• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ozloglašeni ruski haker priznao krivicu u Americi

Autor mondo.rs

Rusija je pokušala da spreči hapšenje hakera, ali je on, ipak izručen SAD iz Španije.

 Ozloglašeni ruski haker priznao krivicu u Americi Izvor: Promo/KasperskyLab

Rus Pjotr Levašov, koji važi za jednog od najozloglašenijih hakera u svetu, priznao je danas da je kriv po američkim optužbama da je upravljao mrežom uređaja korišćenih za krađu kompjuterskih podataka, distribuiranje neželjenih mejlova i instaliranje štetnih programa, prenosi AP.

Levašov (36), koji je poznat i pod imenima Peter Levašov i Peter Severa, priznao je federalnom sudu u Hartfordu, u Konektikatu, da je kriv za zaveru, prevaru elektronskim putem, krađu identiteta i druge optužbe, navodi američka agencija.

"Današnje priznanje krivice trebalo bi da služi kao nedvosmislen podsetnik svima onima, koji koriste internet u nedozvoljene svrhe: FBI će vas goniti bez obzira na to u kojoj zemlji živite i koliko je vremena potrebno da konačno budete uhapšeni. Idemo dalje i nijedan sajber kriminalac ne bi trebalo da mirno spava", rekao je Brajan Tarner, specijalni agent na čelu službe FBI u Nju Hejvenu, u Konektikatu.

Istražitelji su Levašova povezali sa nizom moćnih "botnetova", odnosno umreženim kompjuterima koji mogu da distribuiraju milijarde neželjenih ili "spam" mejlova.

Američki federalni zvaničnici su saopštili da je Levašov kontrolisao takve mreže - uključujući onu koja je "zarazila" najmanje 50.000 kompjutera - kako bi došao do elektronskih adresa, korisničkih imena i lozinki iz tih kompjutera i distribuirao kompjuterske viruse i druge štetne programe.

Tužioci su saopštili da je Levašov, uz to, posredovao u forumima na internetu, koji se koriste za prodaju i trgovinu ukradenim identitetima, kao i brojevima kreditnih kartica.

Levašov je uhapšen u aprilu 2017. dok je bio na odmoru u Španiji.

Njegovo hapšenje je bilo jedno u nizu hapšenja ruskih sajber kriminalaca izvan Rusije u poslednjih nekoliko godina, pri čemu Rusija nema sporazum o ekstradiciji sa SAD, napominje američka agencija. Ruske vlasti su pokušale da spreče njegovo izručenje, ali je Levašov, ipak prebačen u SAD u februaru, navodi AP.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS