Amerikanci se ne osjećaju bezbjedno u Banjaluci

Autor:

Zaposlenici Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci ne osjećaju se bezbjedno i traže preseljenje iz objekta u ulici Jovana Dučića u neposrednoj blizini banjalučke hirurgije, u kojem se nalaze više od dvije decenije.

0
A- A A+
zastava, amerika, USA, SAD Foto: MONDO/Dragana Todorović

Ovo se navodi se u zvaničnom dokumentu Stejt Departmenta koji prenosi "Glas Srpske".

Riječ je o četvorogodišnjoj strategiji američke vlade za smještaj njenih objekata i osoblje u kojoj se navodi da "zaposlenici u Banjaluci rade u relativno napetom i neprijateljskom političkom i društvenom okruženju i trebaju mnogo bezbjedniji objekat za rad".

"Vjerujemo da lokacija zgrade, susjedni objekti i ograničenja lokalnih vlasti za prilagođavanje zgrade čine trenutno iznajmljeni samostalni objekat nedovoljno bezbjednim za dalje korišćenje. Dostupni zajednički komercijalni prostori su najbolja opcija za bezbjedno i sigurno radno okruženje po razumnoj cijeni za američku vladu. Pronašli smo nekoliko zajedničkih komercijalnih prostora sličnih kancelariji u Mostaru koji su vrijedni razmatranja", navodi se u dokumentu Stejt Departmenta.

Međutim, iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH negiraju da je u planu preseljenje.

"Vlada SAD redovno obavlja inspekciju svih svojih objekata da bi bilo osigurano da oni zadovoljavaju sve bezbjednosne i građevinske standarde. Ambasada u ovom trenutku nema planova za preseljenje kancelarije u Banjaluci", navode iz Ambasade BiH.

Prema tvrdnjama sagovornika "Glasa", sa dugogodišnjim stažom u diplomatiji, iz Ambasade SAD u BiH ciljano prikrivaju da su Stejt Departmentu poslali izvještaj u kojem tvrde da se ne osjećaju bezbjedno u Banjaluci.

"Ne žele da priznaju da su u Vašigton poslali lažnu informaciju da njihovi 'zaposlenici u Banjaluci rade u relativno napetom i neprijateljskom političkom i društvenom okruženju' jer bi bilo normalno da onda kažu kada se desio posljednji incident i ko je od osoblja doživio bilo kakvu neprijatnost u Banjaluci. Iz Ambasade u Sarajevu se šalje negativna slika o Banjaluci i Republici Srpskoj i zvaničnom Vašingtonu praktično daju infortmacije da Amerikanci nisu dobrodošli u RS, iako za takvo nešto nema nikakvog osnova.To nije korektno i ide u prilog tvrdnjama da aktuelna ambasadorka Morin Kormak vodi nekakav lični rat protiv Republike Srpske", tvrdi sagovornik "Glasa".

On podsjeća da se posljedni incident pred američkom kancelarijom u Banjaluci desio u martu 2008. godine, kada su studenti organizovali demonstracije nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Tagovi:

Ostale vijesti