• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobjedi "zmajeva" u Belfastu se u zube ne gleda

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina trijumfalno je započela Ligu nacija! "Zmajevi" su na startu novog takmičenja pobijedili Sjevernu Irsku u Belfastu rezultatom 1:2 (0:1) iako su većim dijelom meča bili mnogo inferiorniji od domaćeg tima.

Pobjedi se u zube ne gleda!

Debi selektora Roberta Prosinečkog bio je rezultatski veoma uspješan s obzirom da su "zmajevi" savladali Sjevernu Irsku na stadionu "Vindzor Park" pogocima Harisa Duljevića u 36. i Elvisa Sarića u 64. minutu, dok je domaćin u sudijskoj nadoknadi preko Vila Griga stigao samo do počasnog gola - 1:2 (0:1).

Međutim, po drugim segmentima fudbalske igre, od posjeda lopte, šansi, kornera i svega drugog, domaćin je bio mnogo bolji od BiH, koja za trijumf, osim strijelaca, mora da zahvali golmanu Ibrahimu Šehiću.

Samo zahvaljujući čuvaru mreže, ali i odličnoj asistenciji kapitena Edina Džeke, BiH je na odmor otišla sa prednošću od 0:1, da bi u nastavku jedna greška domaće odbrane, koju je iskoristio Elvis Sarić, riješila pitanje pobjednika.

Tri boda su na kontu BiH, ali Prosinečki će sigurno morati dobro da razmisli šta će da promijeni u nastavku tekmičenja u grupi u kojoj je još i selekcija Austrije, a koju "zmajevi" već u utorak dočekuju na zeničkom "Bilinom polju".

Sjeverni Irci su u sudijskoj nadoknadi, pogodili mrežu Šehića, preciznije Vil Grig nakon gužve u kaznenom prostoru poslije 18. kornera.

Za ilustraciju, koliko je u tom segmentu BiH bila u podređenom položaju je i podatak da je kapiten Edin Džeko prvi i jedini udarac iz ugla izborio u 96. minutu, nakon kojeg je sudija iz Češke Pavel Kralovec označio kraj.

Kao olakšavajuću okolnost za igru "zmajeva" treba naglasiti da Prosinečki nije mogao da računa na Ermina Bičakčića, Ognjena Vranješa i Darka Todorovića, čak je Muhamed Bešić, koji je po vokaciji vezni igrač, bio primoran da igra u posljednjoj liniji.

SJEVERNA IRSKA: Pikok-Farel, Evans, Meklaflin, Luis, Savil, Mekgin (Vard), Dejvis, Laferti, Dalas, Norvud, Ketkert.

BiH: Šehić, Bešić, Šunjić, Zukanović, Ćivić (Zakarić), Cimirot, Pjanić (Bajić), Sarić (Krunić), Duljević, Džeko i Višća.

TOK UTAKMICE

90+3. minut - GOOOL! Sjeverna Irska je smanjila nakon kornera! Gol je poslije "karambola" u kaznenom prostoru BiH postigao Vil Grig - 1:2.

90. minut - Još šest minuta sudijske nadoknade vremena.

88. minut - Finiš meča, BiH je pred trijumfom u Belfastu.

84. minut - Nova šansa za Sjeverne Irce, najprije je izblokirao Ervin Zukanović, a potom je golman BiH Ibrahim Šehić ponovo bio na visini zadatka odbranivši čisti "zicer" Lijama Bojsa.

83. minut - Treća izmjena BiH, Riad Bajić je ušao umjesto Miralema Pjanića.

77. minut - Selektor BiH Robert Prosinečki u igru je gurnuo napadača Partizana Gorana Zakarića umjesto Eldara Ćivića.

75. minut - Nova dobra prilika za harisa Duljevića, koji je odlično gađao iskosa sa lijeve strane, ali je stativa spasila Sjeverne Irce.

66. minut - Umjesto strijelca Elvisa Sarića u igri je Rade Krunić.

64. minut - GOOOL! "Zmajevi" su udvostručili prednost! Poslije greške domaće odbrane, preciznije Krega Ketkerta, Elvis Sarić je bio brži od golmana i poslao loptu u nebranjenu mrežu - 0:2!

61. minut - Sjeverni Irci i dalje dominiraju na "Vindzor Parku", imaju mnogo veći posjed lopte, mnogo više šuteva ka golu, ali i dalje je rezultat u korist BiH.

53. minut - Nova stopostotna šansa za Sjevernu Irsku. Centaršut iz faula na drugu stativu gdje je iz peterca šutirao Kajl Laferti, ali je Ibrahim Šehić ponovo spasio "zmajeve". Prethodno je Edin Džeko zaradio žuti karton zbog udaranja laktom protivničkog igrača.

49. minut - Umalo izjednačenje nakon udarca Stjuarta Dalasa, ali je Ibrahim Šehić spasio BiH izvadivši loptu ispod prečke!

46. minut - Nastavljena je utakmica u Belfastu.

- poluvrijeme-

42. minut - Gol je šokirao domaćina, pa su "zmajevi" polako počeli da hvataju konce igre.

36. minut - GOOOOL! "Zmajevi" vode u Belfastu golom Harisa Duljevića! Edin Džeko je dobio loptu od Miralema Pjanića na lijevoj strani i prizemno centrirao u peterac, a tamo je najbrži bio Duljević za 0:1.

30. minut - Prva šansa za BiH na "Vindzor Parku", a potom i žuti karton za Miralema Pjanića. Edin Višća je dobio loptu na lijevoj strani i centrirao za Edina Džeku, čiji je šut odbranio golman Sjeverne Irske Bejli Pikok-Ferel.

28. minut - Izabranici Roberta Prosinečkog imaju velikih problema da iznesu loptu sa svoje na polovinu terena protivnika.

20. minut - Sa svih strana "sijeva" oko gola Ibrahima Šehića, koji je u nekoliko navrata dobro odbranio udarce domaćih napadača, da bi potom Stjuart Dalas uputio "bombu" sa 25 metara iskosa koja je završila pored stative.  

15. minut - "Zmajevi" se zasad grčevito brane i nisu uspjeli nijednom ni da zaprijete golmanu Sjeverne Irske.

10. minut - Sjeverna Irska je mnogo bolja od "zmajeva", koji još nisu došli do daha u Belfastu od žestokih napada domaćina. Debitant među igračim BiH Eldar Ćivić je zaradio žuti karton nakon prekršaja nad Stivenom Dejvisom.

6. minut - Gojko CImirot je igrao rukom na 20-ak metara od gola Ibrahima Šehića, međutim, loše je domaćin izveo slobodan udarac pa golman "zmajeva" nije imao potrebu da interveniše.

1. minut - Počeo je meč na stadionu "Vidzor Park". Sretno "zmajevi". Umalo šok na početku i penal za domaćina nakon što je Ervin Zukanović oborio jednog od napadača Sjevernih Iraca. Na sreću, Čeh Pavel Kralovec se nije oglasio, iako je situacija u najmanju ruku bila sumnjiva.

- prije početka meča igrači su odali počast minutom ćutnje Džimiju Mekilroju, legendi sjevernoirskog fudbala i engleskog Barnlija, koji je preminuo krajem avgusta u 86. godini.

NAJAVA

U prvom kolu Grupe 3 Lige B fudbaleri BiH pokušaće doći do pobjede u prvom zvaničnom susretu selektora Roberta Prosinečkog na kormilu reprezentacije.

Prosinečki je prethodno na pres-konferenciji uoči utakmice izjavio da Sjeverna Irska ima kvalitetan tim koji se nije mijenjao puno posljednjih godina.

"Disciplinovani su i malo im je nedostajalo da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo. Sigurno je da su motivisani i da žele napraviti dobar rezultat", izjavio je selektor "zmajeva", koji pred ovaj meč ima velikih problema u odbrani zbog povreda.

Zato je vezistu Midlsbroa Muhameda Bešića prekomandao na bekovsku poziciju.

"Zmajevi" u Belfastu startuju u Ligi nacija

Sjeverna Irska: Pikok-Ferrel, Meklaflin, Luis, Evans, Savil, Mekgin, Dejvis, Laferti, Dalas, Norvud, Ketkert.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Ćivić, Bešić, Višća, Duljević, Pjanić, Džeko, Cimirot, Šunjić, Zukanović, Sarić.

Utakmicu sudi Pavel Kralovec iz Češke.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Edin

Bravo

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC