Martina Mlinarević protiv "mahale" i karcinoma

Banjalučki "Staklenac" bio je u subotu uveče premali da primi sve ljubitelje pisane riječi na promociji knjige "Huzur" Martine Mlinarević, koja je od internet kolumnistkinje postala jedna od najboljih autorki Bosne i Hercegovine.

Martina Mlinarević protiv "mahale" i karcinoma Foto: MONDO/Nebojša Šatara

U vremenu rijalitija i društvenih mreža, ogromna vijest je da na promociju bilo koje knjige, sala ne samo da bude dupke popunjena, već i da veliki broj ljudi stoji nekoliko sati da čuje svog omiljenog pisca.

Upravo to se dogodilo na banjalučkoj promociji treće knjige Martine Mlinarević "Huzur", koja je najprodavanija u BiH i Hrvatskoj, a trenutno je u fazi prevođenja na makedonski, poljski i slovenački jezik.

Martina Mlinarević Foto: MONDO/Nebojša Šatara

Zbog svega toga je banjalučki psiholog Srđan Puhalo rekao da je pomalo i ljubomoran na Martinu i njenu publiku.

"Martina nije samo bosanskohercegovačka ili hercegovačka autorka već bih se usudio da kažem svjetska. Fascinirala me je njena armija čitalaca, koje bih nazvao 'fanaticima' u najpozitivnijem smislu. Kad smo bili zajedno u Americi, žene su putovale po četiri sata u jednom pravcu da je vide, a evo došle su nam ovdje i gošće iz Doboja i Teslića. U Sent Luisu smo zahvaljujući Martini i njenoj popularnosti čašćavani cijelo vrijeme, ali šta je bilo u Americi, neka i ostane u Americi", rekao je Puhalo.

Mlinarevićeva je eskpresno replicirala Puhalu rekavši da joj je jasno da nije čitao njene knjige jer tamo sve piše o njihovom zajedničkom putu "preko bare".

"Na žalost zbog ranijih obaveza s nama u Banjaluci nisu Dragan Bursać, Slobodan Vasković i Brankica Raković, ali i nadam se da ćemo i mi biti dovoljni", dodala je Martina, koja je čitala odlomke iz "Huzura" što na turskom jeziku znači "mir sa sobom i svijetom", a u pauzama se uz gitaru pjevušili "evergrini" Đoleta Balaševića, Olivera...

Martina Mlinarević Foto: MONDO/Nebojša Šatara

Moderator promocije "Huzura" Aleksandar Trifunović iz Buke je podsjetio da se uz njene knjige "i smije i plače", ali i da je Martina od samih početaka bila beskompromisni borac u svojim društveno- politički angažovanim tekstovima zbog kojih je nerijetko bila i na "meti" vladajućeg političkog establišmenta.

"Kao njen urednik, imao sam čast i privilegiju da prvi čitam njene tekstove", izjavio je Trifunović i poželio Martini da nastavi s borbom najprije za vlastito zdravlje, a potom i da nastavi sa pisanjem.

Zbog lične borbe sa izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je iz temelja promijenilo život, Martina se u svojim djelima "obračunavala" sa zloćudnom bolešću, ali i, kako je naglasila, sa najgorom pošasti cijele Bosne i Hercegovine.

"A to je ono: 'Šta će mahala reći'".

Svojom hrabrošću, cinizmom, humorom i fotografijama ožiljaka nakon operacije mnogo je učinila da karcinom dojke stavi u centar pažnje, kao i redovne preglede i samopreglede.

"Svakih šest mjeseci ili godinu dana, molim vas da odlazite na pregled, mamograf jer što prije otkrijete bolest imate više šansi da je pobijedite", podvukla je Mlinarević na kraju.

Ostale vijesti