Smještaj Direkcije koštaće 15 miliona KM

Autor:

Trajni smještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koštaće, umjesto tri, 15 miliona KM, prema prijedlogu Ministarstva bezbjednosti BiH.

0
A- A A+
Sarajevo, panorama Foto: MONDO/Samir Cacan

Odlazeći saziv Savjeta ministara pripremio je odluku kojom bi trebalo da bude riješen trajni smještaj Direkcije za koordinanciju policijskih tijela BiH kojom je predviđeno da, umjesto tri miliona KM za obnovu prostorija preduzeća "Zrak", bude potrošeno 14,4 miliona KM za kupovinu dijela objekta Studentski centar u Nedžarićima u kome je ta direkcija već smještena, navodi se u dokumentima koji su u posjedu Srne.

Predlagač te odluke, koja je već dobila načelnu podršku na pretposljednjoj sjednici Savjeta ministara, je Ministarstvo bezbjednosti na čelu sa ministrom Draganom Mektićem, u čijoj su nadležnosti policijske agencije, pa i Direkcija za korodinaciju policijskih tijela.

Mektić je, povodom toga, Ministarstvu finansija i trezora BiH u februaru uputio i urgenciju kojom traži mišljenje iz tog ministarstva u vezi sa ovim prijedlogom Ministarstva bezbjednosti.

Najnovijim prijedlogom odluke upućenom Savjetu ministara, koji je u posjedu Srne, odobrava se kupovina dijela objekta "A" Studentskog doma u Nedžarićima, koji je u vlasništvu Studentskog centra Sarajevo, za trajni smještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, ukupne površine do 6.000 metara kvadratnih i 200 parking mjesta, u vrijednosti od 14,4 miliona KM koja će biti uvrštena u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2018. do 2023. godine.

U prijedlogu je navedeno da bi ove godine trebalo da bude uplaćeno tri miliona KM, koji su bili obezbijeđeni za višegodišnji projekat "Projektovanja, sanacije, rekonstrukcije i nadogradnje objekta `Zrak` u Sarajevu", koji je Direkciji bio dodijeljen za potrebe trajnog smještaja, ali je odluku o tome na jednoj od proteklih sjednica Savjet ministara stavio van snage.

Ostatak novca bio bi obezbijeđen iz budžeta institucija BiH, tako što bi 2020, 2021. i 2022. godine Studentskom centru bilo uplaćivano po tri miliona KM, dok bi ostatak od 2,4 miliona KM bio uplaćen 2023. godine.

Prema prijedlogu Direkcije, za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo finansija i trezora, Služba za zajedničke poslove institucija BiH, Ministarstvo bezbjednosti i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH Srni je saopšteno da je to ministarstvo upoznato sa zaključkom Savjeta ministara i prijedlogom odluke o trajnom rješavanju pitanja smještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te da su u toku konsultacije i analize u vezi sa tim pitanjem.

"Nakon što budu sagledani svi aspekti predloženog višegodišnjeg kapitalnog ulaganja i refleksije na budžet institucija BiH, Ministarstvo finansija i trezora daće svoje mišljenje i dostaviće ga predlagaču i Savjetu ministara na dalje postupanje", kažu u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

U obrazloženju koje je iz Direkcije dostavljeno Savjetu ministara piše da je nakon sprovedene analize procijenjeno da ponuđeni idejni projekat adaptacije i dogradnje objekta "Zrak" ne zadovoljava stvarne potrebe ove policijske agencije, kako iz tehničko-funkcionalnih tako i iz geografsko-urbanističkih razloga.

Istaknuto je i da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela od 2011. godine na ime zakupa za smještaj godišnje Studentskom centru Sarajevo uplaćivala 701.136 KM, za šta je do sada potrošeno skoro pet miliona KM.

Direkcija je od 2011. godine u objekat Studentski dom uložila više od 1,5 miliona KM, kako svojih tako i sredstava donatora. 

Tagovi:

Ostale vijesti