Roditeljska kuća pružila utočište za 64 djece

Roditeljska kuća u Banjaluci obilježila je dvije godine postojanja, a za to vrijeme bila je utočište za 64 porodice iz Republike Srpske.

0
A- A A+
roditeljska kuća Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

„U Roditeljskoj kući trenutno boravi sedmoro djece i svi kapaciteti su popunjeni. Nažalost, u Srpskoj ne postoji opština u kojoj nema djece oboljele od nekog oblika karcinoma“, kazala je za MONDO Katica Kerkez, upravnica Roditeljske kuće.

Kerkezova je dodala da su kroz dvije godine postojanja realizovali brojne akcije ali i različite radionice kako bi poboljšali kvalitet života djeci koja prolaze kroz teško i dugotrajno liječenje.

„Brinemo da taj dio života koji provode u Roditeljskoj kući, a to je najčešće od šest do osam mjeseci, a nekad i duže, imamo razne radionice, a od prošle godine imamo i školu“, rekla je Kerkezova i i istakla da je to jako značajno kako djeca zbog liječenja ne bi gubila godinu u školi, te bila prinuđena da je polažu u nekoliko dana što je jako stresno.

U Roditeljskoj kući, ističu, konstantno se trude da oboljeloj djeci, ali i njihovim roditeljima pruže što bolje uslove, a kao jedan od problema izdvaja se problem bolovanja majki koje borave sa djecom.

MONDO u posjeti mališanima oboljelim od karcinoma

„Trudimo se da zakonski obezbjedimo majkama bolovanje duže od četiri mjeseca, koliko sad imaju, jer liječenje djece oboljele od raka traje mnogo duže, ponekad i do godinu dana“, naglasila je naša sagovornica.

Ono što je i dalje najveći problem Roditeljske kuće u Banjaluci su finansije.

„Problem finansiranja nažalost još nije riješen, tako da i dalje opstajemo zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim donacijama. Jedan dio sredstava dobijamo od institucija RS, ali to nije dovoljno“, ističe Kerkezova.

Prema njihovoj računici minimum sredstava neophodnih za funkcionisanje ove ustanove je 57.000 KM, a od insitucija Srpske dobiju tek oko pola tog iznosa.

„Mi bismo voljeli da problem finansija riješimo tako da imamo tačno određen budžet i da znamo s čim raspolažemo. Ovako se snalazimo kako znamo zahvaljujući dobrim ljudima koji nam doniraju ili novac ili stvari koje su nam potrebne“, kaže Kerkezova.

Podsjećamo, prva Roditeljska kuća u Republici Srpskoj otvorena je u septembru 2016. godine, nakon humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima, a riječ je o prizemnom objektu od 500 metara kvadratnih sa sedam apartmana, dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, igraonicom, učionicom, kao i dvorištem sa zelenom površinom i igralištem, te nekoliko parking mjesta.

Doniraj kosu u Banjaluci!

Ostale vijesti