rezultatu 4:5 u prvom setu i serijom od šest osvojenih poena izjednači na 5:5 i uvede set u taj-brejk, ali... Delpo je u njemu maestralno servirao, poveo 1:3 i 3:6 nakon čega je iskoristio treću šansu za 0:1.

Početak drugog seta doneo je i nagoveštaj neprijatnog epiloga. Nadal je zatražio tajm-aut zbog bolova u butnom mišiću desne noge, oficijelni ATP lekar ga je masirao i zatezao mu bandažu ispod kolena, a kada je meč nastavljen - Del Potro je uradio ono što nije uspeo pre pauze. Iskoristio je brejk šansu za 1:3 i potom bio siguran na svoj servis sve do trenutka kada je na 2:5 stigao do nove brejk šanse, ujedno i set lopte.

Uveliko nervozni Španac, koji se u međuvremenu raspravljao i sa sudijom Džejmsom Kjotavongom oko jednog poena dodeljenog Argentincu pri rezultatu 1:4, spasao je prvu set loptu neočekivanim izlaskom na mrežu odmah posle servisa, ali takva nagla promena stila nije dala trajne rezultate jer je Del Potro osvojio naredna dva poena za 3:6 i potom primetio kako ga Nadal smrknuta lica čeka na sredini igrališta.


Anketa

Koliki su Đokovićevi dometi na US Openu?

  • Gubi u polufinalu

    2.72% (4)

  • Gubi u finalu

    1.36% (2)

  • Osvaja trofej

    95.92% (141)

Koliki su Đokovićevi dometi na US Openu?

Rezultati


Samo Kei bez gren slema

Rafael Nadal (1. ATP, 32 godine)

17 gren slemova, na US Openu 2010, 2013, 2017.

*

Huan Martin del Potro (3. ATP, 29 godina)

1 gren slem, na US Openu 2009.

*

Novak Đoković (6. ATP, 31 godina)

13 gren slemova, na US Openu 2011, 2015.

*

Kei Nišikori (21. ATP, 28 godina)

nema gren slem, na US Openu finale 2014.

Ovaj nedovršeni meč pred 23.000 navijača, ujedno, bio je i repriza prošlogodišnjeg poliufinala, u kom je Španac napravio preokret 4:6, 6:0, 6:3, 6.3 i potom deklasirao Kevina Andersona u finalu za treću US open titulu. U međuvremenu, dvojica majstora tenisa nisu se sretala samo na Australijan openu, s tim da je Nadal bio bolji od Argentinca i u polufinalu Rolan Garosa - 6:4, 6:1, 6:2 i u četvrtfinalu Vimbldona koje je trajalo skoro pet sati - 7:5, 6:7, 4:6, 6:4, 6:4.

"Broj 1" je tako popravio skor na 12:5 u mečevima sa tri godine mlađim "gaučosom", koji je u šest pobeda u Njujorku ovog septembra doživeo samo sedam brejkova.

Međutim, ako ne računamo četvrtfinalnu pobedu nad još jednim izrazitim serverom (11) Džonom Iznerom, u kojoj je izgubio do sada jedini set na turniru - 6:7, 6:3, 7:6, 6:2, Del Potro nije spasao NIJEDNU od sedam brejk lopti do kojih su dolazili Donald Jang (2/2), Fernando Verdasko (2/2), Borna Ćorić (1/1) i Nadal (2/2).

Protiv Iznera se izborio sa sve tri, dok Denisu Kudli nije ponudio ni priliku za brejk.

Uskoro počinje i drugo polufinale, u kom će dvostruki šampion US opena pokušati da izbori i drugo uzastopno gren slem finale, nadamo se i drugu uzastopnu gren slem titulu posle one senzacionalne na Vimbldonu: Đoković - Nišikori.


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC