Politikin zabavnik: Ostrvo bez komaraca!

Autor:

Island je jedno od retkih područja na Zemlji gde leti ne odzvanja zujanje...

0
A- A A+
komarac, komarci Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pre tridesetak godina avion iz Londona sleteo je na aerodrom u Rejkjaviku, na Islandu. Putnici su izlazili iz kabine, osoblje ih ljubazno ispraćalo. Sve kako valja i trebuje u takvim prilikama. Tek pošto su svi izašli, stjuardese su još jednom bacile pogled po unutrašnjosti aviona. I imale su šta da vide.

Pri samom repu aviona, na zadnjim sedištima, ostao je jedan putnik. Nije zaspao, nije se onesvestio, naprotiv. Delovao je vrlo živahno. Toliko da je čučao na sedištu, da bi povremeno skočio.

Osoblje ga je zagledalo, a kako se on nije obazirao na pozive da napusti kabinu, to su bili spremni da zovu aerodromsku policiju. Čovek je i dalje skakutao po sedištima, kao sumanut je nešto jurio.

Između dva skoka i mlataranja rukama, zamolio je stjuardese da sačekaju samo nekoliko minuta. Predstavio se kao biolog, nastavnik na univerzitetu, koji upravo pokušava da uhvati jednog jedinog komarca kog je video na Islandu. I to zaista da ga uhvati, nikako da ga spljeska.

Stjuardesa je makar na minut odustala od zvanja policije, pošto je priča delovala toliko suludo da je jednostavno morala da bude istinita. A da je tako, uverio ju je pobednički krik naučnika. Uhvatio je krvopiju i pažljivo ju je držao na dlanu. Potom je komarca zamotao u maramicu i mirno napustio kabinu.

Odatle je Gisli Mar Gislason, umesto da ode kući i odmori se malo, produžio pravo do svoje laboratorije na univerzitetu. Biolog je želeo da sačuva dragoceni plen. Komarac je neoštećen završio u tegli s alkoholom, pa je i zvanično dobio zvanje prvog i poslednjeg komarca uhvaćenog na Islandu, piše Politikin zabavnik.

Za razliku od ostatka kontinenta, stanovnici Islanda nikada nisu imali zadovoljstvo da ih usred noći probudi nesnosno zujanje oko glave. Nikada nisu pravili one sulude pokrete, kada se kroz san rukom lovi dosadna krvopija. Shodno tome, nema ni češanja ujutru, mazanja kremama koje umanjuju svrab. A sve to iz jednog prostog razloga. Na Islandu nema komaraca.

Nasuprot tome, u najbližem susedstvu ovog ostrva zabeleženo je mnogo vrsta: dve na Grenlandu, dvadeset i osam u Norveškoj i Velikoj Britaniji, a čak četrdeset i jedna vrsta u ostalim okolnim zemljama. Samo sa Islanda ne dopire nikakvo zujanje. Zašto je to tako?

Naučnici smatraju da se odgovor verovatno krije u posebnosti klime Islanda. Tako na Grenlandu i u severnoj Skandinaviji larve komarca hiberniraju u ledu tokom zime. Čim led počne da se topi, larve se razvijaju, pa su u rano proleće spremne da polete u pohod. Za razliku od polarnih zima, gde je temperatura više-manje stalna, na Islandu može da dođe do velikih kolebanja. Tako temperatura na termometru može prilično da skoči usred zime, a onda ponovo, posle nekoliko dana, da padne još više, ispod nule.

U ovakvim uslovima larve komarca bi se izlegle kad im vreme nije. Onda im treba nekoliko dana da se potpuno razviju, polete, nađu plen, ispiju krv, polože nova jaja. Samo, promene u temperaturama na Islandu toliko su brze da komarci jednostavno nemaju dovoljno vremena za ceo životni ciklus. Larve bi se ponovo zaledile pre potpunog razvića.

Ipak, ima nade za komarce. Isti ti naučnici predviđaju da će za nekoliko decenija i Island da dobije svoje krvopije, zbog klimatskih promena i otopljenja. A to svakako pogoduje komarcima. Zato bi možda valjalo da neko razmisli o izvozu oružja i oruđa za borbu protiv komaraca. Poslovna prilika koju ne bi valjalo propustiti. Na duže staze.

Ostale vijesti