Kontracepcija u '20, '30. '40. godinama

Autor:

Kako vreme prolazi, menja nam se životni stil, ali i zdravlje, pa neka sredstva koja smo opušteno koristili samo koju godinu ranije mogu postati opasna za nas. Evo koja sredstva za kontracepciju su najbolji izbor, u zavisnosti od godina.

Imali 15 ili 50 godina, jedno pravilo važi: ako niste u menopauzi i ne želite da ostanete u drugom stanju, potrebna vam je kontracepcija.

Ali, to ne znači da treba da se držite istog metoda tokom svih tih godina. U stvari, vrlo je mudro promeniti sredstvo za kontracepciju, u dogovoru sa lekarom, u zavisnosti od starosti i vašeg zdravstvenog stanja.

Ono što je danas najbolji izbor za vas, ne mora to biti i za pet ili deset godina, a ako ne možete da se setite kad ste poslednji put sa svojim ginekologom razgovarali o kontracepciji, verovatno nije loša ideja da zakažete pregled.

Sa lekarom bi trebalo da porazgovarate o različitim stvarima, uključujući i godine. Zašto je to toliko važno? Zato što je starenje važan faktor rizika za određene kontraceptivne metode. Baš kao i promene životnih navika, recimo, objašnjava dr Meri Džejn Minkin, profesor ginekologije na Jejlu za portal Health.

Evo šta ona kaže, kako bi kontracepcija trebalo da se menja s godinama:

U dvadesetim…

Pilule za kontracepciju su u velikom broju slučajeva odličan izbor za devojke u ovim godinama, ali o nekim stvarima bi trebalo da razmislite pre nego što se odlučite za ovaj vid kontracepcije. "Da li ste sigurni da ćete se setiti da pilulu uzmete svakog dana u isto vreme? To je jedno od najvažnijih pitanja", kaže dr Minkin. "Naučne studije kažu da devojke u proseku zaborave da popiju do čak četiri pilule u toku meseca!"

Svaka pilula koju ne popijete, naravno, povećava rizik od neželjene trudnoće.

Na sreću, pilula nije jedina opcija. Tu su i kondomi i spirala.

I, ne zaboravite najvažnije: ako menjate partnere, MORATE koristiti kondom svaki put. To je jedini način da se zaštitite od polno prenosivih bolesti. I to važi čak i ako koristite pilule. Pilule štite samo od neželjene trudnoće, i mogu biti jedina metoda kontracepcije samo ako ste u monogamnoj vezi i oboje ste se testirali na polno prenosive infekcije. 

U tridesetim…

Ako ste u '20. godnama bili zadovoljni odabranom kontraceptivnom metodom, i u tridesetim možete da je se držite, ali postoji nekoliko "začkoljica".

"Ako ste stariji od 35 godina i pušite, ne bi trebalo da pijete pilule za kontracepciju", kaže dr Minkin. Hormoni iz oralnih kontraceptiva u kombinaciji sa pušenjem i godinama povećavaju rizik od stvaranja ugrušaka u krvi koji mogu da izazovu moždani i srčani udar, kao i duboku vensku trombozu.

Bilo da pušite ili ne, u '30. godinama nije loše razmisliti o spirali. Ovo naročito važi za žene koje su u stabilnim vezama ili braku, kao i za one koje više ne planiraju da rađaju, kaže dr Minkin.

Ali, i za spiralu važi isto što i za pilule. Ako niste u monogamnoj vezi, neophodno je da koristite kondom. Spirala štiti samo od neželjene trudnoće, ne i od polno prenosivih bolesti.

U četrdesetim…

Verovatno znate da plodnost u '40. opada, ali to ne znači da ne možete da ostanete u drugom stanju. Niste sigurni sve dok ne prođe čitava godina da nemate ni jednu jedinu menstruaciju, kaže dr Minkin.

Ako imate simptome perimenopauze, talase toplote, noćno znojenje, neredovne menstruacije i niste pušač, dobar izbor mogu da budu pilule za kontracepciju sa niskim sadržajem horomona. Ublažiće neprijatne simptome, a štitiće vas od neželjene trudnoće.

Ipak, ako u porodici imate istoriju raka dojke, pilule nisu dobar izbor, i trebalo bi da razmotrite spiralu, savetuje dr Minkin.

I, naravno… ako niste u monogamnoj vezi, kondom je neophodan. Svaki put.

Tagovi:

Ostale vijesti